Zo maak je van je Pi een C64

Door: harry-hol | 24 augustus 2021 12:51

commodore
How To

De Commodore 64 was ooit de meest populaire thuiscomputer. Geen wonder dat nog veel computergebruikers van het eerste uur er warme gevoelens voor koesteren. Emulatie was al tijden een optie, maar voor een authentiek C64-gevoel wil je een apparaat dat net als vroeger in vijf seconden opstart en zich net zo gedraagt. En dat kan, met een leuke kleine Linux-distributie die Combian 64 heet.

Tip 01: Combian installeren

Om je Pi in een C64 te veranderen, maken we gebruik van Combian 64. Dit is een kleine Linux-distributie die is samengesteld door hobbyist Steven Combs. Via zijn blog kun je de distro voor jouw apparaat downloaden. Kies wel het juiste bestand voor jouw apparaat. Er is een speciale versie voor de P400, wat eigenlijk ook de beste Pi is voor het emuleren van een thuiscomputer. Dan heb je net als vroeger een apparaat met toetsenbord wat je alleen nog maar aan een monitor hoeft te hangen. Net als de C64.

Voor het installeren gebruik je de officiële Raspberry Pi Imager. Kies de optie Gebruik je eigen bestand in de lijst met te installeren distributies. Navigeer dan naar de plek waar je het image-bestand naartoe hebt gedownload en laat de Imager zijn werk doen. Voor deze distro is een SD-kaart van 16 GB ideaal.

Tip 01 Gebruik de Raspberry Pi Imager om de distributie Combian op je Pi te installeren.

Tip 02: Combian64-menu

De distro werkt onmiddellijk en je Pi start braaf op als C64. Hallo blauw scherm. Hallo LOAD”$”,8,1. Feitelijk start Combian 64 de emulator Vice op, en die kan veel meer systemen emuleren. Je kunt dit allemaal handmatig instellen door je door configuratiebestanden te werken, maar handiger is het om het Commodore Menu te installeren. Steven Combs heeft namelijk ook een speciaal ‘onderwaterscherm’ ontwikkeld waarmee je de Pi op allerlei manieren kunt configureren. Dat menu krijg je als je de maker een kleine donatie geeft. De hoogte van die donatie is helemaal aan jou. Het menu is dermate handig dat het zeker het overwegen waard is. Op het blog van de maker vind je gegevens over hoe je een bedrag kunt doneren. Na de donatie krijg je een downloadlink. Om het menu daarna te gebruiken, moet je eerst via F10 naar het Vice-menu en dan de emulator afsluiten. Hierna start automatisch het Combian64-menu met allerlei handige extra’s op.

Tip 02 Het Combian-menu is een donatie absoluut meer dan waard …
De Linux-distributie Combian transformeert je Pi in een Commodore 64

Tip 03: Roms beheren

In het Combian-menu is een zeer handig hulpmiddel ingebouwd: X-Copy. Hiermee kun je al je C64-roms automatisch van usb naar de juiste folders op je Pi laten kopiëren. Je hoeft alleen maar je roms in de root-folder van de usb-stick te plaatsen, de usb-stick in de Pi te stoppen en via het Combian-menu X-Copy te selecteren. Alles wordt vervolgens automatisch gesorteerd en overgezet.

Het inladen van een bestand gaat in twee stappen. Eerst moet je de emulator ‘contact’ laten maken met een imagebestand. Je activeert het Vice-menu met F10. Daarna kies je of je drive 8 of drive 9 wilt gebruiken (8 is gebruikelijk) en daarna navigeer je naar het bestand van je keuze. Als je de disk op die manier hebt ‘gemount’, keer je terug naar de blauwe C64-omgeving, waar je met de gebruikelijke BASIC commando’s de disk nu kunt gebruiken. LOAD “$”,8 laadt bijvoorbeeld de directory in, die je met LIST kunt bekijken.

Je kunt via het Vice-menu ook zelf een D64-image aanmaken zodat je zelfgemaakte programma’s hier op kunt opslaan.

Tip 03 De C64-usb-joystick werkt meteen.

Tip 04: Andere emulator

Via het Combian-menu kun je een aantal fundamentele instellingen van Combian 64 veranderen. De belangrijkste is: welke emulator start automatisch op? Vice kan verschillende klassieke Commodore-systemen emuleren. Naast de C64 heb je bijvoorbeeld de beschikking over de VIC-20, de Plus/4 en de C128. Helaas is de Amiga niet beschikbaar onder Vice. Wel zijn er meerdere emulators van de oude trouwe C64 te kiezen. Standaard is dat optie ‘0’: geoptimaliseerd voor spellen. Dat is inderdaad de meest praktische om te gebruiken als je vooral door je oude verzameling wilt struinen, of zin hebt in een potje Ghostbusters of Revenge of the Mutant Camels.

Tip 04 Met Combian kun je ook andere Commodore-machines emuleren.

0 Reactie(s) op: Zo maak je van je Pi een C64

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.