15 beginnerstips voor Android

Door: Joris Peterse | 16 november 2016 15:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Heb je wel eens van Google Now gehoord? Of wist je dat je Google Play-tegoed kunt verdienen? Wij geven een aantal beginnerstips om meer uit Android te kunnen halen.

1. Google Foto’s

Natuurlijk gebruik je je smartphone om regelmatig foto’s te nemen. Met Google Foto’s heb je er geen omkijken meer naar. Je foto’s worden automatisch in je online Google Drive-opslag geplaatst, zodat je ze altijd nog hebt – zelfs als je je telefoon in de wc hebt laten vallen. Je hebt je foto’s direct bij de hand in je browser op de pc, maar ook op je andere Android-apparaten als je tablet, wanneer je inlogt in de Google Foto’s-app. De app staat standaard geïnstalleerd op nieuwere Android-toestellen. Heb je ‘m nog niet, dan kun je de app gratis uit de Play Store downloaden. Vergeet niet even de instellingen te doorlopen, zodat je geen foto-mappen overslaat en alleen foto’s uploadt via een wifi-verbinding om je databundel te ontzien. Lees ook:7 tips om je Android-smartphone sneller te maken.

2. Nova Launcher

Wil je echt de baas zijn over je eigen toestel, dan is de app Nova Launcher de moeite waard. Je kunt hem gratis uit de Play Store installeren.

Met Nova Launcher heb je direct een heel nieuw startscherm en applicatie-overzicht. In de Nova-instellingen kun je alles zo instellen zoals je zelf wilt, van het uiterlijk tot hoe snel je toestel moet reageren.

Bevalt Nova Launcher niet, dan kun je eenvoudig terug naar hoe het was. Dat kan in de instellingen, maar je kunt ook Nova Launcher weer opzoeken in Google Play en op verwijderen drukken.

3. Google Cast gebruiken

Met Google Cast kun je filmpjes en liedjes direct via het grote tv-scherm of je speakerset afspelen. Hiervoor heb je een tv met Chromecast of smart-tv nodig, of een speaker met een bluetooth- of wifiverbinding. Wanneer je in een muziek- of video-app (zoals Play Music of Netflix) zit en er zijn beschikbare apparaten in de buurt, dan verschijnt rechts bovenin een cast-icoontje dat je herkent aan z’n rechthoekje met drie ‘signaalstreepjes’. Wanneer je erop drukt, verschijnt een lijstje met beschikbare apparaten waar je het signaal naartoe kunt casten. Dit is een handige manier om YouTube of Netflix op je tv te kijken, Spotify op je bluetooth-speaker af te spelen… het werkt zelfs met Google Foto’s, zodat je je zelfgemaakte foto’s en video’s op het grote tv-scherm kunt tonen.

4. Temperatuur in notificaties

Boven in het scherm van je smartphone krijg je handige, essentiële informatie te zien. Zo staat rechtsboven een klok, zie je of je verbonden bent met wifi, bluetooth of mobiele netwerken en krijg je andere notificaties. Het zou ook best handig zijn als je hier de actuele buitentemperatuur te zien krijgt. Hier heb je ook handige apps voor in de Play Store: 1Weather en Weather Timeline. De laatstgenoemde app is het beste, maar is wel een betaalde app (€ 0,69). Daarom gebruiken we in deze tip 1Weather. Wanneer je de app na het installeren start, zie je meteen in de linkerbovenhoek de actuele buitentemperatuur, die hij op basis van je locatie opzoekt. Deze temperatuur blijft altijd staan. Voor de gedetailleerdere weerinformatie kun je altijd de app bekijken, door naar links te schuiven krijg je steeds andere info te zien.

5. Google Now

Een handigheidje dat in Android ingebakken zit, is Google Now. Google Now geeft je actuele informatie op basis van bijvoorbeeld je locaties, interesses en agenda. Zo kun je actuele sportuitslagen krijgen, reisinformatie (naar huis, werk of bijvoorbeeld naar een afspraak uit je agenda), interessante nieuwsartikelen en informatie over het weer. Er zijn verschillende manieren om bij Google Now te komen. Staat het al aan, dan merk je dat je notificaties krijgt. Staat het nog niet aan, dan kom je er direct door de home-knop ingedrukt te houden (het rondje onder aan je scherm, of de knop onder je scherm). Door linksboven op het menu-knopje te drukken, kun je bij Now-Kaarten de functie aanzetten en vervolgens al je interesses en informatiebronnen instellen. Zo heb je je persoonlijke assistent altijd bij de hand!

6. Google Play tegoed verdienen

Deze tip is niet geschikt voor wie er een ongemakkelijk gevoel bij krijgt dat Google alles van je te weten probeert te komen. Het is echter wel een methode waar Google je direct beloont voor de informatie die je geeft, in de vorm van vragenlijstjes. Installeer eerst de app Opinion Rewards van Google. Vervolgens zal Google je zeer sporadisch een enquête sturen. In mijn geval zijn het vooral vragenlijstjes over winkels die ik bezoek of waar ik het liefst op vakantie ga. Wanneer je een enquête hebt ingevuld, krijg je wat geld op je Google-account, dat je in de Play Store kunt uitgeven aan appjes, boeken, films en muziek.

7. Zaklamp

Stiekem een ontzettend praktisch hulpmiddeltje van iedere smartphone: de flitser van de camera als zaklamp inzetten. Op veel nieuwere Androids hoef je hier niets voor te installeren: veeg het notificatiepaneel naar beneden en veeg dit vervolgens nogmaals naar beneden. Een overzicht met snelkoppelingen naar instellingen verschijnt, waaronder een knop om de zaklamp aan en uit te zetten. Heb je deze mogelijkheid niet, dan kun je hiervoor een appje installeren. Veel zaklamp-apps zijn echter berucht, omdat ze rare systeemtoegankelijkheden opeisen. Zoek daarom de app Privacy Flashlight eens op, een lichte, simpele zaklamp.

1 Reactie(s) op: 15 beginnerstips voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 december 2016 11:14 w.jordaan5@upcmail.nl
    Ik wil graag meer informatie over een smart tv met android,ik heb een panasonic smart tv typeTX 40 CS 630 LED,wat zijn voor mij de mogelijkheden betreft het internet?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.