Bespaar geld met tweedehands hardware

© PXimport

Bespaar geld met tweedehands hardware

Geplaatst: 13 maart 2018 - 13:32

Aangepast: 24 november 2022 - 13:03

Redactie Computer!Totaal

Bijna twintig procent van alle hardware die Noord-Europeanen kopen is tweedehands. Bij zo’n vijftien procent van die tweedehands aankopen gaat het om producten die nog niet of nauwelijks gebruikt zijn. Waar komt die tweedehands hardware vandaan?

Er zijn meerdere manieren om te besparen op je aankopen. Je kunt goedkoop shoppen op buitenlandse webwinkels, maar je kunt ook eens kijken naar tweedehands aanbod. Sommige producten zijn nog prima te gebruiken. En wat dacht je van refurbished artikelen? Die zijn zo goed als nieuw. We nemen een kijkje in de mogelijkheden om goedkoper aan producten te komen en spreken diverse mensen uit ‘het wereldje’.

Retouren

“Als je iets koopt bij een webwinkel, mag je dat volgens het consumentenrecht na ontvangst binnen twee weken na aankoop zonder opgaaf van redenen terugsturen”, zegt directeur Stephan Derksen van Infotheek Group. Dat bedrijf verkoopt zowel nieuwe als gebruikte werkplekapparatuur en andere ict-systemen aan bedrijven en organisaties. Dat betekent dat er altijd retouren komen. Producten die wellicht nog helemaal niet gebruikt zijn, maar alleen even uit de verpakking zijn gehaald. Derksen trekt de de vergelijking met kledingwinkels. “Bij online kledingwinkels zie je dat klanten voor de zekerheid bijvoorbeeld kleren in maatje S, M en L bestellen. Dan weet je dus al bij voorbaat dat er twee retouren zullen zijn. En met die spullen moet de fabrikant dan ook iets. Bij hardware zie je vergelijkbare effecten. Hardware die via webwinkels wordt aangeschaft, gaat vaak retour. Bijvoorbeeld omdat iemand na de apparatuur eenmaal aangesloten te hebben, besluit dat een ander model toch beter was geweest.”

Kan een bedrijf als Bol.com dit bevestigen? “Exacte cijfers over retourpercentages maken we niet bekend, maar het gaat slechts om enkele procenten”, zegt woordvoerder Marjolein Verkerk van Bol.com. “Het is in ieder geval een stuk minder dan het retourpercentage van veertig procent dat vaak wordt genoemd voor kleren.” Coolblue zegt steeds meer ‘Tweedekans’-systemen te verkopen. Dat zijn producten die door andere klanten zijn teruggestuurd of omgeruild: niet meer nieuw, maar ook niet echt tweedehands te noemen.

Hardware afkomstig uit retourzendingen.

© PXimport

Refurbished?

Winkels als Bol.com en Coolblue doen hun best klanten goed te informeren over de staat van de machine.

© PXimport

Oud en nieuw

Een ander deel van de tweedehands apparaten komt voort uit een droevig fenomeen: een deel van de nieuwe apparaten is ‘dead on arrival’. Derksen: “Dat kan iets kleins zijn, zoals een slechte accu. Zo’n machine gaat meteen terug naar de fabrikant. Die controleert wat er mis mee is en vervangt kapotte onderdelen. Het systeem is daarna weer als nieuw, maar mag niet meer zo heten.”

Nog een andere categorie van ongebruikte hardware zijn de verouderde modellen van bekende merken. Ze zijn officieel aan het eind van hun levenstermijn: ook wel end of life of EOL genoemd. Die worden dus niet meer geleverd aan winkels die nieuwe hardware verkopen, maar desondanks is er wel op allerlei plekken nog een restvoorraad van deze machines aanwezig. Ook deze machines vinden op termijn hun weg naar de tweedehandsmarkt.

Een schone lei

Tot slot is er de ‘echte’ tweedehands hardware. Een deel is afkomstig van inruilacties.

“Steeds meer telecombedrijven geven korting op een nieuwe smartphone wanneer consumenten hun oude smartphone inleveren,” zegt senior analist Jan van Vonno van onderzoeksbureau IDC. “Er komen daardoor opeens veel meer tweedehands smartphones op de markt.” Derksen: “Die hardware komt vervolgens weer terecht bij grote doorverkopers als wij. Populair zijn bijvoorbeeld gebruikte Apple-producten. Zoals nu bijvoorbeeld de iPhone 6 en 6S.”

Daarnaast is veel tweedehands hardware afkomstig uit bedrijven, bijvoorbeeld omdat het bedrijf besluit in één keer over te stappen op nieuwere modellen. Dit soort computers wordt door gespecialiseerde bedrijven weer klaargestoomd voor een nieuw leven. Verkerk van Bol.com: “Refurbished hardware wordt steeds populairder en we zien dan ook een stijging in de verkopen. Vooral de smartphones van Apple zijn erg populair.” Ook Coolblue verkoopt refurbished hardware: “We zijn heel kritisch bij de keuze van leveranciers van refurbished hardware en hanteren hoge kwaliteitseisen. Er volgt bijvoorbeeld bij Apple-producten altijd een technische controle door een gecertificeerd reparatiecentrum, dat de hardware op minimaal 24 punten controleert. Daarnaast controleren we ook zelf de voorraad uitvoerig.”

iPhones zijn ook tweedehands erg populair. Dit is een exemplaar dat via Bol.com werd verkocht.

