Automatisch onderhoud in Windows 10

Door: Martin Gijzemijter | 16 september 2017 07:19

How To

Net als vrijwel ieder ander apparaat heeft een computer onderhoud nodig. Daarmee bedoelen we niet alleen dat je de systeemkast af en toe af moet stoffen, maar vooral ook dat je ervoor moet zorgen dat de software up-to-date is, dat je af en toe moet scannen of het systeem nog wel in orde is, enzovoort. Dat is best veel gedoe, maar Microsoft maakt het je makkelijk met Automatisch onderhoud.

Deze functie zorgt ervoor dat Windows de mogelijkheid heeft om je computer te updaten en scans en diagnostische tests uit te voeren op momenten dat je je computer niet gebruikt. Hiervoor is het uiteraard wel noodzakelijk dat je computer aan staat en in slaapmodus is. Het sterke van automatisch onderhoud is dat de functie, mits het de juiste rechten heeft, je computer uit slaapmodus kan halen om de updates en scans uit te voeren, om je computer daarna weer rustig in slaap te brengen.

Automatisch onderhoud inschakelen

Als het goed is, is Automatisch onderhoud standaard ingeschakeld binnen Windows. Als dat niet het geval is, kun je het handmatig inschakelen via het Windows Register. Klik op Start, typ Regedit en klik op het gevonden resultaat. Navigeer in het linkerdeelvenster naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\Maintenance en klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in het rechterdeelvenster. Maak een D-WORD-waarde aan en geef deze de naam MaintenanceDisabled. Dubbelklik nu op deze waarde en controleer of deze op 0 staat.

Automatisch onderhoud

Werken met Automatisch onderhoud

Automatisch onderhoud vereist verder weinig instellingen, het doet z’n ding op de tijd die daarvoor is ingesteld. Wil je die tijd wijzigen, open dan Configuratiescherm en zoek op Automatisch onderhoud. Klik op Beveiliging en onderhoud in de resultaten en navigeer in het rechterdeelvenster naar het kopje Onderhoud. Door te klikken op Onderhoudsinstellingen wijzigen kun je aangeven op welke tijd je wilt dat Windows het onderhoud pleegt. ’s Nachts is altijd een goede optie, maar houd er rekening mee dat Windows je computer uit slaapmodus zal halen, dus als je pc op je slaapkamer staat, is dit niet iets dat we adviseren (uit ervaring).

Automatisch onderhoud

1 Reactie(s) op: Automatisch onderhoud in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 september 2017 20:46 PvB
    Ik ga vanaf nu ook automatisch bijwerken. Ben benieuwd en alvast bedankt voor de complete uitleg.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.