Seagate FireCuda Gaming Dock review - Hub met opslag

© PXimport

Seagate FireCuda Gaming Dock review - Hub met opslag

Geplaatst: 14 augustus 2020 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Redactie ID.nl

Het Seagate FireCuda Gaming Dock is een multifunctionele usb- en thunderbolt3-hub met een harde schijf van 4 TB én extra ruimte voor een optionele nvme-ssd. Het merk richt zich met dit dock vooral op laptopgamers, maar de uitbreidingshub is ook interessant voor niet-gamers. Voor deze Seagate FireCuda Gaming Dock hebben we het apparaat uitgebreid getest.

Het Seagate FireCuda Gaming Dock is in essentie een combinatie van een externe harde schijf en een uitbreidingshub waarmee je een computer via één kabel aansluit op externe apparatuur zoals toetsenbord en muis, scherm, andere usb-apparatuur, netwerk en audio. Je laptop (of mini-desktop pc) blijft op die manier draagbaar. Neem je je laptop mee op stap, dan blijft de dock met alle aangesloten apparatuur op je werkplek achter.

Eén kabel verwisselen als je je verplaatst werkt sneller en handiger dan allerlei apparatuur moeten loskoppelen. Bovendien hebben hedendaagse laptops vaak maar een beperkt aantal aansluitingen, sommige zelfs maar één usb-c- of thunderbolt-poort. Dan is een hub zoals het Seagate FireCuda Gaming Dock een bijna noodzakelijke uitbreiding om comfortabel te kunnen werken.

Je verbindt het dock met één (meegeleverde) thunderbolt3-kabel met je laptop of pc om extra poorten, video, netwerk en opslagruimte toe te voegen. De computer dient dan zelf ook over een thunderbolt3-poort te beschikken (te herkennen aan het bliksemschichtje aangevuld met het cijfer 3). Thunderbolt 3 gebruikt dezelfde kleine omkeerbare stekker als usb-c en is ermee compatibel.

Aansluitingen

Als de computer alleen een usb-c-poort heeft, werkt de video-uitgang van het Seagate-dock mogelijk niet. (Het werkt echter wél als de usb-poort van je laptop de DP Alt-modus ondersteunt.) In elk geval werkt de nvme-ssd-uitbreidingssleuf (pcie) van het dock niet via usb. Die vereist een thunderbolt3-koppeling.

Het zwartgrijze dock is stevig gebouwd, maar het is niet mogelijk om er een beeldscherm op te plaatsen. Alle uitbreidingspoorten bevinden zich voor- en achteraan, tenminste als je het dock in de breedte opstelt, zoals de bedoeling is. Vooraan is er een tiptoets om het apparaat in- en uit te schakelen met daarnaast twee usb-a-poorten (3.1 gen 1; 5 Gbit/s), waarvan één met snellaadfunctie.

Ook de 3,5mm-audio in- en uitgangen vinden we vooraan terug. Daarnaast is er nog een kleine ronde statusled die blauw brandt bij een echte thunderbolt3-verbinding. De led brandt groen bij een usb-verbinding, knippert rood als de temperatuur in het dock te hoog oploopt en wordt permanent rood bij problemen, zoals het uitvallen van de ventilator of bij een te hoge interne temperatuur.

 

© PXimport

Achteraan is er de thunderbolt3-hostpoort, met daarnaast een thunderbolt3-clientuitgang waaraan je bijvoorbeeld een externe monitor koppelt. Die wordt dan aangestuurd via het displayport1.4-protocol, maar je kunt ook de volwaardige displayport1.4-videopoort ernaast gebruiken, zodat de thunderbolt3-poort op het dock vrij blijft voor een alternatieve aansluiting. Het is tevens mogelijk twee displayport-monitoren op het dock aan te sluiten: één via usb-c en één via de displayport-uitgang. Het dock ondersteunt mst (multi-stream transport), dus je kunt een tweede scherm doorlussen.

Het rijtje aansluitingen wordt gecompleteerd door drie usb-a-poorten en één gigabit-ethernetpoort. Ook de stroomaansluiting voor de vrij forse en zware externe voeding vinden we achterop. De voedingskabel is gelukkig voldoende lang om de externe voeding uit het zicht te plaatsen.

Intern heeft het dock een IronWolf Pro 4 TB sata-harde schijf (3,5 inch). Dat is een topmodel uit het hardeschijven-gamma van Seagate en kost op zich gemiddeld 180 euro. De nvme-ssd-uitbreidingssleuf (pcie) zit verborgen achter de verwijderbare grijze eindkap op de rechterzijkant. Achter die kap bevindt zich ook de programmeerbare rgb-ledverlichting die door het rooster rond en op de zijkant van de eindkap in allerlei kleuren kan branden en knipperen. Dat programmeer je met behulp van de downloadbare Seagate Toolkit-software.

Ssd-uitbreiding

De interne harde schijf presteert op het niveau dat je mag verwachten van een sata-schijf. Echter voor zeer grote bestanden, zoals video’s of grote games met veel zware graphics, werkt een harde schijf doorgaans tot tien keer trager dan een nvme-ssd. Gelukkig kun je het Firecuda Gaming Dock daarmee uitbreiden. Tragere m.2-sata-ssd’s worden overigens niet ondersteund.

Het installeren van de ssd is eenvoudig. Indien nodig vind je op de supportwebsite alle details over de correcte montageprocedure. De ssd-prestaties hangen uiteraard af van het type ssd en in mindere mate ook van de thunderbolt3-chip in je laptop. We probeerden verschillende soorten ssd’s en de conclusie is dat het Seagate FireCuda Gaming Dock de doorvoersnelheid nauwelijks beïnvloedt.

Het Firecuda Gaming Dock aansluiten is niet moeilijker dan één kabel aan je computer koppelen en alle andere apparatuur aan het dock koppelen. In de productliteratuur blijft Seagate er eerder vaag over, maar de website-faq maakt duidelijk dat het dock niet bedoeld is voor het laden van je laptop. De hub levert onvoldoende stroom via usb of thunderbolt 3. In bijna alle gevallen is ook nog de stroomaansluiting van je laptop nodig.

Conclusie

Het Seagate FireCuda Gaming Dock is een stijlvolle, stevig gebouwde, maar kostbare manier om je laptop of mini-desktop uit te breiden met opslag en aansluitingen. Het werkt ook via usb, maar tegen gereduceerde snelheid en zonder de mogelijkheid om een snelle ssd toe te voegen. Dit dock is pas echt nuttig in combinatie met thunderbolt 3. Het is wat dat betreft jammer dat dit Seagate-dock, ondanks de forse externe voeding, slechts 15 watt stroom levert. Dat is meestal te weinig om de aangesloten computer van stroom te voorzien via één en dezelfde thunderbolt-kabel. In plaats van één kabel vereist dit dock in de praktijk dat je ook nog een stroomkabel gebruikt.

8,0

Ons oordeel

Seagate FireCuda Gaming Dock

Pluspunten

Nvme-ssd-uitbreiding

Veel poorten

Design

Minpunten

Prijzig

Laadt laptop niet op

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten