© PXimport

12 tips voor je compactcamera

Geplaatst: 9 juni 2017 - 10:25

Aangepast: 14 december 2022 - 14:27

Martin Gijzemijter Gijzemijter

In de geschiedenis van de fotografie is er nog nooit zoveel keus geweest uit camera’s als tegenwoordig. Voor de concurrentie en daarmee de prijs en de ontwikkeling is dat fantastisch, maar als je een nieuwe camera wilt kopen kan het aanbod best overweldigend zijn. Want waar moet je nu precies op letten? We duiken in de compactcamera-markt.

Tip 01: Proberen

In dit artikel vind je veel praktische tips met uitleg over de specificaties die een camera kan hebben. Aan de hand van die specificaties kun je héél ver komen als het gaat om de aankoop van de juiste camera. Echter, we raden je ten sterkste af om een camera te kopen op basis van alleen de specificaties. Je koopt dan ongetwijfeld een camera die prachtige foto’s schiet, maar bij een camera kun je daarnaast heel wat persoonlijke voorkeuren hebben. Hij moet fijn in de hand liggen, de knoppen moeten op een prettige plek zitten voor je, de interface moet prettig zijn enzovoort. Een camera is, zelfs als je voor een goedkope gaat, een flinke investering. Daarnaast is het de bedoeling dat je hem vaak zult gebruiken en een apparaat dat je niet fijn vindt, zul je niet vaak gebruiken.

Tip 02: Type camera

Dit checklist helpt je de keuze maken voor een compactcamera. Dit is een fijne soort camera, maar het is wel verstandig om na te denken of dit het juiste soort camera voor je is. Grofweg zijn er drie typen camera’s: de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Compactcamera’s zijn licht, compact en foto’s maken is een kwestie van aanzetten en schieten. Compactcamera’s zijn in verhouding vrij goedkoop, maar hebben ook minder mogelijkheden (zoals geen verwisselbare lens) en zijn minder goed in te stellen op persoonlijke voorkeuren.

Een spiegereflexcamera is véél professioneler. Je kunt de objectieven (lenzen) verwisselen en de spiegel zorgt ervoor dat wat je door de zoeker ziet, precies is wat er op je foto staat. Spiegelreflexcamera’s zijn in de regel erg duur en een stuk groter en zwaarder dan compactcamera’s. Systeemcamera’s zijn de stap tussen een spiegelreflex- en een compactcamera. Door het ontbreken van de spiegel zijn ze kleiner. Doorgaans werken ze met een display in plaats van een zoeker (en daar zit wat vertraging in, hetgeen je vooral merkt bij bewegend beeld). Ook systeemcamera’s hebben verwisselbare objectieven, alleen deze zijn vaak gebonden aan objectieven van het eigen merk, wat de keuze beperkt. Tot voor kort kozen professionele fotografen zonder aarzeling voor spiegelreflex, maar de systeemcamera wordt op alle fronten beter en is bezig aan een inhaalslag.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Foto of video?

De meeste fotocamera’s hebben ook de mogelijkheid om te filmen. Een fijne extra mogelijkheid, maar realiseer je dat je voor goede filmmogelijkheden ook betaalt. Als je dus vooral een fotocamera zoekt en niet zo vaak filmt, laat je dan niet afleiden door camera’s die 4K-video kunnen schieten of prachtige slow-motion-beelden maken. Die functies zijn fantastisch, maar je krijgt ze er niet gratis bij. Als video je dus niets kan schelen, kun je voor hetzelfde geld waarschijnlijk een camera kopen die betere foto’s schiet, zonder de nadruk op video.

Ben je wél van plan om zowel foto’s als video’s te gaan schieten met je camera, dan is het goed om te letten op een aantal zaken. Als je geen UltraHD-televisie hebt, dan lijkt 4K niet interessant, maar dat is het wel. Schieten in 4K betekent dat je veel beter in kunt zoomen op het beeld in je bewerkingsprogramma, en kunt exporteren in 1080p zonder kwaliteitsverlies. Wil je slow-motion-beelden schieten, dan is het aantal frames per seconden belangrijk. Een slow-motion-video met 240 beelden per seconden kun je bijvoorbeeld twee keer zo langzaam afspelen als een slow-motion-video met 120 beelden per seconden.

Media has no description

© PXimport

De meeste fotocamera’s hebben ook de mogelijkheid om te filmen

-

Tip 04: Diafragma

Wanneer je een systeem- of spiegelreflexcamera koopt, kun je de objectieven verwisselen, en koop je een objectief dat past bij je wensen. Koop je echter een compactcamera, dan kan dat niet en is het dus extra belangrijk om goed naar de specificaties te kijken. Het diafragma is een belangrijk onderdeel, omdat dit bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Dit wordt aangegeven met de letter f en daarnaast het getal, bijvoorbeeld f/2.8. Hoe lager dit getal, hoe groter het ‘gat’ waardoor het licht binnen kan vallen en hoe beter de kwaliteit van de foto. Wanneer je een camera koopt, kijk dan dus goed naar de specificaties op dit gebied, maar onthoud wel dat diafragma en sluitertijd nauw met elkaar verbonden zijn.

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt hoelang de sluiter van de camera geopend blijft tijdens het maken van een foto. In een situatie met weinig licht heeft de camera meer tijd nodig om de sensor bloot te stellen aan voldoende licht. Maar als de camera ook maar een millimeter bewogen wordt terwijl de sluiter open is, zat de foto wazig/bewogen zijn. Wanneer je dus foto’s wilt nemen van snel bewegende zaken (bijvoorbeeld kinderen tijdens een voetbalwedstrijd), dan is het belangrijk dat de sluitertijd erg kort is. Om toch nog voldoende licht te vangen, moet het diafragma dan zo wijd mogelijk open, zodat de camera in een fractie van een seconde de sensor aan voldoende licht bloot kan stellen.

Voldoende, maar niet te veel, want dan is de foto overbelicht, maar gelukkig regelen compactcamera’s dit zelf, zeker in de automatische stand. Wil je foto’s maken van zaken die veel bewegen, let dan dus bij de aankoop van je camera op een korte sluitertijd. Ter illustratie: peperdure spiegelreflexcamera’s hebben soms een sluitertijd van 1/64.000 (acht duizendste van een seconde). Daar kun je Formule 1 mee fotograferen, en dat is wellicht wat overdreven. Voor een goede compactcamera kun je eerder denken aan een sluitertijd van 1/16.000.

Media has no description

© PXimport

Wil je foto’s maken van zaken die veel bewegen, let dan op een korte sluitertijd

-

Tip 06: Sensor

We noemden hem al een aantal keer, de sensor. Dat is het onderdeel van de camera dat het licht opvangt. De sensor is in ware het onderdeel dat de kwaliteit van je foto bepaalt. Daar kunnen we een heel artikel over schrijven, maar de basis is: hoe groter de sensor, des te beter de foto’s. Een sensor met een grootte van 1 tot 1,5 inch is uitstekend voor een compactcamera. Je zult ons in dit artikel verder ook niet horen praten over megapixels, omdat we een stadium hebben bereikt waarin vrijwel iedere camera meer dan genoeg megapixels in zich heeft om prachtige foto’s te maken. Maar belangrijker nog: megapixels zeggen niet zoveel. Je kunt 48 megapixels in een compactcamera stoppen, maar met de beperkte omvang van de sensor leidt dat zeker niet tot betere foto’s.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: ISO-waarde

Dan is er nog de ISO-waarde. Deze waarde heeft te maken met hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens valt, oftewel de lichtgevoeligheid. Een lage waarde (100) betekent dat de sensor er vrij lang over doet, een hoge waarde (1600) betekent dat er minder tijd nodig is. Hoe minder tijd er nodig is, hoe korter de sluitertijd hoeft te zijn. Kortom, je kunt in situaties met weinig licht dus de ISO-waarde omhoog zetten, zodat je de sluitertijd korter kunt maken. Daar kleeft echter ook een nadeel aan: een hogere ISO-waarde zorgt ook voor meer ruis op de foto. Daarom geldt in dit geval niet: hoe hoger de ISO-waarde van de camera hoe beter. Het is een beetje alsof je een Ferrari koopt om boodschappen mee te doen. Leuk dat je camera een maximale ISO-waarde van 3200 hebt, maar je zult het bijna nooit gebruiken.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Zoomen/brandpunt

De brandpuntsafstand (focal length) bepaalt hoeveel er op de foto te zien is die je schiet. Hoe korter de brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 24 mm voor een groothoeklens) hoe meer er te zien is. Hoe groter de brandpuntsafstand, des te minder je ziet. Dat lijkt negatief, maar het betekent in andere woorden dat je inzoomt op een onderwerp. Heb je bijvoorbeeld een 720mm-lens, dan kun je een object van héél ver, scherp in beeld brengen (daardoor past er uiteraard minder van de rest van de omgeving in beeld). Wederom: koop je een spiegelreflex, dan kijk je naar die brandpuntsafstand als je een objectief koopt. In het geval van een compactcamera moet je hier al bij de aankoop op letten. Steeds meer compactcamera’s bieden extreme zoommogelijkheden (denk aan 30x met gemak). Daar betaal je echter wel voor, dus bedenk of je het echt nodig hebt. Onthoud daarbij dat er een verschil is tussen optische zoom en digitale zoom: digitale zoom is het kunstmatig inzoomen en dat levert flink wat kwaliteitsverlies op.

Onthoud dat er een verschil is tussen optische zoom en digitale zoom

-

Tip 09: Synchroniseren

Je wilt de foto’s (en video’s) natuurlijk niet alleen op de camera laten staan. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken hoe je de beelden van de camera af kunt krijgen. Dat kan grofweg op drie manieren: met een kabeltje, via het opslagmedium (zoals een SD-kaartje) of draadloos. Veel compactcamera’s ondersteunen draadloze bestandsoverdracht, maar lang niet allemaal. Als dit je voorkeur geniet, is dat iets om op te letten. Niet alleen dát het kan, maar ook de manier waarop. Kun je bijvoorbeeld alleen naar je computer overzetten, of is er ook een smartphone-app waarmee je de foto’s op je smartphone kunt laden? Dat is natuurlijk ideaal als je extra mooie foto’s wilt delen op sociale media. Sommige camera’s bieden ook de mogelijkheid om rechtstreeks te uploaden naar sociale media, zoals Facebook of YouTube. Dit soort zaken is sterk van invloed op het gebruiksgemak van de camera. Gelukkig zijn dit ook aspecten die je eenvoudig (online) kunt uitzoeken voordat je koopt.

Media has no description

© PXimport

Tip 10: Display

Dit is een aspect dat helaas nog weleens vergeten wordt. Een compactcamera heeft geen spiegel, en werkt dus met een digitaal scherm. Als de kwaliteit van dat scherm niet prettig is, dan is het niet fijn werken met de camera. We raden een scherm van ten minste 2,5 inch aan. Als men spreekt over de resolutie van dit soort displays, wordt er meestal gesproken over het totale aantal pixels (dus niet a × b). Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper het display. Maar ook hier zegt de specificatie niet alles. Het display kan nog zoveel pixels hebben, maar kun je het beeld bijvoorbeeld ook goed zien als het zonnig is en je buiten loopt? Veel camera’s hebben ook aanraakschermen. De één vindt dat fantastisch, de ander vindt het bloedirritant. Ga even naar een camerawinkel en probeer uit wat jij het prettigst vindt.

Media has no description

© PXimport

Zijn er wel accessoires voor de camera van je keuze?

-

Tip 11: Opslagmedium en batterij

Wanneer je foto’s of video’s schiet met je compactcamera, wil je natuurlijk niet dat je na tien minuten al moet stoppen omdat het opslagkaartje vol is en/of de batterij leeg. Het is daarom goed om te kijken wat voor opslagmedium de camera van je keuze bevat, en wat de maximale grootte is die wordt ondersteund. Daarnaast is de accuduur van de batterij dus van groot belang, maar ook de manier waarop je deze oplaadt. Moet je de batterij uit de camera halen om deze op te laden of kun je een kabeltje aansluiten (en waar zit die aansluiting dan)? En als de batterij leeg is, kun je de camera dan rechtstreeks op stroom laten draaien?

Media has no description

© PXimport

Tip 12: Accessoires

Stel nou dat die batterij het niet lang volhoudt, maar je vindt het wél een fijne camera. Dan kun je overwegen om een extra batterij te kopen, of een accupack. Eerstgenoemde moet dan niet al te duur zijn en laatstgenoemde moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. Zo zijn er nog veel meer accessoires die handig kunnen zijn, zoals een waterdichte behuizing, een geschikt opbergtasje en zelfs een externe flitser (die door sommige camera’s wordt ondersteund). Het is natuurlijk vervelend om achteraf te ontdekken dat dit soort accessoires voor jouw camera niet bestaan, dus dit kun je beter uitzoeken voor je je camera koopt.

Media has no description

© PXimport

Kooptips

Compactcamera’s zijn in de regel een stuk goedkoper dan spiegelreflexcamera’s, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal goedkoop zijn. We laten je drie camera’s zien: een instapmodel, en middenklasse en een semiprofessionele compactcamera.

Canon Ixus 185

Panasonic Lumix DMC-TZ80

Media has no description

© PXimport

Sony Cybershot DSC-RX100 V

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000