Xbox Elite Controller
 - Een dure maar uitstekende kompaan

Door: gamer-nl | 31 december 2015 08:38

Review

De Xbox One-controller is een fijne controller, maar wellicht niet van alle gemakken voorzien. Ben je, bijvoorbeeld als competitieve shooter-speler, wel naar die gemakken op zoek, dan kun je al jaren terecht bij een bedrijf als Scuf, dat andere thumbsticks, trigger stops en pedals op bestaande controllers monteert. Enter Microsofts eigen Xbox Elite-controller.Xbox Elite Controller

Prijs:

€149,99

Producent:

Microsoft

Compatibel met:

Xbox One en Windows 10 pc's

Accu:

AA-batterijen (meegeleverd)

Website:

xbox.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Flinke verbetering
  • Aanpasbare onderdelen
  • Minpunten
  • Hoge prijs
  • Pedals soms onhandig

De Xbox Elite-controller is een mooie controller om te zien. De knoppen zijn niet gekleurd, maar gitzwart. Veel standaardonderdelen buiten de zwarte shell om zijn lichtgrijs. Een mooie kleurencombinatie, maar goed, het in kleuren aanpassen van een controller is allicht geen nieuwigheidje. Gelukkig is de Elite-controller veel geraffineerder dan dat.Magneetjes, how do they work?


De Elite-controller wordt geleverd in een mooie, stevige hoes, waar je de losse, roestvrij stalen onderdelen gemakkelijk kunt bewaren. De Xbox Elite-controller komt daarnaast met twee traditionele thumbsticks, twee bolle thumbsticks, twee langere holle thumbsticks, een schijf-achtige vierpuntdruktoets, een traditionele d-pad en, natuurlijk, vier losse back pedals.

Alle onderdelen zijn magnetisch, waardoor je de controller in principe naar eigen smaak kunt samenstellen. Wil je bijvoorbeeld een hol rechterpookje, maar vind je het fijner om met een bol linkerpookje (zoals op de DualShock 4) te spelen? Het aanpassen is een kwestie van secondewerk. De onderdelen blijven ook verrassend goed zitten. Enkel als je de controller laat vallen, wil het verkeren dat een pookje of pedal opeens losraakt.De vernieuwde d-pad is de meest in het oog springende aanpassing. De schijf-achtige vierpuntdruktoets (jawel, contradictio in terminis) maakt het iets makkelijker om diagonaal richting te geven. Waarom dat niet eerder gedaan is, is ons een raadsel. Het concept is buitengewoon logisch, eigenlijk. Het nadeel is wel dat als je te hard op het schijfje drukt, het magneetje naar één kant helt. Je moet dus een stuk voorzichtiger zijn met indrukken.

De bolle pookjes vinden wij geen verbetering, maar kunnen een oplossing zijn voor wie fan was van de PlayStation 3-controller, bijvoorbeeld. De langere pookjes bleken na wat uurtjes uitproberen eveneens geen favoriet van ons, maar ook daar geldt de persoonlijke voorkeur. Op Scuf-controllers zijn 'langere pookjes' bijvoorbeeld al een tijdje een populaire aanpassing, met name omdat ze accurater zouden zijn en 'goed richten' makkelijker maken.

Back pedals en triggerstops


Call of Duty-spelers op de console zweren er al jaren bij: back pedals. Ze zijn de voornaamste reden om een Scuf-controller te kopen en dus ook inbegrepen bij de Elite-controller. Ze maken het mogelijk om met je middel- of ringvinger (of, als je atletisch bent, je pink), een pedaal aan de achterkant van controller in te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld snel naar de grond duiken, zonder je duim van de rechterthumbstick af te halen omdat je de B-knop moet inhouden.

De Xbox Elite-controller komt met vier pedals, die alle vier tegelijkertijd op de controller gemonteerd kunnen worden. Dat lijkt een beetje overkill: we hadden al moeite met het wennen aan één pedal aan de rechterkant en 'n pedal aan de linkerkant.
Wat dat betreft doen de pedals van Microsoft een beetje onder voor die van Scuf. Je drukt ze nogal makkelijk in, ook per ongeluk. Het vergt een onhandige houding van je hand om dat te voorkomen.

Toegegeven, na wat uurtjes spelen, zijn de pedals een fijne bijkomstigheid. Je kunt daadwerkelijk sneller handelen in panieksituaties en hoeft je rechterduim enkel sporadisch van het pookje af te halen. Ze vergen enkel een onorthodoxe houding van je hand, waardoor de pedals voor veel gamers geen alternatief zullen zijn voor de meer simplistische pedals van Scuf.

Dat gaat zeker niet op voor de trigger stops. Wie het fijner vindt om de trigger niet helemaal te hoeven indrukken, bijvoorbeeld om rap achter elkaar 'n kogel af te vuren, kan met twee schuifjes aan de achterkant van de Elite-controller de 'hair trigger lock' activeren. Er is dan minder kracht en tijd nodig om de verrichte input te geven, wat met name in shooters erg fijn is en je echt een voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie.

Overig

Dankzij de dashboard-app kun je alle knoppen, waaronder de vier pedals, op de controller toewijzen aan bepaalde acties, zoals in pc-games. Er zijn twee aanpasbare pre-sets beschikbaar, waar je dankzij een schuifje onder de menu- en startknop gemakkelijk tussen kunt wisselen. Als je bijvoorbeeld in Rainbow Six Siege in de drone-fase wilt springen (A-knop) met de rechter-pedal, maar daarna in de aanvalsfase met datzelfde pedal wilt reloaden (X-knop), hoef je de switch enkel naar rechts te schuiven.

Wie op zulke features zitten te wachten? Wij, blijkbaar, al wisten we dat zelf van tevoren ook nog niet. De Xbox Elite-controller is zonder twijfel de fijnste consolecontroller die we ooit hebben gehad. Het is in alle facetten een verbetering ten opzichte van de normale controller, waar we al zeer enthousiast over waren. Naast de kritiek op de soms onhandige pedals, resteert eigenlijk louter kritiek op de prijs. 150 euro is simpelweg veel geld voor een controller.

Conclusie

Een vergelijkbaar, even compleet alternatief is niet echt voorhanden, in elk geval niet goedkoper. Wie met name shooters iets serieuzer neemt dan 'even een potje spelen' en het juiste gereedschap zoekt om de beste van de lobby mee te zijn, treft met de Elite-controller een uitstekende kompaan.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gamer.nl

0 Reactie(s) op: Xbox Elite Controller
 - Een dure maar uitstekende kompaan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.