Zo maak je van je pc een retrogame-emulator

Door: Martin Gijzemijter | 03 januari 2017 10:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Games zijn in de afgelopen 25 jaar fenomenaal veranderd. De huidige games mogen dan veel mooier, beter en sneller zijn dan die van vroeger, wij mensen zijn nostalgische wezens. Oftewel: die spellen van vroeger zijn hartstikke leuk om nog een keertje te spelen. Maar hoe doe je dat? Installeer je voor elke gameconsole uit de geschiedenis een emulator? Nee, je verandert je pc in één grote retrogame-emulator.

Wil je mee discussiëren over de nieuwste games, hardware of gewoon iets totaal anders? Op onze nieuwe zustersite Inside.Gamer.nl praat je overal over mee! 

In dit artikel laten we je zien hoe je de software installeert en configureert om retrogames op je pc te spelen. De configuratie is best een gedoe, maar absoluut de moeite waard, omdat het ervoor zorgt dat je zo meteen één emulator hebt die voldoet aan al je nostalgische gamebehoeften. Lees ook: Super Mario Run - Verrassend lange adem.

01 RetroArch en EmulationStation

Om games van bijvoorbeeld de Super Nintendo, Nintendo 64, PlayStation enzovoort binnen één omgeving te kunnen spelen, zijn twee programma’s nodig op je pc: RetroArch en EmulationStation. Voor we je uitleggen hoe je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten waar deze programma’s precies voor staan. RetroArch is de software die zorgt voor de daadwerkelijke emulatie van de verschillende consoles. Het is puur de kracht onder de motorkap, maar heeft geen interface waarmee je de emulators en spellen op grafische wijze kunt starten. Dat zou betekenen dat je voor elke emulator en elk spel een aparte opdrachtregel zou moeten invoeren en dat is natuurlijk niet handig. Om die reden installeren we ook EmulationStation. Als RetroArch de motor is, is EmulationStation de rest van de auto waarmee je de motor aanstuurt. Het zorgt voor de grafische interface waarmee je alle emulators en games kunt starten, zonder dat je daar je toetsenbord voor nodig hebt.

02 Software installeren en configureren

De installatie van de programma’s is niet zo ingewikkeld, de configuratie kost wat meer werk, daarover in stap 3 meer. Je downloadt RetroArch hier. Download het bestand RetroArch.7z en pak dit bestand uit in een map (onthoud waar), bijvoorbeeld met WinZip op 7-Zip. EmulationStation download je hier door te klikken op Installer en vervolgens de stappen in de installatie te volgen. Wanneer je vervolgens zonder uitleg probeert om RetroArch te configureren, dan kan dat heel frustrerend zijn. Wanneer je namelijk met de muis in de interface klikt, dan gebeurt er wel iets maar niet wat je verwacht. De reden hiervoor is dat RetroArch geen muis ondersteunt, navigeren doe je met behulp van het toetsenbord (de pijltjes en Enter). Als je je games wilt gaan spelen met een controller (bijvoorbeeld een oude compatible SNES-controller of een XBOX One-controller, dan zou dat vrijwel probleemloos moeten werken zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen (je kunt dus ook het menu ermee besturen). Is dat niet het geval, dan kun je dit heel eenvoudig zelf configureren door (met het toetsenbord) te navigeren naar Settings / Input / Input User 1 Binds / Bind All. Je kunt dan zelf bepalen aan welke functie je welke knop wilt verbinden.

02 De interface lijkt alsof deze met de muis te besturen is, maar in werkelijkheid moet je je toetsenbord gebruiken.

03 RetroArch – Video-instellingen

Wanneer je de controller hebt geconfigureerd (wat overigens optioneel is, je kunt ook games besturen met je toetsenbord), is het tijd om de video-instellingen aan te passen. Dit zijn instellingen die je vrijwel onmogelijk zelf kunt uitdokteren, gelukkig hebben anderen dat al voor je gedaan. Het heeft dan ook niet zoveel zin om je af te vragen waarom bepaalde instellingen moeten zijn zoals ze zijn, je mag simpelweg van ons aannemen dat dit de ideale instellingen zijn. Navigeer in RetroArch naar Settings / Driver en zorg dat bij Video Driver de optie GL geselecteerd is. Navigeer vervolgens naar Settings / Video en schakel de optie VSync in. Zorg er daarnaast voor dat de optie Hard GPU Sync is ingeschakeld.

03 Kies de juiste instellingen voor video. Vraag je vooral niet te veel af waarom.

RetroPie

In deze basiscursus leren we je hoe je je pc kunt omtoveren in een ware emulatiemachine. Dat is natuurlijk heel mooi, maar je bent er wel je volledige pc aan ‘kwijt’. Dus als iemand op de pc moet werken, kun jij niet gamen. Wil je dat voorkomen, dan is RetroPie een interessant alternatief. Het principe is vrijwel hetzelfde als wat we in dit artikel doen, met als verschil dat je het niet op je pc installeert, maar op de Raspberry Pi, een supercompacte setup dus. Als je een beetje handig bent, kun je zelfs het binnenwerk uit je oude SNES of Sega Master System slopen om er vervolgens een Raspberry Pi in te bouwen en het geheel aan te sluiten op je televisie. Op die manier bouw je natuurlijk de coolste retro-console ooit.

Met RetroPie bouw je een supercompacte emulator die je op je tv kunt aansluiten.

04 Games downloaden

Voor we verdergaan met configureren, zorgen we eerst dat er een of meer games op ons systeem staan. Emulators maken gebruik van zogenaamde roms. Het internet staat bomvol met sites die je (gratis of betaald) de mogelijkheid bieden om roms te downloaden. Daarbij is het belangrijk om voorzichtig te zijn en goede antivirussoftware te hebben. Wanneer je met Google zoekt op rom in combinatie met het platform van je keuze, is de bovenste zoekopdracht meestal al raak.

Sla de games die je wilt kunnen spelen op je computer op. Het maakt niet uit waar je de map maakt met daarin de roms, zolang je maar weet welke map het is. In dit voorbeeld hebben wij de map ROMs gemaakt op de C-schijf. Om het overzicht te bewaren is het ook handig om per emulatieplatform een map aan te maken. Dus wanneer je roms hebt voor een PlayStation, maak dan binnen ROMs een map PlayStation aan en plaats daar de bestanden voor de PlayStation in. Zo voorkom je dat het na verloop van tijd een enorme puinbak wordt.

04 In Google kun je eenvoudig zoeken op roms, maar pas op voor kwaadaardige sites.

Zijn roms legaal?

Tegenwoordig kun je eenvoudig aan roms komen, ook voor relatief nieuwe spelcomputers als de PlayStation 2 en Nintendo GameCube. Dat betekent echter niet dat het downloaden van roms legaal is, zelfs niet als je de originele games in bezit hebt. Bedrijven als Nintendo zien de opkomst van roms als een bedreiging voor de auteursrechten van game-ontwikkelaars en geven aan dat je met het downloaden, kopiëren en distribueren van games aan copyrightschending doet. Wanneer je voorzorgsmaatregelen neemt en op kleine schaal oudere roms downloadt, achten we de kans dat je hiervoor beboet wordt niet groot. Garanties dat je veilig bent zijn er echter niet. Het veiligst ben je als je zelf roms maakt van je games, daarvoor zijn veel handige manieren te vinden op internet. Of je maakt gebruik van homebrew-games. Dit zijn niet-commerciële spellen gemaakt door thuisontwikkelaars, die je legaal en gratis kunt spelen.

Nintendo vindt je niet zo lief als je roms gebruikt.

3 Reactie(s) op: Zo maak je van je pc een retrogame-emulator

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 oktober 2017 19:56 Kasander1
  Voor de mensen die er een beetje tijd en moeite in willen stoppen:
  Een Raspberry pi, omgebouwd tot retro gamer!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2018 19:36 joostwagelaar
  als ik dit doe, raak ik dan mijn systeem kwijt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2018 19:37 joostwagelaar
  als u het weet, wilt u dan reageren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.