Checklist: Op zoek naar de juiste router

© PXimport

Checklist: Op zoek naar de juiste router

Geplaatst: 12 december 2013 - 08:06

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Redactie ID.nl

Ongestoord internetten begint met een fijn abonnement bij de lokale provider. Maar de router die wordt meegeleverd, geeft lang niet alle mogelijkheden die je wil of kunt benutten. Kies daarom voor een router die bij jou en je internetgebruik past. Deze checklist helpt je op weg naar de juiste keuze.

Tip 01: Router?

Als je op internet wil surfen, heb je een modem nodig. Dit is het kastje dat het signaal dat via het geschikte netwerk je huis binnenkomt, op de juiste manier omzet en vertaalt voor bijvoorbeeld je computer. Een modem is dus essentieel en krijg je meestal van je internetserviceprovider meegeleverd op het moment dat je een internetabonnement afsluit. Als je het binnenkomende signaal wil delen met meerdere apparaten, dan heb je ook een router nodig.

Dit is een kastje dat het signaal weet te verdelen en door te sturen, bijvoorbeeld via een LAN/ethernet-kabel of draadloos via een wifi-antenne. Gelukkig zijn tegenwoordig veel modems en routers gecombineerd tot slechts één apparaat: een modem/router. Helaas sturen internetproviders niet ieder jaar een nieuwe modem/router, waardoor met name de wifi-mogelijkheden verouderd kunnen raken. Vervang in dat geval niet de bij het abonnement geleverd modem/router, maar plaats een router naast de modem. Zo behoud je alle functies, zoals IP-TV en internetbellen, maar krijg je de extra mogelijkheden van een externe router.

 

© PXimport

Tip 01 Met een router deel je het internet in huis met meerdere apparaten.

Tip 02: 802.11

Vrijwel elke computer heeft tegenwoordig een geïntegreerde wifi-adapter, waarmee je draadloos verbinding maakt met de router. Een draadloos netwerk opzetten is één van de belangrijkste functies van een router en is wellicht ook de reden voor je om een nieuwe router aan te schaffen.

Een paar jaar geleden was 802.11g de gebruikelijke standaard. De snelheid bedraagt een theoretische maximum van 54 Mbit/s op de 2,4GHz-band. Sinds 2009 kwam 802.11n sterk in opkomst, met een theoretische snelheid tot 450 Mbit/s. Hierdoor wordt het wifi-netwerk sneller, wat bijvoorbeeld van pas komt bij het kijken naar HD-video. De 802.11n-standaard ondersteunt naast 2,4 GHz ook de 5GHz-band. Nieuw is 802.11ac waarvoor sinds begin 2013 routers op de markt zijn gekomen. Deze nieuwe standaard heeft een theoretische maximale snelheid van maar liefst 1 Gbit/s. Wifi-ac gebruikt de 5GHz-band.

 

© PXimport

Tip 02 Bij draadloos internet is de gebruikte technologie belangrijk.

Tip 03: Dualband

Op dit moment is de 5GHz-band meestal sneller in gebruik dan de 2,4GHz-band. Dit komt doordat de 2,4GHz-band veel drukker is, waardoor er minder bandbreedte is. Wel is het bereik van de 5GHz-band kleiner dan dat van de 2,4GHz-band, dus de afstand tot de router is belangrijker.

De nieuwste routers ondersteunen vaak beide signalen, en worden dan 'dualband wireless routers' genoemd. Wanneer de twee frequenties (2,4 en 5 GHz) ook gelijktijdig gebruikt kunnen worden, spreekt men van 'simultaneous dualband wireless routers'. Niet bij alle routers zijn de antennes zichtbaar, soms zijn ze in de behuizing ingebouwd. Het nadeel is dat je geen krachtigere of nieuwe antennes kunt aanschaffen om de oude te vervangen. Het voordeel is uiteraard dat het kastje klein blijft en er iets strakker uitziet.

De routers die in het afgelopen jaar gebouwd zijn, ondersteunen vaak ook glasvezel-snelheden.

 

© PXimport

Tip 04 Dualband-routers ondersteunen zowel 2,4 als 5 GHz.

Tip 04: Ethernet

Het gebruik van wifi maakt ons leven een stuk gemakkelijker, omdat we geen gedoe hebben met het leggen van kabels door het hele huis. Toch wordt ethernet nog altijd veel gebruikt om computers, smart-tv's en andere apparaten te verbinden met de router.

De belangrijkste redenen hiervan zijn stabiliteit en snelheid. Een kabel weet het signaal altijd door te geven en kent geen snelheidsverlies of storingen door muren, metaal of glas. Dit komt wel voor bij draadloze netwerkverbindingen. Er bestaan twee soorten ethernet: fast ethernet met een snelheid van 100 Mbit/s en gigabit ethernet van 1000 Mbit/s. Gigabitverbindingen brengen bestanden veel sneller over naar een ander ethernetapparaat, dan een fast ethernetverbinding. Is je internetverbinding sneller dan 100 Mbit/s, zorg dan ook dat je router deze gigabitsnelheid ondersteunt om de verbinding optimaal te kunnen gebruiken.

Ook bij een langzamere internetverbinding is een router met ondersteuning voor gigabit toch interessant, zo is je thuisnetwerk sneller wat van pas komt bij her kopiëren van bestanden.

