15 pro-tips voor Android

© PXimport

15 pro-tips voor Android

Geplaatst: 25 november 2016 - 12:28

Aangepast: 14 december 2022 - 14:36

Joris Peterse

Android oppimpen? Wij geven je vijftien pro-tips om dit te doen.

1. Nieuwe icoontjes

Vind je de icoontjes van al je apps maar suf, of passen ze niet bij je achtergrond? Met een set nieuwe icoontjes verander je de look van je Android volledig. Hier heb je een andere alternatieve launcher (zoals Nova Launcher) voor nodig. Ga naar de Instellingen van Nova Launcher, bij Uiterlijk en gedrag kun je vervolgens bij Icoonthema kiezen of je de systeemicoontjes wilt of de standaardicoontjes van Android. Je kunt deze lijst echter uitbreiden door icoonsets uit de Play Store te downloaden. Zoek bijvoorbeeld op Icon Pack en je krijgt talloze opties. Leuke icoonpakketten zijn Rondo of Lumos.

2. Advertenties blokkeren

Natuurlijk ziet Google liever niet dat je advertenties blokkeert, aangezien het een enorme inkomstenbron is van de zoekmachine. Apps die alle advertenties blokkeren (niet alleen in je browser, maar ook in andere apps) worden door Google uit de Play Store verwijderd. Maar je kunt wel een advertentievrije browser downloaden in de vorm van Adblock Browser. Vind je de advertenties zelf niet zo’n probleem, maar wordt je liever niet gestalkt door advertentiebedrijven en sociale netwerken? Dan kun je de Ghostery Browser proberen. Wil je toch een adblocker installeren die advertenties volledig blokkeert, dan kun je op zoek gaan naar AdAway of Adguard. Deze moet je dus buiten de Play Store om installeren, wat wel veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Hier lees je meer over bij de zwarte band-tips.

Media has no description

© PXimport

3. Stappenteller

Wist je dat je je Android ook als stappenteller kunt gebruiken? Je hebt hier geen armbandje of wat dan ook voor nodig. Vrijwel alle toestellen zijn voorzien van een ingebouwde stappenteller. Via de app Google Fit kun je precies zien hoeveel je op een dag (of zelfs per week of maand) loopt. Wanneer je de app installeert, log je in met je Google-account. Vervolgens kun je niet alleen inzien hoeveel je hebt gelopen, maar ook andere bewegingen, zoals fietsen worden automatisch geregistreerd. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je je Android natuurlijk wel in je zak of in je tas moet hebben om hem iets te kunnen laten registreren.

4. Veilig met VPN

Media has no description

© PXimport

Een VPN-verbinding leidt je internetverkeer om via een VPN-server. Sites en apps die je dan gebruikt, denken dat je via de locatie van de server op het internet zit. Via een Amerikaanse VPN-server kun je dus opeens het Amerikaanse aanbod op Netflix bekijken of via een Engelse de BBC. Ideaal dus om die idiote regio-sloten te omzeilen, alhoewel sommige diensten VPN-gebruikers proberen te weren. Het fijnste van een VPN is echter dat je dit ook gebruikt om je verbinding te beveiligen, de verbinding tussen jouw Android en de VPN-server is namelijk versleuteld. Hierdoor kun je veilig op openbare netwerken, zonder dat anderen jouw internetverkeer begluren. Een VPN is helaas niet gratis, in de meeste gevallen betaal je een paar euro per maand. Er zijn vele diensten beschikbaar, bijvoorbeeld Freedome, die je als app uit de Play Store installeert. Deze kun je twee weken gratis uitproberen, zet echter wel meteen die vervelende (en overbodige) app-scanner uit.

