15 tips voor plagiaatdetectie

Door: dirk-schoofs | 30 januari 2020 13:03

plagiaat
How To

Beter goed gejat dan slecht bedacht? Toch kan plagiaat je opbreken, al was het alleen maar omdat het altijd je geloofwaardigheid aantast en bij alle partijen teleurstelling achterlaat. Gelukkig zijn er ondertussen voldoende online en offline tools om je eigen werk en dat van anderen te controleren op de inbreuk van privacyrechten.

Bewust of onbewust

Iedereen die creatief is, zal ooit – bewust of onbewust – woorden of ideeën van anderen gebruiken. Je kunt daarbij citeren, waarbij je letterlijk de woorden van de ander overneemt en de bron vermeld, parafraseren, wanneer je andermans ideeën in eigen bewoordingen weergeeft, of plagiaat plegen. Dan eigen je je de woorden of ideeën van anderen toe waardoor je andermans werk de wereld instuurt alsof het uit je eigen koker komt.

1 Maximaal 1.000 woorden

Aan gratis online plagiaatcheckers is geen gebrek. Wel zijn ze allemaal beperkt in het tekstvolume dat je kunt laten checken. Plagiarism Checker van Small SEO Tools is beperkt tot 1.000 woorden per keer. Een tekst kun je in het tekstvak plakken, je kunt het document uploaden van je harde schijf, Dropbox of Google Drive, of je kunt een url van de webpagina die je tegen het licht wil houden invoeren. Enkele seconden later zie je hoeveel procent van de tekst verdacht lijkt. Zo’n passage verschijnt in het rood met een link. Als je daarop klikt, kom je erachter dat deze tool Google gebruikt om de verdachte zinnen te detecteren in andere webbronnen.

www.smallseotools.com/plagiarism-checker

plagiarism checker
Plak de tekst in het tekstvak, upload een document vanaf je harde schijf, Google Drive, Dropbox of voer een url in.

2 Veel haperende tools

Met de gratis plagiaatcheckers ondervinden we vaak moeilijkheden. Soms werkt het script van de documenten-uploader niet, of vindt de tool geen gelijkenis wanneer we het bestand uploaden, maar als we de tekst gewoon plakken wel. Neem bijvoorbeeld Dupli Checker, een service die op het web wordt getipt als goede gratis checker. Deze dienst vond geen enkele gelijkenis wanneer we een Nederlandse tekst lieten controleren. Plakten we het Engelse equivalent daarvan, dan detecteerde hij 78% plagiaat, terwijl we de tekst eigenlijk volledig gekopieerd hadden van een bekende website.

www.duplichecker.com

Duplichecker
Bij ons werkte Dupli Checker alleen goed bij de controle van Engelse teksten.

03 Percentage plagiaat

Plagiarism Detector deed het bij ons dan weer veel beter en werkte ook met Nederlandse tekst. Ook hier kun je maximaal 1.000 woorden per keer laten nakijken. Het resultaat bevat een percentage dat uniek is en dus ook hoeveel plagiaat deze tool signaleert. Bij Plagiarism Detector werkt de tool om uploads te controleren wel, zolang het txt-, Word- of pdf-document de maximumlengte maar niet overschrijdt.

www.plagiarismdetector.net

Plagarism scan report
Wanneer je op de knop View Plagiarized Sources klikt, krijg je de bronnen te zien.

04 Bronvermelding

Een goede plagiaatchecker vergelijkt de opgevoerde tekst met teksten uit een database. Hoe groter deze gegevensbank, hoe meer kans dat er gelijkenissen worden gevonden. Geavanceerde plagiaatcheckers slaan bovendien ook alarm wanneer er synoniemen werden gebruikt of wanneer een zin nauwelijks is veranderd. Maar wanneer iemand een tekst citeert met bronvermelding, zal zo’n checker dit wel markeren als plagiaat, terwijl het dat uiteraard niet is. De checkers zien tenslotte niet of er melding gemaakt is van de bron.

Dit is duidelijk geen plagiaat, maar een verwijzing naar een bepaalde studie.

05 Tien pagina’s per maand

Copyleaks valt op door zijn variabele prijzen. De dienst werkt op basis van credits en maandelijks mag je tien pagina’s of 2.500 woorden gratis laten nakijken. Door vrienden uit te nodigen, verdien je twintig credits per persoon, tot een maximum van vijf vrienden. Heb je een account aangemaakt, dan zie je in het dashboard hoeveel credits je nog over hebt. Copyleaks werkt ook met de iOS- en Android-app. Bovendien kun je twee documenten naast elkaar leggen en een vergelijkingstest uitvoeren. Om sneller te werken, kun je de plagiaatchecker ook als add-on in Microsoft Word of Google Docs installeren.

www.copyleaks.com

Copyleaks
Wil je niet betalen, dan kun je per maand teksten tot 2.500 woorden laten nakijken op plagiaat.

