Xbox Game Bar werkt niet: dit kun je doen

Door: Wesley Akkerman | 24 februari 2022 09:07

How To

De Xbox Game Bar is een handige tool voor Windows 10 waarmee je onder meer gameplay opneemt en streamt. Het kan echter zijn dat de software kuren vertoont, waardoor die niet meer (goed) werkt. In dit artikel leggen we je uit wat je dan het beste kunt doen.

Veel gebruikers komen veelal dezelfde problemen tegen met de Xbox Game Bar. Zo start het programma niet altijd op of kan het een video niet openen. Bovendien kom je soms vreemde pop-ups tegen en anders werkt het streamen niet helemaal. In sommige gevallen kun je de problemen snel oplossen, maar het kan ook zijn dat er drastische maatregelen nodig zijn.

Xbox Game Bar werkt niet, en nu?

Als de Xbox Game Bar niet werkt, dan doe je er goed aan om Windows 10 een keertje opnieuw op te starten. Mocht dat niet helpen, start dan de computer eens ‘schoon’ op. ‘Schoon’ opstarten betekent dat de pc met minimale drivers geactiveerd wordt. Dat doe je als volgt. 

Log in als administrator, open Start en typ msconfig in. Klik op Systeemconfiguratie. Klik op Services en klik ook op Alle Microsoft-services verbergen. Schakel ze allemaal uit, klik vervolgens op de tab Opstarten en daarna op Taakbeheer openen. Schakel nu alle apps uit door erop te klikken en op Uitschakelen te drukken. Sluit Taakbeheer en ga in Systeemconfiguratie naar het tabblad Computer opstarten.

Klik nu op OK en start de computer opnieuw op. Open Xbox Game Bar om te checken of de problemen verholpen zijn. Is dat het geval, dan moet je een app uitschakelen of verwijderen die je installeerde voordat de problemen zich voordeden. 

Als de problemen niet opgelost zijn, heb je drie andere opties tot je beschikking. Optie één is het repareren van de app. Open Start en typ game bar in. Klik erop met je rechter muisknop en druk op App-instellingen. Op deze pagina staan een aantal opties. Door een klein beetje te scrollen kom je de knop Herstellen tegen. Hiermee los je veelvoorkomende problemen op, zonder gegevens te verliezen. 

Daaronder staat de knop Opnieuw instellen. Die knop doet precies wat je ervan verwacht; houd er rekening mee dat je ook je gegevens kwijtraakt.

Xbox Game Bar opnieuw installeren

De laatste oplossing is het verwijderen en opnieuw installeren van de Xbox Game Bar. Dat werkt niet zo simpel als je denkt. Je hebt hiervoor namelijk Windows Powershell nodig. Open Start en typ Powershell in. Open de app met je rechter muisknop en druk op de Administrator-optie. Kopieer de volgende regel tekst in het programma: Get-AppxPackage *xboxapp* | Remove-AppxPackage

Dit verwijdert de Xbox Game Bar. Start je computer opnieuw op en download het programma via de Microsoft Store. Mochten de problemen zich daarna voordoen, dan moet je wellicht het programma vaarwel zeggen. Wil je dat niet, dan kun je Windows 10 nog opnieuw installeren.

0 Reactie(s) op: Xbox Game Bar werkt niet: dit kun je doen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.