5. Package Disabler Pro

Samsung maakt prachtige én krachtige smartphones en tablets. Maar ze hebben een groot nadeel: ze staan bomvol met voorgeïnstalleerde apps. Een eigen appwinkel, antivirus, S Health... Deze processen zijn als een molensteen voor je toestel, maar veel van deze narigheid kun je niet verwijderen tenzij je het toestel root. Gelukkig is er wel een andere oplossing. Voor nog geen twee euro koop je in de Play Store de app Package Disabler Pro. De app blinkt niet uit in zijn design, maar wel in zijn eenvoud. In een lijst kies je welke Samsung-narigheid weg mag, of je kiest ervoor om in een klap alles te verwijderen. Heb je toch iets te veel uitgeschakeld? Dan kun je via Package Disabler Pro de apps ook zo weer terugzetten.

6. Veilig ontgrendelen

Het is natuurlijk van groot belang dat je je toestel vergrendelt met een pincode of vingerafdrukscanner, zodat anderen niet zomaar bij je persoonlijke communicatie of foto’s kunnen wanneer je je telefoon verliest. Maar het kan irritant zijn als je steeds maar weer je toestel moet ontgrendelen, vooral als je thuis bent. Hiervoor is een instelling: je kunt aangeven dat je toestel niet op slot hoeft, bijvoorbeeld wanneer je op een veilige locatie bent of in verbinding staat met een bluetooth-apparaat. Bij Instellingen / Beveiliging / Smart Lock vind je deze (en andere functionaliteiten). Zo kun je je toestel ontgrendeld houden als je bijvoorbeeld veilig thuis op de bank zit, of zo lang je toestel verbonden is met je smartwatch (die dankzij bluetooth tot in een straal van 30 meter verbinding kan maken).

7. Locatiegeschiedenis

Je toestel houdt op ieder moment precies bij waar hij is. Deze locatiebepaling is gebaseerd op de wifi- en gps-gegevens: behoorlijk nauwkeurig dus! Je kunt deze geschiedenis in z’n geheel terugkijken, door de instellingen van Google te openen (deze vind je in de app-drawer of op nieuwere toestellen in de gewone instellingen. Wanneer je Locatie kiest, zie je de apps die je locatie opvragen. Onderin druk je op de knop Locatiegeschiedenis van Google. Hier zie je weer al je Android-toestellen en wanneer ze voor het laatst hun locatie hebben doorgegeven. Druk rechtsboven op het menu-knopje en vervolgens Bekijken/beheren en Google Maps opent om je complete locatie-geschiedenis te tonen. Word je hier ook een beetje onpasselijk van? Ga dan terug en kies voor Locatiegeschiedenis verwijderen.

Media has no description

© PXimport

8. Opties voor ontwikkelaars aanzetten

Er zit een verborgen menu in het instellingenmenu: de opties voor ontwikkelaars. Hier kun je bijvoorbeeld usb-debugging aanzetten, wat gebruikt wordt voor sommige back-upapps of als je je toestel wilt rooten. Via een simpel trucje verschijnen de opties voor ontwikkelaars in je instelleningenmenu. Je gaat hiervoor in de instellingen van je telefoon naar Over de telefoon. Tik tien maal op het Build-nummer en de melding verschijnt dat de opties voor ontwikkelaars beschikbaar zijn. Deze kun je nu gewoon vinden in het instellingenmenu.

9. Cloudprinter

Soms wil je nog weleens ouderwets iets uitprinten: vliegtickets, concertkaartjes, documenten, et cetera. Maar een printer aansluiten op je Android, dat gaat wat te ver. Je kunt echter gewoon printen vanaf je smartphone of tablet. Dat gaat het eenvoudigst via Google Cloudprinter. Hiermee is je printer veilig verbonden aan het internet, waardoor je vanaf iedere locatie een printopdracht naar je printer kunt versturen. Via de Google Cloudprinter-app kun je documenten, bijlage, berichtjes, afbeeldingen en andere bestanden die op je Android staan, uitprinten. Ook zijn er andere apps zijn beschikbaar, zoals PrinterShare, PrintJinni en Easy Print voor de ingewikkeldere printopdrachten. Welke printers allemaal Google Cloudprinter ondersteunen zie je hier.

10. WhatsApp op tablet

Irritant is dat he? Je mag WhatsApp wel op je smartphone installeren, maar op je tablet kun je het vergeten. Via een omweg kun je het alsnog gebruiken. Hiervoor kun je WhatsApp Web gebruiken.

Ga met je tablet naar http://web.whatsapp.com, druk in je browser rechtsboven op de instellingen en kies Desktopversie opvragen. Een QR-code verschijnt in beeld. Pak nu je smartphone met WhatsApp, druk op de instellingen-knop van WhatsApp en kies WhatsApp Web.

Vervolgens kun je de QR-code scannen waardoor je beide apparaten koppelt en je rustig verder kunt whatsappen op je tablet.

15 pro-tips voor Android-15082296

© CIDimport

11. Chrome tips

In de instellingen van de browser vind je veel handige opties. Kom je op een webpagina die je dwingt om een app te installeren in plaats van gewoon de pagina te tonen? Kies dan voor Desktopversie opvragen. Sommige sites (zoals de mobiele site van Facebook) laten je niet inzoomen. Bij Instellingen / Toegankelijkheid zet je een vinkje bij Zoom forceren inschakelen om dit te omzeilen. Als je in de instellingen Databesparing aanzet, zorgt Chrome voor minder dataverbruik op mobiele netwerken.

12. Verwisselbare batterij

Sommige smartphones hebben met een verwisselbare batterij. Omdat de accu bij de meeste smartphones een van de eerste componenten is die het opgeeft, is het fijn dat je je toestel kunt voorzien van een nieuwe. Maar nog fijner is het om een tweede opgeladen accu in je tas te hebben als je op pad bent. Op sites als Ebay, AliExpress of DX.com koop je bij (meestal Chinese) leveranciers goedkoop een extra accu voor je smartphone. De accuduur van deze reservebatterijen is meestal een stuk minder goed dan het origineel, maar als je er slechts een tientje voor hoeft te betalen, is dat best te overzien.

13. Micro-usb of usb-C?

We zitten in een overgangsfase. Veruit de meeste Androids hebben een micro-usb-aansluiting om het toestel op te laden of te verbinden. Waarschijnlijk heb je thuis intussen al een flinke collectie aan micro-usb-kabels liggen. Veel nieuwe toestellen worden echter geleverd met de nieuwe standaard-aansluiting: usb-C. Hiermee is een snellere dataverbinding en oplaadtijd mogelijk, maar deze aansluiting gaan we ook terugzien op diverse andere apparaten. Het grootste voordeel van de aansluiting is dat hij symmetrisch is en niet meer verkeerdom aangesloten kan worden. Via Chinese webshops kun je goedkoop kabeltjes bestellen, maar let wel even op dat ze ook in staat zijn om data over te dragen.

15 pro-tips voor Android-15082296

© CIDimport

14. Prepaid creditcard

Apps en media kopen in Google Play gaat het eenvoudigste met een creditcard, maar ook komen Play Muziek en Play Boeken pas beschikbaar als je zo’n betaalmethode toevoegt aan je Google Account. Heb je echter geen zin om een creditcard aan te schaffen? Dan kun je Muziek en Boeken activeren door een prepaid-creditcard te koppelen. Mastercard heeft er een, maar je kunt ook een 3V-card (Visa) bestellen of kopen. Let er echter wel op dat je bij aankopen een commissie moet betalen. Je kunt zo’n creditcard dan ook beter eenmalig gebruiken om de diensten te unlocken.

15 pro-tips voor Android-15082296

© CIDimport

15. Agenda delen

Wil je graag een agenda delen met vrienden of familie, dan is het zoeken in de Agenda-app naar een functie die er niet is. Om dit alsnog te doen, ga je met de browser naar www.google.nl/agenda, druk vervolgens onderaan op Google Desktop waarna de desktopversie wordt weergegeven, met in het linkerpaneel je agenda’s. Druk op het pijltje naar beneden achter de agendanaam en kies Agenda delen. Hier kun je aangeven met wie je de agenda wilt delen. Vervolgens verschijnen ze voortaan ook gewoon in de Agenda-app van degene met wie je de agenda deelt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten