Heb je al een Nintendo Switch in huis gehaald? Naast dat je waarschijnlijk druk bent met The Legend of Zelda: Breath of the Wild valt er ook een hoop aan de spelcomputer zelf te ontdekken. Met deze Nintendo Switch-tips haal je alles uit je nieuwe console.

01 Download games in de eShop

De Switch heeft net zoals de Wii U en de Nintendo 3DS zijn eigen downloadwinkel, de eShop. Deze vind je in het hoofdmenu, onder het icoontje van een boodschappentas. Eenmaal in de eShop zie je een lijst met games, als ook de bijbehorende prijzen. Door op een titel te klikken, krijg je meer informatie voorgeschoteld. Je kunt er hier ook voor kiezen om een spel aan je wenslijst toe te voegen, als je er op het moment zelf even geen geld voor hebt.

Een game daadwerkelijk aanschaffen kan op twee manieren: door er een creditcard aan te koppelen, of door een prepaidcode in te voeren. Die koop je bijvoorbeeld elders online. Prepaidkaartjes worden vaak ook verkocht in winkels als de Primera. Je kunt het tegoed op je account storten door in het hoofdmenu van de eShop te kiezen voor Code gebruiken, en deze vervolgens in te voeren.

Dankzij de eShop hoef je de deur niet meer uit om spellen te kopen.

© PXimport

02 Koop eShop-games uit andere regio's

Het komt wel eens voor dat sommige spellen alleen in Japan uitkomen, of bijvoorbeeld eerder in de Verenigde Staten lanceren dan hier. Je kunt er dan voor kiezen om de spellen te kopen in de Amerikaanse of Japanse eShop. Dat kan alleen niet met je bestaande account. Je hebt per land een apart account nodig.

Eerst ga je in je browser naar accounts.nintendo.com, en daar kies je voor Nintendo-account aanmaken. Voer je gegevens in, maar vul onder land/regio Japan, dan wel Verenigde Staten in. Rond de procedure af en pak je Switch er bij.

Ga hier naar Systeeminstellingen (het radar-icoontje op het homescherm) en scrol omlaag naar Gebruiker. Selecteer Nieuwe gebruiker toevoegen. Kies een naam en een afbeelding, en log daarna in met het Nintendo-account dat je zojuist maakte - dus niet met je hoofdaccount. Hierna kun je met dit account buitenlandse eShops bezoeken.

Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar iets kunt kopen. Je hebt een creditcard met Amerikaanse adresgegevens nodig om Amerikaanse games te kopen bijvoorbeeld, dezelfde restrictie geldt voor Japanse games. Ook prepaidcodes verschillen per land, dus koop Amerikaanse prepaidcodes als je Amerikaanse games wilt spelen. Online is dat zo gevonden.

Doe alsof je in Japan woont om ook Japanse spellen te kunnen kopen.

© PXimport

03 Vrienden toevoegen met friend codes

Hebben je vrienden ook een Switch in huis? Dan kun je elkaar toevoegen. Tik in het het hoofdmenu van de console rechtsbovenin op je profiel. Kies daar de derde optie: Vriend toevoegen. Vraag je vriend om zijn vriendcode, en voer die in onder de optie vriendcode zoeken. Je kunt ook je eigen vriendcode geven, ook die vind je in dit menu.

Heb je al vrienden gemaakt in andere Nintendo-games die gekoppeld zijn aan je Nintendo-account, zoals Miitomo en Super Mario Run? Dan vind je die onder suggesties voor je vriendenlijst. Dat scheelt weer ellenlange codes met elkaar uitwisselen.

Onder Vriendenlijst zie je verder wie er online zijn, maar daar eindigen de functionaliteiten vooralsnog zo'n beetje. Berichten naar elkaar sturen kan bijvoorbeeld nog niet. Je ziet overigens wel welke games je vrienden aan het spelen zijn.

Nintendo houdt (helaas) nog altijd vast aan ellenlange 'friend codes.'

© PXimport

04 Volg het Switch-nieuws op de voet

De Switch heeft zijn eigen nieuwskanaal, waar je onder andere op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste releases. Tik daarvoor op het eerste icoontje van links, het tekstballonnetje. Voor al je gamenieuws kun je natuurlijk ook terecht bij onze collega's van Gamer.nl.

05 Maak, bewerk en deel Switch-screenshots

Onder de d-pad van de linker JoyCon zie je een vierkant knopje. Dit is de nieuwe screenshot-knop, die ongeveer op dezelfde manier werkt als de Share-knop van de PlayStation 4-controller. Druk er tijdens het spelen op om een schermafdruk te maken. Deze wordt opgeslagen in het Album, wat de derde optie is in het hoofdmenu van de Switch.

Zo'n screenshot wil je natuurlijk delen met je vrienden. Ga daarvoor naar het album en selecteer de afbeelding. Druk op A (Bewerken en posten). Kies Tekst invoeren als je het plaatje wilt opleuken met een bijschrift. Na het invullen daarvan kun je nog de lettergrootte, de positie en de kleur van de letters bepalen. Druk op Oké als je tevreden bent met je creatie.

Druk daarna op Posten. Als je dit voor de eerste keer doet, krijg je de optie om een Facebook- en/of Twitter-account te koppelen. Log daarvoor in met de bijbehorende inloggegevens. In de volgende stap kun je een bericht toevoegen. Druk daarna op 'Op Facebook/Twitter posten', en klaar ben je. Kom maar door met die likes!

Geef je screenshots een extra persoonlijk tintje, voor je ze online zet.

© PXimport

06 Speel eens met twee losse JoyCons

Links en rechts van de Switch vind je de JoyCons, de rode en blauwe (of zwarte, afhankelijk van je Switch-model) microcontrollers die los te koppelen zijn. Speel je in je eentje voor de buis, dan kun je ze vastklikken in de JoyCon Grip. Zo maak je er een controller van. Twee losse JoyCons zijn met name geschikt voor multiplayer.

Maar niets houdt je tegen om ze in je eentje ook los vast te houden, wat een bijzonder relaxte manier van spelen is. Je kunt je armen dan namelijk gewoon langs je lichaam laten rusten en de JoyCons - als ware het afstandsbedieningen - op je dooie gemak bedienen. Want laten we wel wezen, die JoyCon Grip is voor mensen met grote handen niet altijd even comfortabel. Vergeet niet de meegeleverde polsbanden aan de JoyCons vast te maken, zodat je ze niet kunt laten vallen. Probeer het eens!

In je eentje met twee controllers, wedden dat je nooit meer terug wilt?

© PXimport

07 Koop Switch-accessoires

Goed, de Switch zelf heeft waarschijnlijk al een behoorlijk gat in je portemonnee geslagen. Toch is het de moeite waard om (op den duur) eens rond te kijken voor Switch-accessoires. Een screen protector is geen overbodige luxe en kost maar een paar euro. Zo houd je het scherm puntgaaf, ook als je hem constant in en uit de dock haalt. Meestal zijn ze van plastic, maar voor een paar euro meer koop je er eentje van 'tempered glass'. Deze zijn steviger, makkelijker aan te brengen en zie je ook bijna niet zitten.

Speel je veel onderweg, investeer dan in een travel case zodat je de Switch veilig op kunt bergen. Vaak worden deze geleverd met doekjes om het scherm schoon te maken en cases om ook games in te bewaren. Ook handig: powerbanks met een usb-c-poort zijn aan te sluiten op de Switch. Zo kun je de console onderweg altijd snel even opladen.

Speel je veel onderweg? Bescherm je Switch dan goed!

© PXimport

Gebruik je de Switch juist meestal thuis, dan kun je de officiële Pro-controller overwegen. Wat betreft vorm heeft deze meer weg van een traditionele controller dan de JoyCons in de JoyCon Grip. Hij is wat groter en zwaarder, en ligt daardoor tijdens lange speelsessies lekkerder in de hand. Je kunt 'm overigens ook aansluiten op de pc.

Als je van plan bent veel games te downloaden, is een extra geheugenkaartje tot slot de moeite waard. Het sd-kaartje in de Switch zelf biedt slechts 32 GB opslagruimte, en daar zit je zomaar doorheen. Kijk maar naar een game als Breath of the Wild: ongeveer 13 GB groot, en daarmee ben je al krap door de helft van je ruimte heen.

08 Helderheid scherm en donker thema

Wanneer je 's avonds op de Switch speelt in de portable modus, dan kan de standaard helderheid nogal fel afgesteld zijn. Daar kun je gelukkig iets aan doen. Ga naar Systeeminstellingen > Helderheid en schuif aan het balkje tot je de gewenste helderheid te pakken hebt.

Scrol daarna omlaag naar Thema en zet deze op Zwart. De interface van de Switch is nu in z'n geheel een stuk donkerder, en dat is wel zo prettig voor je ogen.

Meer informatie over de Nintendo Switch modellen. Lees meer op Power Unlimited.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000