© PXimport

Zuinigheid met vlijt

Nieuw is minder nieuw

Dat gebruikte apparatuur weer populair is heeft een aantal redenen. Niet alleen zijn er steeds fraaiere modellen op de tweedehandsmarkt te vinden, ook is het minder noodzakelijk om oude machines te vervangen. Zeker nu we steeds vaker gegevens opslaan en software gebruiken in de ‘cloud’. Daar komt bij dat besturingssystemen voor het eerst in tijden niet met elke nieuwe versie zwaarder worden. Dat geldt voor Windows 10, dat Microsoft geschikt heeft proberen te maken voor zo veel mogelijk machines. Maar het geldt zeker voor Linux, een besturingssysteem dat altijd al zuinig is omgesprongen met onze hardwarebronnen.

Er ontbreekt dus een dringende reden om een nieuwe pc of laptop aan te schaffen. Al helemaal omdat nieuwe processoren niet meer elk jaar dramatisch veel sneller zijn dan het jaar daarvoor. Door al die factoren gaat hardware tegenwoordig langer mee dan vroeger. En is een iets ouder exemplaar vaak nog steeds interessant. Tel daar nog eens bij op dat we tegenwoordig steeds meer apparaten hebben. Het is helemaal niet vreemd als één huishouden beschikt over verschillende desktops, laptops, tablets en smartphones. Wie al die apparaten regelmatig wil inruilen voor een nieuwe, blijft dus betalen. Niet dat hardware nou echt duurder wordt, overigens. Integendeel. Van Vonno: “De instapprijzen voor desktops, notebooks en tablets blijven dalen.”

Zo verloopt refurbishment

Hoe maken gespecialiseerde bedrijven tweedehands hardware weer geschikt voor de verkoop? Het schoonmaakproces begint met het grondig wissen van de hardware. Niet alleen in het belang van de nieuwe eigenaar, maar ook van de oude. Derksen: “Van pc’s wordt de harde schijf grondig gewist en het bios gereset. In veel gevallen vervangen we sata-harde schijven door ssd’s. En we voegen vaak werkgeheugen toe. Het verschil in prestatie tussen een systeem met 4 en 8 GB kan groot zijn.”

Daarna wordt de hardware gereinigd. Aan de buitenkant, maar in het geval van pc’s gaat ook de kap eraf. Bij Infotheek controleert een team van experts de tweedehands hardware vervolgens grondig. Wanneer bepaalde onderdelen minder goed functioneren, worden ze vervangen. Of het mankement komt tot uiting in de prijs. Hoe consumenten daar tegenaan kijken, kan heel erg verschillen. Derksen: “Als er pixels op het scherm ontbreken, is dat voor sommige mensen echt een afknapper. Een ander interesseert zoiets niets, maar is wel blij met de korting. Hetzelfde geldt voor laptops met een accu die minder lang meegaat. Zo’n machine kan toch nog interessant zijn voor consumenten die hem toch de hele tijd aan de stroom hebben hangen.”

Ook het uiterlijk van een machine kan aanleiding zijn deze af te prijzen. Derksen: “Wanneer er cosmetische beschadigingen aan hardware zitten, reserveren we deze meestal voor de buitenlandse markt. In bijvoorbeeld Oost-Europa blijken consumenten er meestal veel minder mee te zitten als hardware een kleine beschadiging heeft. Over het algemeen kun je zeggen: hoe welvarender het land, hoe hoger de esthetische eisen aan het uiterlijk van de hardware.”

Coolblue heeft een handige retourknop op de website staan, waarmee klanten ‘tweedekans-’producten binnen 14 dagen gratis kunnen terugsturen.

© PXimport

Refurbished als vervanger?

Te kust en te keur

Waar kun je al deze soorten tweedehands hardware op de kop tikken? Een aantal online webwinkels biedt nieuwe en gebruikte apparatuur door elkaar heen aan. U kunt hier vaak ook de nieuwste modellen al met korting kopen. Die producten zijn deels afkomstig uit eigen retourzendingen. Zo vermeldt Coolblue bijvoorbeeld op de website: “Kunnen we jou blij maken met een Tweedekans-product? Dan profiteer je van een leuke korting.” Winkels als Bol.com en Coolblue doen hun best klanten goed te informeren over de staat van de machine. Zo meldt Coolblue: “Tweedekans-producten zijn er in verschillende categorieën: nieuwstaat, lichte gebruikssporen en zichtbare beschadigingen.” Ook Bol.com hanteert een soortgelijke indeling voor refurbished smartphones. Maar daarnaast zijn er nog veel meer webwinkels waar u terecht kunt voor een tweedehands systeem. Een zoektocht met de zoekwoorden refurbished, gereviseerd of tweedehands brengt je op allerlei verkoopkanalen.

Drie adviezen bij aankoop van tweedehands apparatuur

Saskia Bierling van ConsuWijzer.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000