15 pro-tips voor Android

Door: Joris Peterse | 25 november 2016 14:28

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Android oppimpen? Wij geven je vijftien pro-tips om dit te doen.

Ben je nog niet zo ver, of vind je deze tips lastig? Lees dan eerst het artikel15 beginnerstips voor Android. In15 gevorderden-tips voor Android gingen we al een stapje verder. Wil je meer en moeilijker? Nog even geduld, binnenkort geven we je nog 15 tips voor de echte Android Master.

1. Nieuwe icoontjes

Vind je de icoontjes van al je apps maar suf, of passen ze niet bij je achtergrond? Met een set nieuwe icoontjes verander je de look van je Android volledig. Hier heb je een andere alternatieve launcher (zoals Nova Launcher) voor nodig. Ga naar de Instellingen van Nova Launcher, bij Uiterlijk en gedrag kun je vervolgens bij Icoonthema kiezen of je de systeemicoontjes wilt of de standaardicoontjes van Android. Je kunt deze lijst echter uitbreiden door icoonsets uit de Play Store te downloaden. Zoek bijvoorbeeld op Icon Pack en je krijgt talloze opties. Leuke icoonpakketten zijn Rondo of Lumos.

2. Advertenties blokkeren

Natuurlijk ziet Google liever niet dat je advertenties blokkeert, aangezien het een enorme inkomstenbron is van de zoekmachine. Apps die alle advertenties blokkeren (niet alleen in je browser, maar ook in andere apps) worden door Google uit de Play Store verwijderd. Maar je kunt wel een advertentievrije browser downloaden in de vorm van Adblock Browser. Vind je de advertenties zelf niet zo’n probleem, maar wordt je liever niet gestalkt door advertentiebedrijven en sociale netwerken? Dan kun je de Ghostery Browser proberen. Wil je toch een adblocker installeren die advertenties volledig blokkeert, dan kun je op zoek gaan naar AdAway of Adguard. Deze moet je dus buiten de Play Store om installeren, wat wel veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Hier lees je meer over bij de zwarte band-tips.

3. Stappenteller

Wist je dat je je Android ook als stappenteller kunt gebruiken? Je hebt hier geen armbandje of wat dan ook voor nodig. Vrijwel alle toestellen zijn voorzien van een ingebouwde stappenteller. Via de app Google Fit kun je precies zien hoeveel je op een dag (of zelfs per week of maand) loopt. Wanneer je de app installeert, log je in met je Google-account. Vervolgens kun je niet alleen inzien hoeveel je hebt gelopen, maar ook andere bewegingen, zoals fietsen worden automatisch geregistreerd. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je je Android natuurlijk wel in je zak of in je tas moet hebben om hem iets te kunnen laten registreren.

4. Veilig met VPN

Een VPN-verbinding leidt je internetverkeer om via een VPN-server. Sites en apps die je dan gebruikt, denken dat je via de locatie van de server op het internet zit. Via een Amerikaanse VPN-server kun je dus opeens het Amerikaanse aanbod op Netflix bekijken of via een Engelse de BBC. Ideaal dus om die idiote regio-sloten te omzeilen, alhoewel sommige diensten VPN-gebruikers proberen te weren. Het fijnste van een VPN is echter dat je dit ook gebruikt om je verbinding te beveiligen, de verbinding tussen jouw Android en de VPN-server is namelijk versleuteld. Hierdoor kun je veilig op openbare netwerken, zonder dat anderen jouw internetverkeer begluren. Een VPN is helaas niet gratis, in de meeste gevallen betaal je een paar euro per maand. Er zijn vele diensten beschikbaar, bijvoorbeeld Freedome, die je als app uit de Play Store installeert. Deze kun je twee weken gratis uitproberen, zet echter wel meteen die vervelende (en overbodige) app-scanner uit.

5. Package Disabler Pro

Samsung maakt prachtige én krachtige smartphones en tablets. Maar ze hebben een groot nadeel: ze staan bomvol met voorgeïnstalleerde apps. Een eigen appwinkel, antivirus, S Health... Deze processen zijn als een molensteen voor je toestel, maar veel van deze narigheid kun je niet verwijderen tenzij je het toestel root. Gelukkig is er wel een andere oplossing. Voor nog geen twee euro koop je in de Play Store de app Package Disabler Pro. De app blinkt niet uit in zijn design, maar wel in zijn eenvoud. In een lijst kies je welke Samsung-narigheid weg mag, of je kiest ervoor om in een klap alles te verwijderen. Heb je toch iets te veel uitgeschakeld? Dan kun je via Package Disabler Pro de apps ook zo weer terugzetten.

6. Veilig ontgrendelen

Het is natuurlijk van groot belang dat je je toestel vergrendelt met een pincode of vingerafdrukscanner, zodat anderen niet zomaar bij je persoonlijke communicatie of foto’s kunnen wanneer je je telefoon verliest. Maar het kan irritant zijn als je steeds maar weer je toestel moet ontgrendelen, vooral als je thuis bent. Hiervoor is een instelling: je kunt aangeven dat je toestel niet op slot hoeft, bijvoorbeeld wanneer je op een veilige locatie bent of in verbinding staat met een bluetooth-apparaat. Bij Instellingen / Beveiliging / Smart Lock vind je deze (en andere functionaliteiten). Zo kun je je toestel ontgrendeld houden als je bijvoorbeeld veilig thuis op de bank zit, of zo lang je toestel verbonden is met je smartwatch (die dankzij bluetooth tot in een straal van 30 meter verbinding kan maken).

7. Locatiegeschiedenis

Je toestel houdt op ieder moment precies bij waar hij is. Deze locatiebepaling is gebaseerd op de wifi- en gps-gegevens: behoorlijk nauwkeurig dus! Je kunt deze geschiedenis in z’n geheel terugkijken, door de instellingen van Google te openen (deze vind je in de app-drawer of op nieuwere toestellen in de gewone instellingen. Wanneer je Locatie kiest, zie je de apps die je locatie opvragen. Onderin druk je op de knop Locatiegeschiedenis van Google. Hier zie je weer al je Android-toestellen en wanneer ze voor het laatst hun locatie hebben doorgegeven. Druk rechtsboven op het menu-knopje en vervolgens Bekijken/beheren en Google Maps opent om je complete locatie-geschiedenis te tonen. Word je hier ook een beetje onpasselijk van? Ga dan terug en kies voor Locatiegeschiedenis verwijderen.

0 Reactie(s) op: 15 pro-tips voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.