PES 2018 - Pure voetbalessentie

Door: gamer-nl | 18 september 2017 13:00

PES 2018
Review

Pro Evolution Soccer heeft het nooit van de licenties moeten hebben. Of van de flashy menu’s, de soundtrack of het commentaar. Nee, PES draait om de gameplay, die geweldige simulatie van ’s werelds belangrijkste bijzaak. Na een mindere periode weet Konami de laatste jaren weer precies de vinger op de juiste plek te leggen. Met PES 2018 wordt die vinger niet verplaatst, maar nog net wat intenser op dat ene plekje geduwd.

Pro Evolution Soccer 2018

Uitgever:
Konami

Prijs:
€54,99

Genre:
Sport

Platform:
PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, pc

Website:
konami.com
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Gameplay
  • Perfecte besturing
  • Speelstijlen
  • Minpunten
  • Scheids en keeper
  • Licenties
  • Commentaar

De veranderingen in PES 2018 zijn niet wereldschokkend. Het ongeoefende oog zou zelfs zomaar kunnen denken dat dit ‘dezelfde game als vorig jaar’ is. Toch zijn er nuances te bemerken in het spel. Vooral opvallend is hoe spelers hun lichaam gebruiken. Ze nemen de bal op meerdere manieren aan, maar schermen de bal ook meer af. Automatisch weliswaar, waardoor we bij een potje schouderduwen soms nog wel wat controle missen, maar het duurt niet lang voordat we dit ogenschijnlijk kleine ingrediënt ons eigen maken en in het spel verwerken.

PES 2018

Vernieuwd en toch vertrouwd

Door het juiste tempo van de game en de duidelijke animaties is namelijk wel een inschatting te maken of jouw speler de worstelpartij gaat winnen. Een grote, sterke spits van kaliber Lukaku staat zijn mannetje tegen een verdediger, terwijl een vlugge vleugelspeler als Messi het niet zozeer moet hebben van het fysieke. Waar we normaal rekening houden met wie er vrij staat en analytisch kijken wat verdere afspeelmogelijkheden zijn, houden we in PES 2018 ook rekening met dit fysieke gedeelte alsof het altijd al onderdeel was van het spelletje.

Dat de tegenstander hierop ook weer anticipeert en je sterspeler na drie succesvolle acties beter gedekt wordt, is niks nieuws, maar het is wel zo’n illustrerend feitje voor hoe goed en realistisch de gameplay van PES is. Evenals dat je dankzij de gruwelijk nauwkeurige besturing net zo makkelijk vlug tiki-taka voetbal met veel rake passes speelt, als opportunistisch voetbal met veel lange ballen en steekpasses op de stropdas van je spits. PES wint precies daarmee al jaren op rij onze voetbalharten, maar het is toch ieder jaar weer het benoemen waard.

PES 2018

Bekende minpunten

Vooral omdat PES 2018 op andere vlakken nog altijd geen potten weet te breken. De modi zijn weinig verfrissend en inhoudelijk is de Master League bijvoorbeeld al jaren onveranderd. Leuk voor de fans is dat Random Selection Match terugkeert. Het is nu mogelijk om coöperatief online een balletje te trappen in teams van drie spelers, maar daarmee hebben we al het nieuwe onder de stadionlampen wel weer opgesomd.

Licenties zijn nog altijd een heikel punt. Hoewel het slechts cosmetisch is dat we met MD White of Man Red spelen in plaats van Real Madrid of Manchester United, boet de Master League toch wel wat mogelijkheden in door het complete ontbreken van de Duitse competitie. En als ED Blue Burgundy, Puntihuerva of Zagrepaqu belt of ze een speler van ons mogen huren, moeten we toch echt even googelen om te bekijken uit welk werelddeel de club überhaupt komt.

Het commentaar is net als ieder jaar weer behoorlijk om te huilen en slingert van slaapverwekkend naar nodeloos energiek. De twee commentatoren ouwehoeren soms gerust door elkaar heen, of slaan de plank compleet mis met hun timing. Ook de menustructuur oogt weinig modern. Bekende minpunten, maar ze blijven irriteren.

Blunderende keepers en scheidsrechters

Daarnaast zijn opvallend genoeg nog enkele andere bekenden problemen niet verholpen. Opvallend, omdat deze wél direct impact hebben op de gameplay, toch het heilige kroonjuweel van PES. Keepers zien we af en toe wedstrijden beslissen met wereldse reddingen die ons letterlijk van de bank doen veren, maar net zo makkelijk een wedstrijd in negatieve zin beslissen met een grandioze mispeer. Een bal die ze zo in de voeten van de tegenstander kaatsen, of een afstandsschot waar ze veel te laat op anticiperen. Voetbal is niet altijd mooi en in het veld maait iemand ook weleens naast de bal, maar waar het bij de veldspelers meestal realistisch oogt en bij het spelletje hoort, zoeken keepers bij vlagen de grens van frustratie op.

Ook scheidsrechters zijn nog altijd niet perfect in hun oordeel, al zijn zij nauwelijks frustrerend te noemen. De arbiter is eerder te coulant dan te streng. Met gestrekt been op de achilleshiel doorhalen? Hier, een gele kaart. Doorgebroken speler vloeren? Een vermaning is dan vaak al genoeg. Zaken waar in het echt gewoon direct rood op hoort te staan, doet de scheids in PES af met de mantel der liefde. Wanneer je wel of geen gele kaart krijgt, is echter weer een volledige verrassing.

Terwijl Konami de pure essentie van voetbal steeds beter benadert, ligt er dus nog een hele hoop werk op ze te wachten dat verbeterd kan worden. Perfect is PES dus allerminst. Konami lijkt ook maar weinig moeite te doen om een nieuwe of bredere doelgroep aan te spreken. Het zou geen overbodige luxe zijn als de uitgever ook eens naar de rest kijkt, maar in alle eerlijkheid genieten we tot die tijd ook dit jaar weer met volle teugen van wat zich op de grasmat voltrekt. Terwijl het Nederlandse voetbal steeds verder afglijdt, maken we in PES onze dromen waar door wél op tijd in te grijpen, níet terug op de keeper te spelen en gek te durven doen, de tegenstander te verrassen en te scoren. De pure essentie van voetbal is soms gewoon genoeg.

PES 2018 is nu verkrijgbaar op pc, Xbox One, PS4, Xbox 360 en PS3. Voor deze recensie werd de game gespeeld op een PS4 Pro.

0 Reactie(s) op: PES 2018 - Pure voetbalessentie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.