15 gevorderden-tips voor Android

Door: Joris Peterse | 21 november 2016 07:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Heb je net een Android-toestel gekocht of ben je al ervaren Android-gebruiker? Wedden dat je slimmer met je apparaat kunt omgaan? Wij geven 15 tips voor gevorderde gebruikers van het besturingssysteem van Google.

1. Websites op startscherm

Download niet enorm veel applicaties uit de Play Store. Veel apps maken je toestel traag en slachten je accu. De meeste apps hebben een mobiele website die hetzelfde oogt en werkt als de app, maar dan zonder de negatieve effecten. Je kunt snelkoppelingen naar de mobiele site eenvoudig op je startscherm tussen je icoontjes plaatsen. Ga met de Chrome-browser naar de site die je wilt opslaan, druk op het instellingenknopje en kies voor Toevoegen aan startscherm. Handig voor bijvoorbeeld de mobiele sites van Nu.nl, Buienradar en Facebook. Hierdoor kun je die batterijonvriendelijke apps verwijderen, en in het geval van Facebook kun je je meldingen ook gewoon via de browser krijgen. Lees ook: 15 beginnerstips voor Android.

2. Datalimiet instellen

Data zijn een nare melkkoe van je provider, even over je bundel heengaan en je betaalt flink extra bij je maandelijkse afschrijving. Je kunt een verbruikswaarschuwing en limiet instellen door naar de instellingen te gaan en voor Datagebruik te kiezen. Zet het schuifje om bij Mobiele gegevenslimiet instellen en je kunt in het grafiekje eronder de waarschuwings- en limietgrens instellen. Daaronder vind je trouwens de grootste datavreters. In nieuwere Android-versies kun je op die apps klikken en het schuifje omzetten bij Achtergrondgegevens in app beperken, zodat de app minder mogelijkheid heeft om data te verstoken.

3. Batterij bespaartips

In de vorige tip hebben we je laten zien hoe je accuvreters opspoort. Maar er zijn ook algemene zaken om je batterij te ontzien. De Facebook-app verwijderen, levert volgens onderzoek bijvoorbeeld 20% extra batterij-tijd op. De helderheid van je scherm lager zetten, helpt ook.

Zit je op een plek waar je weinig mobiel bereik hebt, zet dan je mobiele netwerk helemaal uit, het constant zoeken en herverbinden kost namelijk vreselijk veel energie.

Heb je een Android met een amoledscherm (zoals de meeste Samsungs), stel dan een zwarte achtergrond in. Omdat de weergave van zwart door deze schermen geen stroom kost, heeft veel zwart een positieve uitwerking op de accuduur.

4. Dashclock

Iedere Android heeft wel een klok die standaard op het eerste startscherm staat. Saai. DashClock is een app die een nieuwe widget toevoegt. Je kunt bij die klok allerlei extra informatie tonen, zoals het weer, het aantal ongelezen mailtjes et cetera. Klinkt nog steeds een beetje saai misschien. Maar wat het leuk maakt, is dat je in de Play Store allerlei Dashclock-extensies kunt downloaden om extra informatie bij je klok te tonen, zoals het aantal gelopen stappen van je gezondheids-app, batterijgegevens, netwerkgegevens, calender-items, een snelkoppeling naar je zaklamp en heel veel meer.

5. Melding achterhalen en blokkeren

Soms krijg je weleens een melding in het notificatiepaneel waar je niet op zit te wachten.

Van een game die je oproept om te spelen, spam-achtige berichten van apps of gewoon zinloze notificaties. Lang niet altijd kun je in de instellingen van de app onnodige notificaties uitzetten en soms zie je niet meteen van welke app de melding afkomstig is.

Wanneer je het notifcatiepaneel naar beneden schuift en de melding ingedrukt houdt, verschijnt een info-icoontje. Wanneer je hierop drukt, kom je in de notificatie-instellingen van de app. Je kunt dus zien om welke app het gaat, uitzetten dat de app je notificaties mag geven of de app helemaal verwijderen.

6. Metal/Tinfoil for Facebook

Dat de Facebook-app een ramp is voor batterij en persoonsgegevens weten we nu wel. Maar wat zijn de alternatieven? Je kunt de website op je startscherm toevoegen, maar je kunt ook een alternatieve app installeren. Metal for Facebook en Tinfoil for Facebook zijn twee voorbeelden van alternatieve apps voor Facebook. Beide apps belasten je toestel veel minder en laten Facebook er fraaier uitzien dan de echte app. Bovendien kan Metal for Facebook ook overweg met Twitter, zodat je beide social media in één lichte app hebt.

7. Accounts toevoegen aan Gmail

Je hoeft niet voor ieder mailaccount een aparte app te installeren. Je kunt je andere mailadressen, die je bijvoorbeeld gebruikt voor je werk of vereniging gemakkelijk in de Gmail-app binnen laten komen. Zo heb je al je mail in één app, bovendien wordt het ook behoorlijk overzichtelijk aangeboden. Open de Gmail-app en druk op het menu-knopje linksboven en vervolgens op het driehoekje naast je e-mailadres. Hier vind je de Account Toevoegen-optie om bijvoorbeeld je Hotmail-account ook in deze app te synchroniseren.

0 Reactie(s) op: 15 gevorderden-tips voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.