Tropico 5

Door: gamersnet | 03 mei 2015 13:40

Review

PS4 REVIEW - Vrijheid is iets om dankbaar voor te zijn. We leven in Nederland in een democratie en daar staan we over een paar dagen, op Bevrijdingsdag, dankbaar bij stil. Het mooie van zo'n democratie is bovendien dat iedereen zich verkiesbaar kan stellen. Je hebt er dan ook vast weleens over gefantaseerd hoe het zou zijn als jij zelf president zou zijn - wat zou het eerste zijn dat jij zou doen? Als jouw antwoord op deze vraag die fucking democratie afschaffen luidt, is Tropico 5 de perfecte game voor jou.

8/10
8/10
PS4 REVIEW - Vrijheid is iets om dankbaar voor te zijn. We leven in Nederland in een democratie en daar staan we over een paar dagen, op Bevrijdingsdag, dankbaar bij stil. Het mooie van zo'n democratie is bovendien dat iedereen zich verkiesbaar kan stellen. Je hebt er dan ook vast weleens over gefantaseerd hoe het zou zijn als jij zelf president zou zijn - wat zou het eerste zijn dat jij zou doen? Als jouw antwoord op deze vraag die fucking democratie afschaffen luidt, is Tropico 5 de perfecte game voor jou.

Tropico 5 doet in de eerste instantie sterk denken aan SimCity. Je krijgt een stuk grond toebedeeld waarvan jij de 'baas' bent en het is aan jou de taak om op deze verlaten woestenij een florerende metropool te bouwen. Dat kan door een lokale industrie op te bouwen met huizen en fabrieken, maar het is ook mogelijk om rijke toeristen het geld uit de zak te kloppen via casino's en bezienswaardigheden. De overeenkomsten met SimCity - of elke andere willekeurige city builder - zijn dus duidelijk, ware het niet dat Tropico één fantastisch element aan de mix toevoegt: dictatorschap.

In Tropico 5 ben je geen sullige burgermeester die zich constant moet verontschuldigen tegenover zijn burgers - je bent een dictator die kan doen wat hij wil! Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en kunt wanneer jij dat wilt nieuwe wetten invoeren of bevelen uitdelen. Dit betekent echter niet dat jouw volk zich vrijwillig laat uitbuiten. Wanneer je het echt te bont maakt, loop je zomaar de kans dat mensen massaal gaan protesteren of zelfs - God verhoede - stemrecht gaan eisen. Hou je echter meer dan de helft van je volk tevreden, dan hoef je je nergens zorgen over te maken en kun je jouw politieke tegenstanders doodeenvoudig, uhm, van hun leven bevrijden.

Efficiënt regeren

Politiek speelt op nog meer vlakken een belangrijke rol in Tropico 5. Zo is het voor een goed draaiende economie van vitaal belang om vruchtbare handel te drijven met andere koloniën en ook het onderhouden van vredesrelaties is essentieel. Zeker in het tijdperk van de wereldoorlogen zul je meer dan eens aangevallen worden door andere landen en dan is het belangrijk om sterke bondgenoten te hebben. Zo bouw je door de eeuwen heen je eigen kolonie op, met een eigen dynastie die ervoor zorgt dat de heerschappij altijd binnen je eigen familie blijft. Dát is efficiënt regeren.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2013/tropico_5/tropico_5_playstation_4_gameplay_trailer_2_hd720p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2013/tropico_5/tropico_5_playstation_4_gameplay_trailer_2_hd720p.mp4[/video]

Dictatorship for Dummies

Wat aanvankelijk een simpele city builder lijkt te zijn, ontpopt zich dus langzaam maar zeker tot een diepgaande strategiegame met een verscheidenheid aan opties. Het probleem in Tropico 5 is dat deze opties niet allemaal goed gedocumenteerd zijn. Hoewel de tutorial je de basisprincipes uitlegt en enkele aanvullende features tijdens het spelen toegelicht worden, blijft veel onduidelijk. Hierdoor blijven niet alleen veel gameplay-elementen onderbenut, ook is het soms onduidelijk waarom jouw acties bepaalde effecten hebben en dat kan frustrerend zijn. Ik ben absoluut geen voorstander van een tutorial die alles uitkauwt, maar een uitgebreide (digitale) handleiding zou geen overbodige luxe zijn geweest.

Daarnaast is het teleurstellend dat deze PlayStation 4-versie niets extra's biedt ten opzichte van zijn pc-broer. Bezitters van Sony's new-gen console hebben een jaar op Tropico 5 moeten wachten en een DLC-pakket ter compensatie is dan wel op zijn plaats. Hierbij dient aangetekend te worden dat de game goed geoptimaliseerd is voor de PlayStation 4-controller en ook de port is vrij goed afgewerkt, want op wat willekeurige laadschermen na (die zelden voorkomen en slechts enkele seconden duren), ben ik geen fouten tegengekomen. En dat is iets waar we anno 2015 heel blij om mogen zijn.

Conclusie

Tropico 5 is een heerlijke city builder die dankzij zijn focus op politiek en sarcastische humor goed is voor tientallen uren speelplezier. De game biedt Sim City-achtige gameplay, maar voegt daar een flinke dosis politiek, oorlogvoering en strategie aan toe, zonder zo diepgaand en ondoorgrondelijk te worden als de Total War-serie. Hoewel de beperkte documentatie soms verwarrend is, stimuleert dit je wel om zelf op onderzoek uit te gaan en dan ontdek je heel veel mooie dingen. Bovendien is het fantastisch om te zien dat de PlayStation 4, een platform dat gedomineerd wordt door shooters en adventure-games, nu eindelijk zowel een strategiegame als een city builder heeft. Vive la Tropico!

0 Reactie(s) op: Tropico 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.