Xbox Series X en S krijgen externe ssd’s: dit moet je weten

Door: Wesley Akkerman | 13 oktober 2020 06:02

Xbox Series X
Blog

De nieuwe spelcomputers van Microsoft, de Xbox Series X en Series S, werken straks met externe ssd’s. Dit zijn losse schijven die je achterin de console plaatst. In dit artikel behandelen we alles dat je moet weten over die schijven, zoals de exorbitant hoge aanschafprijs.

Dat de nieuwe consoles van Microsoft werken met externe schijven, is geen nieuws. Dat werd afgelopen maart al aangekondigd door het bedrijf uit Redmond. De Series X krijgt intern een ssd van 1 TB en na de lancering, op 10 november, kun je meteen zo’n externe schijf van dezelfde grootte kopen. De externe schijf is ook hetzelfde formaat: NVMe PCIe 4. NVMe is een populair formaat onder gamers met een game-pc, omdat die schijven razendsnel zijn. Het andere gedeelte van de naam, PCIe 4, duidt op een hoge bandbreedte, waardoor de Xbox Series X ook echt de beloofde prestaties kan leveren.

De schijven zijn straks overigens heel gemakkelijk te installeren. Je koopt de schijf, plugt hem achterin je Xbox en krijgt zodoende, zonder gedoe met schroevendraaiers of ingewikkelde installaties, toegang tot de extra schijfruimte. Op dit moment mag alleen Seagate de externe ssd’s voor Xbox Series X en Series S produceren; op moment van schrijven is niet duidelijk of andere fabrikanten dat ook mogen doen en of er straks versies zijn met meer opslagruimte.

De prijs voor de accessoire is wel even schrikken: je betaalt er namelijk 250 euro voor. Dat is de helft van de prijs van de Xbox Series X (499 euro) en bijna even duur als de Xbox Series S (299 euro).

Seagate SSD voor Xbox Series X

Externe SSD voor Xbox Series X: de prijs waard?

Het is belangrijk om in acht te houden dat de externe ssd’s dus dezelfde prestaties geven als de interne ssd. Met de schijf krijg je bovendien toegang tot de Xbox Velocity Architecture (waar de verschillende onderdelen van de Xbox Series X echt samenkomen), die verantwoordelijk is voor de next-gen ervaring.

Xbox gaat daarin best ver en laat weten dat spellen die geoptimaliseerd zijn voor Xbox Series S en X alleen vanaf de interne of externe ssd gespeeld kunnen worden. Dat houdt dus in dat wanneer je je oude harde schijf van je Xbox One, Xbox One S of Xbox One X gebruikt op de nieuwe console, je géén toegang krijgt tot de echte, beloofde next-gen ervaring.

Je kunt wel je oude usb-schijf gebruiken op je Xbox Series X en S, zodat je je oudere titels kunt blijven spelen zonder ze opnieuw te hoeven downloaden. Maar om optimaal van die oude games te kunnen genieten, en om ze toegang te geven tot de extra kracht van de nieuwe consoles, dien je ze toch echt op de ssd te zetten. Wil je dus alles uit je Xbox Series X of S halen, dan zul je dus vroeg of laten moeten investeren in zo’n externe schijf. Zo hoef je namelijk niet constant oude games te verwijderen en opnieuw te downloaden wanneer de interne schijf vol zit.

0 Reactie(s) op: Xbox Series X en S krijgen externe ssd’s: dit moet je weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.