3 functies in Firefox die je nog niet kende

Door: Martin Gijzemijter | 06 maart 2015 12:20

How To

Firefox is een handige browser vol nuttige functies en ongetwijfeld heb je het gevoel dat je daar het maximale uithaalt. Echter, zoals zoveel software, zit Firefox tjokvol met superhandige functies waar lang niet iedereen weet van heeft. Functies die je heel wat tijd kunnen besparen.

Zoekopdrachten verfijnen

Wanneer je iets intypt in de adresbalk, zoekt Firefox direct naar de resultaten waar je mogelijk naar op zoek bent, en vult hetgeen je getypt hebt aan. Dat is handig, maar er kunnen nogal wat resultaten zijn. Bijvoorbeeld: sites die je eerder hebt bezocht, sites die je in je bladwijzers hebt staan, enzovoort. Er zijn handige symbolen die je kunnen helpen om de resultaten te verfijnen. Typ één van de volgende symbolen na je zoekopdracht:

^ voor resultaten in de geschiedenis van je browser

* voor resultaten in je bladwijzers

+ voor resultaten in pagina's die je hebt getagd

% voor resultaten de tabbladen die je op dit moment open hebt

~ voor resultaten in pagina's die je handmatig hebt ingetypt

# voor resultaten in paginatitels

@ voor resultaten in URL's

Met behulp van symbolen kun je de resultaten in je adresbalk verfijnen.

De 'gezondheid' van je browser

Hoe gezond is je browser eigenlijk? Wanneer je de browser net hebt geïnstalleerd en deze nog niet is vervuild met mogelijke extensies en andere (potentiële) rommel, draait hij als een zonnetje. Maar naarmate je deze aanpast aan je persoonlijke wensen, kan de snelheid flink achteruit gaan. Om de stand van zaken te bekijken klik je op het pictogram met de drie streepjes rechtsboven, vervolgens op het pictogram met het vraagteken onderin en daarna op Firefox-statusrapport. Je ziet dan precies en zeer gedetailleerd hoe je browser er aan toe is.

Hoe gezond is jouw browser eigenlijk? Dat kun je eenvoudig zien.

Alleen tekst vergroten

Dat je kunt in- en uitzoomen op een website door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en te scrollen met het wieltje van je muis, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat je ook alleen de tekst kunt vergroten, als je de rest van de pagina in tact wilt laten? Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is te klikken op het pictogram met de drie streepjes rechtsboven en vervolgens op Opties / Inhoud.

Je ziet daar een standaard lettergrootte. Pas die aan naar de grootte van je keuze en je kunt de tekst voortaan een stuk beter lezen (wel kan het soms wat gevolgen hebben voor de lay-out van een site.

Als je de tekst op een site te klein vind, kun je dat eenvoudig aanpassen.

0 Reactie(s) op: 3 functies in Firefox die je nog niet kende

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.