Beveilig je huis slim met domotica

© PXimport

Beveilig je huis slim met domotica

Geplaatst: 12 februari 2016 - 09:04

Aangepast: 14 december 2022 - 14:57

Martin Gijzemijter

Dat domotica je leven een stuk comfortabeler kan maken, dat weet je wellicht al. Maar het leven draait natuurlijk niet alleen maar om gemak en comfort, veiligheid speelt ook een belangrijke rol, om ervoor te zorgen dat we gezond en in leven blijven. Hoe kunnen gadgets hier precies bij helpen?

Het is natuurlijk geen enorme innovatie: technische snufjes in huis die ervoor zorgen dat we veilig zijn. Immers, draadloze alarmen, rookmelders, camera's ... ze bestaan al vele jaren en daar kijken we niet meer van op. Het verschil met de techniek van tegenwoordig is dat al deze technische hoogstandjes allemaal op afstand te bedienen zijn en meestal gewoon vanaf je smartphone. We zetten een aantal van dit soort toepassingen voor je op een rij. Lees ook: Zo kies je de beste slimme verlichting voor je huis.

IP-camera's

Zoals gezegd zijn camera's waarmee je verschillende kamers in je huis in de gaten kunt houden niet nieuw. Maar moderne IP-camera's laten je de beelden op afstand te bekijken zonder dat je daar een hele control-room voor hoeft in te richten. Superhandig bijvoorbeeld als je op vakantie bent en je huis in de gaten wilt houden.

 

© PXimport

Met een IP-camera kun je je huis van afstand nauwlettend in de gaten houden.

Slimme sloten

Sleutels zijn eigenlijk maar onhandige dingen. Immers, als je een sleutel verliest, kan iedereen die hem vindt in principe je huis in. En wanneer je zelf iemand een sleutel van je voordeur geeft, kan hij of zij op elk gewenst moment je huis betreden, ook als dat minder goed uitkomt. Niets aan te doen zou je denken, maar slimme sloten gaan daar in de nabije toekomst verandering in brengen. Uiteraard bieden slimme sloten je de mogelijkheid om je deur van het slot te gooien terwijl je op de bank zit of als je zelfs helemaal niet thuis bent (ideaal als één van je kinderen de 'sleutel' is vergeten). Maar extra interessant aan dit soort sloten is dat je veel meer controle hebt over wie je op welk moment binnenlaat.

De Goji-bijvoorbeeld is een slim slot dat automatisch de deur ontgrendelt wanneer iemand die toegang heeft tot het huis (wat wordt herkend aan de hand van bluetooth) de voordeur nadert. Leuk is dat naam van de persoon in kwestie wordt weergegeven in een welkomstbericht, maar dat is natuurlijk vooral voor de leuk. Om anderen toegang tot je huis te geven, kun je codes genereren waaraan je een tijdvak kunt hangen. Zo kun je dus aangeven dat de schilder (die je in de gaten houdt via je IP-camera) tussen 10 en 11 uur je huis in mag, maar dat zijn code daarna verloopt. Dat geeft je veel meer vrijheid en rust. Natuurlijk blijft het wel zo dat als je de bluetooth-receiver (zoals je smartphone) verliest, dat net zo gevaarlijk is als het verliezen van je sleutel. Misschien nog wel gevaarlijker, omdat je smartphone waarschijnlijk ook je thuisadres bevat en een sleutel niet. De Goji Smart Lock kost 324 dollar en is momenteel alleen nog te importeren.

 

© PXimport

Een sleutel is best dom, dat kan veel slimmer.

Rookmelders

Er is natuurlijk helemaal niets mis met traditionele rookmelders, ze beschermen mensen al tientallen jaren tegen brand. Feit is echter wel dat de traditionele rookmelder zo z'n zwakke punten heeft. Als hij stukgaat, merk je dat uiteraard pas als het te laat is (want hij deed niets toen er brand was). Ten tweede is het altijd een crime om die dingen uit te schakelen wanneer ze (al dan niet terecht) afgaan en het keiharde geluid zorgt nu niet bepaald voor de rust waarin je helder kunt denken. Van dit soort dingen heb je met een slimme rookmelder geen last.

De Nest Protect bijvoorbeeld is een slimme rook- en koolmonoxidemelder die zichzelf regelmatig test om te controleren of hij nog naar behoren werkt (daar krijg je dan een melding van op je mobiel). Wanneer er daadwerkelijk een melding is, wordt niet meteen het huis wakkergebruld, maar is het geluid eerst subtiel, met wederom een melding naar je smartphone, waarmee je het alarm met één druk op de knop weer uit kunt zetten. Pas als er niet wordt gereageerd, wordt het geluid steeds harder. Fantastisch is de manier waarop de Nest Protect samenwerkt met de Nest-thermostaat. Bij een koolmonixidemelding wordt namelijk de ketel automatisch uitgeschakeld. Je koopt de Nest Protect voor 119 euro.

 

© PXimport

Het gemak van de rookmelder, zonder de stress van de traditionele apparaten.

Apple Watch

Tijdens de introductie van de Apple Watch trakteerde Apple ons al even op de huisautomatiseringsmogelijkheden van de smartwatch. Je kunt je natuurlijk afvragen of het echt zoveel nuttiger is dan het bedienen van bijvoorbeeld je alarmsysteem of deurvergrendeling via je smartphone, maar feit is wel dat het heerlijk futuristisch voelt om even vanaf je pols te bekijken wie er precies voor de deur staat. Uiteraard wordt die technologie vooral geleverd door de apparatuur die je in huis hebt hangen, de Apple Watch is slechts een doorgeefluik. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je beveiligingsapparatuur compatibel moet zijn met Apples HomeKit om ermee te kunnen werken. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk ook genoeg smartwatches van concurrenten die wél met andere apparatuur werken. Het is maar hoeveel geld je over hebt voor dit soort gimmicks. Veiliger wordt het er niet per definitie van, cooler wel.

 

© PXimport

De Apple Watch is prima te gebruiken voor thuisautomatisering, maar het blijft wel een gimmick.

Alarmsysteem

Als we aan alarmsystemen denken, denken we vaak aan een kastje bij de deur waarop je een code moet intoetsen om het systeem in en uit te schakelen. En aan je lamschrikken wanneer dat alarm afgaat om vervolgens (bij vals alarm) met je handen op je oren naar het kastje te lopen en te hopen dat je in de stress de juiste code intoetst. Slimme alarmsystemen geven een stuk meer rust, deels omdat je ze op afstand kunt bedienen vanaf je smartphone en/of tablet, maar ook omdat je, afhankelijk van welk systeem je kiest, van afstand kunt kijken wat er aan de hand is. Het alarmsysteem van Somfy stelt je in staat om, wanneer je bijvoorbeeld op je werk zit, te controleren of je het alarmsysteem wel hebt ingeschakeld. Zo niet, dan kun je dat met behulp van je smartphone alsnog doen.

Wanneer je ook de andere producten van het merk aanschaft, kun je op afstand kijken wat er in je huis gebeurt (IP-camera), rolluiken op afstand sluiten, maar word je via het systeem ook op de hoogte gesteld van bijvoorbeeld het rookalarm. Extra interessant is de aanwezigheidssimulator, waarmee je lichten en andere functies van het huis (zoals rolluiken) op gezette tijden kunt activeren zodat het lijkt alsof je thuis bent. Voor de Somfy Alarmset Protexiom Plus betaal je 899 euro, maar er zijn natuurlijk ook ontzettend veel oplossingen van andere fabrikanten.

 

© PXimport

Slimme alarmsystemen geven je een stuk minder stress, zelfs als ze afgaan.

Stekkers

Zoals we al even hebben aangestipt onder het kopje rookmelders, heeft veiligheid natuurlijk niet alleen maar te maken met inbrekers. Er zijn genoeg zaken in huis die onveilige situaties kunnen opleveren, en hoewel die vaak veroorzaakt worden door technologie, is het ironisch genoeg ook technologie waarmee je daar iets aan kunt doen. Stel je bent op je werk en je bent bang dat je per ongeluk de oven of de strijkbout aan hebt laten staan of dat je die ene lamp op zolder die bloedheet wordt, hebt laten branden. Uiteraard wil je voorkomen dat je huis in vlammen opgaat, dus in de auto springen dan maar? Met slimme stekkers is dat niet nodig. De WeMo Switch van Belkin bijvoorbeeld, stelt je in staat om met je smartphone apparaten in huis uit te schakelen. Dat werkt precies zo handig als het klinkt. Het enige nadeel? Een Wemo Switch kost vijftig euro en heeft maar één stopcontact. Daar kun je in theorie natuurlijk een stekkerblok in steken, maar dan schakel je dus wel in één keer een hele reeks apparaten uit.

 

© PXimport

Strijkbout aan laten staan? Met een slimme stekker schakel je die op afstand uit.

Jij blijft verantwoordelijk

Dat we zo op techniek kunnen bouwen en vertrouwen anno 2016 is natuurlijk fantastisch, maar er kleeft ook wel een risico aan. Immers, technologie is niet onfeilbaar en dat is uiteraard riskant wanneer je al je beveiligingsaspecten daaraan ophangt. Om die reden is het, eigenlijk net als met beveiliging op je computer, belangrijk dat je je gezond verstand blijft gebruiken.

Oftewel: het heeft geen zin om een slimme lamp te gebruiken om te doen alsof je thuis bent, wanneer je doodleuk op Facebook hebt geplaatst dat je op vakantie bent en je profiel niet goed dichtgetimmerd hebt. Kortom, vertrouw op technologie, maar niet zó veel dat je met je eigen gedrag het effect van die technologie weer ongedaan maakt (zoals het vergeten om de batterijen van de rookmelder te vervangen).

Motion Sensors

Net als veel technologieën in dit overzicht, zijn bewegingsmelders niet echt nieuw. Immers, wie kent niet de buitenlamp die aanspringt op het moment dat er iemand voor de voordeur staat. Maar echt slim zijn deze apparaten niet, het enige commando dat ze kunnen geven is aan en uit. Slimme bewegingsmelders bieden veel meer mogelijkheden, omdat ze waarnemingen kunnen omzetten in commando's. Een indrukwekkend voorbeeld daarvan is de Fibaro Motion Sensor, een prachtige futuristische sensor die eruitziet als een oog. De sensor is supergevoelig, want hij houdt infraroodwaardes in de gaten om de aanwezigheid van een persoon te detecteren en meet daarnaast licht, de temperatuur en de trillingen in een kamer én houdt veranderingen bij.

Wanneer er een dergelijke verandering wordt gedetecteerd, kun je dat omzetten in een commando, zoals licht aan, muziek aan (als schrikeffect of gewoon voor fijn thuiskomen), maar ook een stil alarm door een bericht aan je smartphone. Zo kun je je huis goed in de gaten houden zonder camera's te hoeven installeren. Met een prijs van 59 euro is de Fibaro niet echt duur, het enige nadeel is dat je er een Fibaro Home Center voor moet aanschaffen en die kost 279 euro.

 

© PXimport

De Fibaro Motion Sensor houdt je huis in de gaten als het boze oog.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten