Eerste indruk: OnePlus 6

© PXimport

Eerste indruk: OnePlus 6

Geplaatst: 16 mei 2018 - 15:01

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Joris Peterse

OnePlus presenteerde vandaag in Londen zijn nieuwste smartphone: OnePlus 6. We kregen vast de mogelijkheid om het toestel kort uit te proberen.

Toen een jaar geleden de OnePlus 5 werd gepresenteerd, waren veel mensen kritisch dat het uiterlijk teveel afgekeken zou zijn van de iPhone 7, met de vingerafdrukscanner onder het scherm en de identieke plaatsing van de camera’s aan de achterzijde. Met de OnePlus 6 wordt meteen een heel nieuw uiterlijk gepresenteerd. Dit keer is de link met de iPhone X echter snel gelegd, dankzij de inkeping (notch) bovenin het scherm en de glazen behuizing aan de achterkant. Hiermee gaat OnePlus mee in de trend van glazen smartphones, wat toch wat fragieler en vetvlek-gevoeliger is dan het tot voorheen gebruikte metaal. Ik kreeg de spiegelzwarte variant even in handen, die prachtig oogde, tot ik hem in handen kreeg. Een hoesje lijkt me geen overbodige luxe tegen vette vingers, krassen of ergere glasschade.

OnePlus 6, smartphone, android

© PXimport

OnePlus 6, smartphone, android

© PXimport

OnePlus 6, smartphone, android

© PXimport

Notch

Of je een notch mooi vindt of niet, dat is persoonlijk. Maar toch is het een beetje een zwaktebod, ik heb OnePlus toch wat hoger zitten dan veel andere Chinese merken die schaamteloos iPhones kopiëren. Het uiterlijk van de OnePlus 6 lijkt niet echt het jonge ‘speelsere’ imago over te brengen.

Dat is wel een beetje jammer, want ten opzichte van zijn voorganger lijkt er op het uiterlijk na niet bijster veel veranderd. Gelukkig is de prijs wel nagenoeg hetzelfde gebleven, waardoor het grootste troef van OnePlus overeind blijft: een smartphone die op alle gebieden de concurrentie met de duurste toestellen aangaat, behalve de prijs. De OnePlus 6 met 64GB opslagruimte en 6GB RAM kost 519 euro, voor dubbel zoveel opslag en 8GB werkgeheugen betaal je 569. Dat is ongeveer evenveel als je voor de vorige OnePlus-smartphones betaalde. De OnePlus 6 gaat echter wel de concurrentie aan met smartphones die tegen de duizend euro kosten.

Bedenk wel goed welke uitvoering van de OnePlus 6 je kiest. Het toestel heeft (wederom) geen geheugenkaartslot. Het aantal gigabytes aan opslaggeheugen moet je het mee doen. Een slot voor een tweede simkaart is er wel.

Scherm

Los van de inkeping oogt het amoledscherm van de OnePlus 6 indrukwekkend mooi qua kleurweergave en helderheid. Dankzij de notch is het scherm nóg iets groter (6,3 inch maarliefst), terwijl de behuizing even groot is gebleven. Dat is indrukwekkend knap, maar ondanks dat is het toestelformaat voor sommigen wel even slikken.

Aan de binnenkant heeft het toestel een snellere processor gekregen, maar veel valt daar in praktijk niet van te merken. Een luxeprobleem, want de OnePlus 5 en OnePlus 5T van vorig jaar waren al erg vlot. Ondanks dat het scherm groter is, is de accucapaciteit hetzelfde gebleven. Of het toestel even lang (of liever langer) meegaat op een volle accu valt te bezien. Gelukkig draait de OnePlus 6 wel op de meest recente Androidversie (8.1 Oreo), die zuiniger is dan Android 7.

Over Android 8.1 is OnePlus’ skin Oxygen OS gelegd. Deze skin is niet erg ingrijpend en dat is goed, alles loopt zonder enige vertraging of vastlopers. Maar dit wordt natuurlijk samen met de accuduur nog uitgebreid getest.

De camera lijkt beter te presteren bij weinig licht.

© PXimport

Hetzelfde geldt voor de dubbele 16 megapixelcamera aan de achterzijde. Op het eerste gezicht lijkt deze prima, en beter in staat dan zijn voorgangers om ook foto’s te maken in moeilijke lichtomstandigheden. Maar of hij het ook op kan nemen tegen de Galaxy S9+, Huawei P20 Pro en iPhone X... Daar ben ik erg benieuwd naar.

Als bezitter van een oudere OnePlus hoef je je niet bekocht te voelen.

-

Uitverkocht

OnePlus-smartphones volgen elkaar in sneltreinvaart op. Een jaar geleden verscheen de OnePlus 5, die in november werd opgevolgd door de 5T. Nu is het alweer de beurt aan de OnePlus. De verschillen zijn echter niet bijster groot, waardoor je als bezitter van een ouder toestel je niet bekocht hoeft te voelen. Bovendien is de OnePlus 5T recentelijk uitverkocht, waardoor het niet zo gek is dat de Chinese smartphonemaker met een opvolger komt. Daarmee is het eigenlijk prima dat de OnePlus zijn toestellen snel opvolgt met kleine verschillen, want ook voor de OnePlus 6 geldt dat je een goede smartphone krijgt voor een goede prijs.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten