Check de gezondheid van Windows 10

© PXimport

Check de gezondheid van Windows 10

Geplaatst: 14 mei 2019 - 02:18

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Aan de 'buitenkant' van Windows 10 merk je als gebruiker lang niet altijd direct als er wat mis gaat. Onder de motorkap kan er wellicht iets constructiefs mis gaan dat zich ooit uit in een vervelende crash. Zo af en toe een beetje de vinger aan de pols houden kan geen kwaad.

Om te beginnen geldt bij Windows 10 natuurlijk het aloude credo ' if it ain't broken, don't fix it'. Ofwel: zolang jij als gebruiker geen vervelende dingen merkt tijdens het gebruik van dit besturingssysteem hoef je je weinig zorgen te maken. Het wordt anders als je merkt dat je computer zich zo af en toe wat 'raar' gedraagt. En dat rare is vooral een gevoelskwestie. Jij kent je computer immers het best omdat je er dagelijks (of in ieder geval regelmatig) mee werkt. En dus zie je mogelijk dingen die er eerst niet waren. Het kan om onschuldige dingen gaan die zijn geïntroduceerd met de zoveelste update. Of er is echt iets vervelends gaande. Denk aan een computer die zomaar ineens op gezette tijden strooptraag wordt. Of tools en software die niet helemaal meer doen wat ze moeten doen.

In dat soort gevallen kun je snel nagaan hoe het er met de gezondheid van je systeem voor staat, zonder de complexe en voor de gemiddelde mens nauwelijks te begrijpen logboeken te raadplegen. Klik daarvoor op het vergrootglaasje naast de startknop en tik de tekst betrouwbaarheidsgeschiedenis. Meestal hoef je slechts een deel te tikken; de link naar dit onderdeel verschijnt vaak al na een paar letters in de zoekresultaten erboven. Klik op deze link en je ziet een venster met een grafiek. De Y-as heeft een waarde die loopt van nul tot tien. Idealiter hoort jouw systeem een score van 10 te hebben. In de praktijk kun je ervan uitgaan dat sommige software tijdens het gebruik eens een keer zal crashen, wat de score naar beneden trekt.

De eerlijkheid gebiedt daarbij wel te zeggen dat ook minder belangrijke events de score omlaag trekken. Crasht bijvoorbeeld jouw shabby zip-tooltje (om maar wat te noemen) regelmatig, dan leidt dit tot een lage betrouwbaarheidscontrole. Niet helemaal eerlijk, want zo'n programmacrash heeft meestal niet direct invloed op de systeemstabiliteit. Meer zorgen moet je je maken over Windowsonderdelen die met regelmaat crashen. Daar is mogelijk wél iets vervelends gaande dat nader onderzoek vereist. Omdat je in dit venster ook de installatiegeschiedenis van updates, software en andere zaken kunt zien kun je mogelijk achterhalen wanneer systeemonderdelen begonnen met crashen. Eventueel kun je dan een update die dit veroorzaakte verwijderen.

Op naar de betrouwbaarheidsgeschiedenis van Windows 10

© PXimport

Probleemrapporten

Een stapje verder gaat het tooltje Probleemrapporten, eveneens op te starten via het vergrootglaasje. Hierin zie je een overzicht van alle problemen die belangrijk genoeg geacht werden om aan Microsoft gerapporteerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan mislukte Windows-updates. Via Betrouwbaarheidsgeschiedenis kun je dan achterhalen of dit een permanente fout is en de update nooit is geïnstalleerd, of dat het na een nieuwe poging alsnog gelukt is.

In het eerste geval kun je het nog eens proberen via Windows Updates, of uit proberen te vinden welk programma roet in het eten gooide. Een optie bij dwarsliggende updates is soms om je virusscanner tijdelijk even te pauzeren en dan de update uit te voeren. Scan na die actie liefst wel even je hele systeem op malware, je weet maar nooit wat er tijdens de uitschakeling is binnengeslopen. Is het niet helemaal duidelijk wat er bedoeld wordt met een gerapporteerd probleem, dan kun je dubbelklikken op een item in Probleemrapporten. Maar de kans dat je dan heel veel wijzer gaat worden achten we klein sinds de vaak cryptische omschrijvingen...

Desondanks zijn beide genoemde tools praktisch om herhalende problemen te achterhalen. En mogelijk actie te ondernemen, bijvoorbeeld om eens te checken of er een nieuwe versie van een programma dat steeds weer crasht beschikbaar is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000