Rocket League

Door: Erik Nusselder | 16 juli 2015 07:58

Review

Weg met al die saaie voetbalregels! Buitenspel vertraagt de boel alleen maar, net zoals uitballen eigenlijk. Moeten ze weer helemaal die bal gaan halen en dan vanaf de zijlijn ingooien. Het is veel beter als je daar gewoon muren neerzet, dan blijft de bal in het spel en kun je ook nog eens via de band scoren, zoals bij biljart. En wie zegt er eigenlijk dat voetbal met mensen moet worden gespeeld? Auto’s zijn veel cooler, vooral wanneer ze nitroboost hebben en koprollen in de lucht maken. Zie je, zo moeilijk is het niet om zo’n sport een beetje op te leuken!

Voetballen met auto’s, waarom ook niet? Rocket League biedt een flinke dosis extreme en chaotische multiplayer, die vooral leuk is samen met vrienden op de bank. De singleplayer heeft weinig om het lijf en door een gebrek aan variatie blijf je het niet uren spelen, maar in korte sessies is het ongelooflijk leuk.

7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Extreem chaotische multiplayer, goede matchmaking
  • Minpunten
  • Singleplayer stelt weinig voor, geen andere modi, iets te zweverige zwaartekracht

Rocket League pakt het simpele maar unieke idee van voetballen met auto’s en werkt het tot in de perfectie uit. Er wordt vanaf drie afgeteld en dan racen beide teams naar de gigantische bal in het midden van het veld, hopend dat ze hem de goede richting op kunnen duwen. Hij gedraagt zich eigenlijk meer als zo’n opblaasbare bal die je mee naar het strand neemt, waardoor elk potje al vrij snel verzandt in heerlijke chaos. Iedereen rijdt achter een bal aan die vooral lijkt te doen waar hij zelf zin in heeft. Alleen de echte rake klappen sturen de knikker de goeie kant op.

De game is in essentie niet meer dan dat. Elk autootje heeft dezelfde beperkte mogelijkheden om het spel te beïnvloeden. Je kunt dubbelspringen om de bal vanuit de lucht een zetje te geven, en je kunt in de lucht alle kanten op draaien. Zo kun je een soort omhaal uitvoeren of de bal toch nog een tikje geven als ie vlak langs je scheert. Ook heb je een flinke nitroboost in je wagen zitten waarmee je je tegenstanders op volle snelheid voorbij kunt streven. Of lekker tegen de muren op rijden om de bal vervolgens vanuit de lucht weg te koppen wanneer niemand het verwacht. De boostmeter vul je door over gele knoppen in het veld te rijden, waardoor je zuinig moet omgaan met je extra snelheid.

Net als echt voetbal (maar dan met auto’s)

Het is simpel, maar het werkt als een tierelier. De meeste potjes zijn uiteindelijk een hele hoop verwarring en worden beslist door een paar goede acties. Regelmatig zie je auto’s door het scherm vliegen die de bal net missen, omdat ie net wat anders opstuitert dan verwacht. Hoe langer je speelt, hoe meer je echter een heuse tactiek ontwikkelt. Het spel beloont je ook met XP wanneer je als een echte voetballer speelt. Zo krijg je punten als je de bal voor het doel weet voor te zetten, of als je hem weghaalt bij je eigen doellijn. Het is niet altijd slim om met zijn allen achter de bal aan te rennen. Als je net even wat achter blijft hangen, kun je met een goed getimede boost de bal in het net scheuren. Ook is het verstandig als er iemand de verdediging in de gaten houdt, anders kan de tegenstander vanaf de andere kant van het veld een doelpunt scoren.

Het enige minpunt is dat de bal zich soms net wat te zweverig gedraagt. De klok tikt weg terwijl die knikker maar de lucht in blijft stuiteren, met daaronder een groepje auto’s die wacht tot hij weer op aarde neerdaalt. Dat kan best frustrerend werken, maar aan de andere kant is het ook weer heerlijk als jij op zo’n moment met een dubbelsprong en een boost in komt vliegen en de bal met hoge snelheid wegkaatst.

Waar zijn de schansen?

Elk potje duurt slechts 5 minuten, precies lang genoeg zodat het niet saai wordt als je ver achterstaat, maar dat je een verschil van een doelpunt of twee nog wel goed kunt maken. Het is alleen jammer dat het spel niet meer is dan dit. Na tien wedstrijden achter elkaar heb je het waarschijnlijk wel weer even gezien, vooral omdat er totaal geen variatie inzit. Er zijn geen andere modi om te proberen, het enige dat je kunt veranderen is het aantal spelers in een team, van twee tegen twee tot teams van vier. De verschillende arena’s zijn allemaal precies hetzelfde, maar dan met een ander likje verf. Waarom niet een veld met schansen, of een diepe kuil in het midden? Gaandeweg speel je nieuwe auto’s en allerlei accessoires vrij, zoals racestrepen, gekleurde antennes of een andere kleur rookwolk uit je uitlaat. Op zich leuk, maar het zijn alleen cosmetische aanpassingen die niets aan de gameplay veranderen.

Daar komt nog bij dat de singleplayer erg weinig om het lijf heeft. Er is wel een seizoensmodus, maar die is ongeveer net zo sexy als een spreadsheet. Je speelt je wedstrijden achter elkaar zonder dat je echt het gevoel krijgt dat er iets op het spel staat. Bovendien is het spelen met bots een stuk minder leuk. Er is niks ergers dan toekijken hoe je teamgenoten de bal een willekeurige kant op schieten, terwijl jij mooi voor het doel staat te wachten.

Rocket League komt pas echt tot zijn recht in de multiplayer. Gelukkig is de matchmaking uitstekend, door het levelsysteem kom je altijd bij spelers van ongeveer gelijke ervaring en je hoeft nooit langer dan een minuut te wachten. Natuurlijk is het met vrienden het leukst, als je tegen elkaar schreeuwt omdat die bal net in het eigen doel werd gestoten. De splitscreen voor vier personen is dan ook het hoogtepunt van deze game. Rocket League is een perfecte aanwinst voor een gameavondje met je vrienden.

Voor PlayStation Plus-leden is Rocket League deze maand gratis te downloaden op PlayStation 4.

0 Reactie(s) op: Rocket League

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.