06 Controle vanuit Word

De add-on van Copyleaks voor Microsoft Word, is een echte uitkomst. Op de website van Copyleaks navigeer je in het menu naar Tools. Na de installatie van de add-on zie je in het lint bij het tabblad Verwijzingen de knop Scan. Als je hierop klikt, opent zich aan de rechterkant een balk zodat je bij Copyleaks kunt inloggen. Enkele seconden later krijg je daar een minirapport te zien. Via de knop Launch Report opent een webpagina met een gedetailleerd verslag. Mocht je de add-on beu zijn, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies voor Invoegtoepassing verwijderen.

www.copyleaks.com

Word-controle
De add-on van Copyleaks laat je rechtstreeks vanuit Word teksten op plagiaat controleren.

07 Speciaal voor studenten

Scribbr noemt zich de marktleider voor studenten die hun werk willen laten nakijken voordat ze dit inleveren. De dienst ondersteunt alle Europese talen. De plagiaatchecker vindt zinnen en paragrafen die exact hetzelfde zijn en achterhaalt ook passages waar de zinsstructuur maar marginaal is gewijzigd, of waar synoniemen of extra woorden zijn toegevoegd. Scribbr vergelijkt de tekst met 60 miljard internetpagina’s en 30 miljoen wetenschappelijke werken. De online tool probeert de literatuurlijst te negeren, omdat deze natuurlijk valse meldingen geeft. Helaas is deze dienst niet gratis, je betaalt tussen de 14,95 euro en 34,95 euro, afhankelijk van de grootte van je document.

www.scribbr.nl/plagiaat-checker

Scribbr
Scribbr vergelijkt je tekst met een enorme database.

08 Streng

We testen Scribbr met een paper van een filosofiestudent. Ben je ingelogd bij Scribbr, dan kun je het document of laten nakijken door een redacteur van vlees en bloed op stijl, taal en structuur of je kiest voor de online plagiaatcheck. Nadat je het pdf-, doc- of docx-document hebt geüpload, zie je hoeveel de check je zal kosten. Het rapport geeft aan dat onze tekst een vergelijkbaarheid van 20% haalt. Aan de rechterkant kun je aflezen met welke bron de gemarkeerde tekst wordt vergeleken. We merken dat Scribbr erg streng is. Van de vier meldingen is geen enkele melding echt plagiaat. Je kunt iedere melding apart uitschakelen met de knop Bron uitsluiten.

www.scribbr.nl/plagiaat-checker

Papertest
Bekijk met welke bronnen Scribbr je tekst vergeleken heeft en waar mogelijk plagiaat voorkomt.

09 Systematisch

Veel universiteiten en hogescholen gebruiken TurnItIn om alle proeven, werkstukken en papers systematisch te screenen. Als er plagiaat is vastgesteld, oordeelt een commissie over de aard en de omvang van het plagiaat. TurnItIn heeft zelfs een manier om papers in bulk te uploaden. Het rapport toont ook fragmenten die het gevonden heeft op internetpagina’s, in Google Books en in andere papers die opgeslagen zijn in de database. TurnItIn doet beroep op iThenticate, een professionele plagiaatdetectietechnologie voor wetenschappelijke uitgevers en onderzoeksinstellingen.

www.turnitin.com/nl

Systematisch
Ook TurnItIn houdt rekening met zinsconstructies die maar weinig van elkaar verschillen.

10 Omgekeerd afbeeldingen zoeken

Enkele jaren geleden werd de Belgische kunstschilder Luc Tuymans veroordeeld omdat hij een schilderij had gemaakt die te veel leek op een persfoto. De rechtszaak draaide om de vraag in hoeverre de ene kunstvorm plagiaat kan zijn van de andere. De uitspraak was dat alleen de fotograaf het recht heeft om te publiceren en zijn foto te verveelvoudigen. Met behulp van TinEye kun je zelf op zoek gaan of iemand jouw foto of afbeelding heeft gejat. Upload je foto en kijk of hij nog ergens anders op internet wordt gebruikt. Deze Canadese zoekmachine herkent zelfs overeenkomsten in foto’s die anders zijn uitgesneden.

www.tineye.com

Omgekeerd afbeeldingen zoeken
Ook TinEye ziet het verband tussen het schilderij van Tuymans en de persfoto.

11 Google Afbeeldingen

Ook Google heeft het gemakkelijker gemaakt om misbruik van beeldmateriaal op te sporen. Het onderdeel in de zoekmachine dat je gebruikt om afbeeldingen te vinden, kun je namelijk ook inzetten om naar illegale kopieën van jouw foto te zoeken. Ga naar Google Afbeeldingen en klik op het camera-icoontje. Daarna gebruik je het tabblad Afbeeldings-URL-plakken of Een afbeelding uploaden. Je kunt ook gewoon de foto naar het zoekvak slepen. Het resultaat is een lijst met websites waarop die foto of een daarop lijkende foto staat.

www.google.nl

Google afbeeldingen
Google toont eerst dezelfde afbeeldingen en daarna foto’s die er mogelijk op lijken.

12 Onzichtbaar watermerk

Voor amateur- en professionele fotografen bestaan er diensten die hun foto’s beschermen tegen misbruik. Signili voegt zowel een onzichtbaar watermerk aan je foto’s toe als dat het een zoekmachine is die volgt waar je gemarkeerde foto’s worden gepubliceerd. In de gratis versie mag je twintig watermerken per drie maanden aanbrengen. Is dat onvoldoende, dan stijgt de prijs naar 9,99 euro voor het toevoegen van vijftig watermerken aan je foto’s. De foto’s met watermerk worden op je harde schijf en op de Signili-servers opgeslagen zodat je werk getraceerd kan worden. Je kunt Signili gebruiken als webapplicatie, desktop-app en als plug-in voor Lightroom.

www.signili.de

Onzichtbaar watermerk
Op iedere foto wordt een onzichtbaar watermerk gezet, zodat het online te traceren is.

13 Content ID

Om te vermijden dat iemand oneigenlijk gebruikmaakt van bepaalde content, maakt YouTube gebruik van Content ID. Hiermee vergelijkt YouTube voortdurend nieuw geüploade video’s met een database aan bestanden die al online staan. Wanneer dit systeem een overeenkomst detecteert tussen geluids- en/of videobestanden, ontvangt de mogelijke plagiaatpleger een zogenaamde Content ID-claim. De overtreder kan vervolgens het filmpje weghalen, de muziek dempen, het nummer vervangen of de content wegknippen met de YouTube Editor.

www.youtube.com

YouTube content
YouTube kan je video blokkeren op basis van een copyrightmelding.

14 Aanvechten

Het Content ID-systeem is echter niet waterdicht. De afgelopen twee jaar zijn er veel gevallen bekend van claims waarvoor het auteursrecht al lang verlopen was en maakte een oplichter zelfs misbruik van Content ID door valse claims te versturen. Stel dat je een melding ontvangt dat je auteursrechten schendt omdat je audio in een filmpje hebt gebruikt wat niet van jou is. Je kunt zo’n claim dan betwisten. Klik op het auteursrechtbericht en klik vervolgens op de knop Een geschil indienen. Daarna kun je aanvoeren waarom je de claim betwist, bijvoorbeeld: “Ik heb een licentie of toestemming van de juiste houder van de rechten om dit materiaal te gebruiken.”

www.youtube.com

plagiaat aanvechten
YouTube brengt je op de hoogte van het resultaat van het geschil.

15 Korte muziekfragmenten

Bepaalde platenlabels en artiesten dienen om het minste of geringste een copyrightclaim in. Daarom heeft YouTube laatst een aanpassing in de regels aangebracht om ‘agressief handmatig claimen’ tegen te gaan. YouTube merkte namelijk dat er de laatste maanden veel copyrightclaims binnenkwamen voor korte muziekfragmenten die op de achtergrond afspeelden. Denk bijvoorbeeld aan een filmpje waarbij een auto voorbijrijdt waaruit muziek klinkt. Voortaan kunnen platenlabels geen inkomsten meer verdienen aan dergelijke korte muziekfragmenten. Trouwens, in Creator Studio van YouTube vind je in de sectie Maken een uitgebreide selectie aan audio die je vrij mag gebruiken.

www.youtube.com

Korte muziekfragmenten
Veel gebruikers weten niet dat YouTube zelf een bibliotheek met behoorlijk veel audiofragmenten gratis ter beschikking stelt.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor plagiaatdetectie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.