6 tips om zuiniger te printen

Door: ignace-de-groot | 17 november 2014 11:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Er zijn genoeg manieren om je printergebruik te optimaliseren. Een manier is om je printer zuiniger in te zetten. Je bespaart er inkt en papier mee en het is een stuk beter voor het milieu. Wij geven zes tips.

Tip 01: ECO-font

Minder afdrukken is niet alleen goedkoper, maar is ook milieuvriendelijker. Voldoende redenen, zo lijkt ons, om hier aandacht aan te besteden. Als je veel tekstafdrukken maakt, kan de keuze van het lettertype al snel een substantieel verschil maken. Met het gratis lettertype Ecofont Vera Sans kan je je inktverbruik met circa 25% reduceren. Om het lettertype in Windows 7 of 8 te installeren, klik je met rechts op het gedownloade ttf-bestand en selecteer je Installeren. Het duikt dan meteen op in de lijst met lettertypes van onder meer een applicatie als Word. Het geheim van de inktreductie? Elk teken van dit lettertype bevat kleine gaatjes waardoor je automatisch minder inkt verbruikt. De tekst blijft gelukkig wel goed leesbaar.

Tip 01 Tekst met gaatjes.

Tip 02: Inktverspilling

Afhankelijk van je printer(model) kan er ook veel inkt verloren gaan als het toestel een onderhoudsbeurt van de printkoppen uitvoert (de 'cleaning cycle'). Wanneer dat precies gebeurt, hangt vooral af van het toestel zelf. Sommige toestellen doen dat wanneer je de printer uit- en weer aanzet. Lijkt het er inderdaad op dat je printer de koppen schoonmaakt telkens als je vanuit de echte uitstand de printer aanzet (dat kun je normaliter horen), dan ben je vrijwel zeker goedkoper af wanneer je de printer in stand-by laat staan, ook al verbruikt die dan een minimale hoeveelheid energie. Bij nagenoeg alle printers echter wordt er aanzienlijk meer inkt verbruikt wanneer je de afdrukken verspreidt over enkele dagen of weken, dan wanneer je die afdrukken onmiddellijk na elkaar maakt (zie ook afbeelding).

Tip 02 Continu printen versus (kolom 1) versus verspreid afdrukken (kolommen 2 en 3): een aanzienlijk prijsverschil! (bron: Which, Tech Daily)

Tip 03: In batch

Met tip 02 in het achterhoofd heeft een tool als Print Conductor nog meer nut. Hiermee kun je namelijk uiteenlopende printopdrachten opsparen om die vervolgens in één groep af te drukken. De gratis versie is beperkt tot niet-commercieel gebruik. De werking is eenvoudig genoeg: je versleept de gewenste documenten naar het venster of je voegt die toe via het menu Add documents of Add folder. Je hoeft dan maar de printer te selecteren en de tool drukt de gevraagde documenten na elkaar af. Het is ook mogelijk aan te geven dat je van elk document slechts een x-aantal pagina's wilt afdrukken en uiteraard kun je eerst nog de printereigenschappen instellen. Handig is dat je zo'n documentenlijst kunt exporteren en weer importeren mocht je die later nogmaals willen printen. Print Conductor ondersteunt een hele reeks documentformaten, waaronder Microsoft Office en HTML evenals diverse afbeeldingsformaten.

Tip 03 Alle gevraagde documenten, klaar voor het afdrukken.

2 Reactie(s) op: 6 tips om zuiniger te printen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 november 2014 22:40 Anoniem
  inkt sparen lukt ook door niet als de printer het vraagt,
  RB
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2014 07:19 Anoniem
  Met fineprint zie je eerst wat je gaat printen, kun je pagina's van tevoren verwijderen (vaak heb je de eerste en laatste bladzijde niet nodig) . Ook kun je meer pagina's op een bladzijde afdrukken of dubbelzijdig printen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.