Tip 05: Extra functies

Naast het doorgeven van het netwerksignaal, kan een router nog veel meer doen met de connectie. De aanwezigheid van een usb-poort is al vrij standaard geworden. Nieuwer is de aanwezigheid van de snellere usb3.0-poort. Sluit je op deze snelle poort via usb 3.0 een harde schijf of usb-stick aan, dan kunnen deze gegevens snel gedeeld worden met de computers in het netwerk.

Ook een kaartlezer - handig voor de fotograaf - is soms aanwezig op de router. In principe gebruik je de router zo als een NAS. Sommige routers hebben ook een daadwerkelijke NAS-functionaliteit, inclusief een speciaal configuratiescherm voor de NAS. Daarnaast vinden we vaak een printerserver op routers. Door de printerkabel niet op de pc maar op de router aan te sluiten, kan iedereen op het lokale netwerk printopdrachten versturen.

Als de router beschikt over DLNA/UPnP is dit extra handig, hierdoor kunnen diverse ondersteunende apparaten met elkaar communiceren en bijvoorbeeld media delen. Dat maakt het koppelen van smartphones, tablets, computers, mediaspelers en gameconsoles extra gemakkelijk.

 

© PXimport

Tip 05 Een bekabelde verbinding is nog altijd veel sneller en stabieler dan wifi.

Tip 06: Beveiliging

Een netwerk moet goed beveiligd zijn, zodat je er zeker van kunt zijn dat buren en voorbijgangers op straat, niet zomaar gebruik en/of misbruik van je internetverbinding kunnen maken. Een goed wachtwoord is daarbij essentieel.

De beveiliging moet eenvoudig geregeld kunnen worden, wat meestal in het configuratiescherm gebeurt. Je kunt de instellingen aanpassen door met de browser naar het standaard-IP-adres van de router te navigeren. Om toegang te krijgen, moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Zorg dat je hier een sterk wachtwoord kiest. De beveiligingsopties voor de netwerkverbinding verschillen per router. Gebruik altijd de WPA2-beveiligingstechnologie. De data-encryptie is daarbij meestal zo goed, dat het vrijwel onmogelijk is om deze te kraken.

WPS (WiFi Protected Setup) is bij wifi-routers een veelvoorkomende manier van verbinden. Hierbij wordt met een druk op de knop een beveiligde verbinding gelegd tussen een apparaat en de router. WPS is heel handig maar niet extreem veilig. Sommige routers bieden je dan ook de mogelijkheid om de WPS-functie volledig uit te zetten. Uiteraard is een sterke firewall een vereiste.

 

© PXimport

Tip 06 Handig: een router die uitgerust is met usb en/of een printerserver.

Tip 07: Configuratiescherm

Hoeveel je op de router in kunt stellen en hoe eenvoudig dit gaat, hangt volledig af van het type router en de fabrikant. Meestal is er een eenvoudige en een geavanceerde versie van het configuratiescherm, waartussen je handmatig kunt schakelen.

Belangrijke mogelijkheden zijn het openen en sluiten van poorten (zodat apparaten wel of niet gebruik kunnen maken van bepaalde verbindingsmogelijkheden), het toewijzen van IP-adressen, de beveiliging van verbindingen, het regelen van de draadloze verbinding en het blokkeren van websites en diensten. Het is verstandig om voordat je een router aanschaft eerst even te zoeken naar de mogelijkheden van het configuratiescherm, zodat je straks niet wordt beperkt in functies.

 

© PXimport

Tip 07 Een slecht beveiligde router is funest voor je netwerk.

Tip 08: IPv6-ready

Elke internetverbinding heeft een IP-adres: een cijferreeks aan de hand waarvan je vrij eenvoudig te identificeren bent. Het is te vergelijken met je huisadres. De standaard-adressen (IPv4) zijn 'op', IPv6 is de opvolger.

IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, wat zorgt voor een beperkt aantal adressen voor alle mensen op de wereld. IPv6 bestaat uit 128 bits, waardoor er opeens een vrijwel oneindige hoeveelheid adressen gegenereerd kan worden. Je internetprovider biedt wellicht al IPv6 aan, en anders zal dit in de nabije toekomst wel zo zijn. Je moet hiervoor wel een modem/router in huis te hebben, die dit nieuwe adres ondersteunt. Afgelopen zomer was slechts één procent van de Nederlanders verbonden via een IPv6-adres, maar dit zal toenemen. Gelukkig zijn er al genoeg routers te koop die IPv6 kunnen gebruiken. Wel zijn deze routers nog aan de prijzige kant, als je het voorlopig niet nodig hebt, dan kun je ook nog kiezen voor een model zonder IPv6-ondersteuning.

Als je langere tijd met de nieuwe router wil kunnen doen, dan kun je beter voorbereid zijn en een router aanschaffen die ook met het nieuwe IP-adres kan werken.

 

© PXimport

Tip 08 Vermijd routers met onduidelijke instellingmenu's.

Tip 09: Signaalversterker

Door heel veel omstandigheden kan je draadloze netwerkverbinding niet op topsnelheid werken. De muren zijn wellicht te dik of er staan metalen objecten in de buurt die het signaal verstoren. Er bestaan diverse oplossingen om naast het netwerk te versterken of verlengen. De handigste oplossing is een powerline-adapter of een wifi-repeater.

Ook een accesspoint aan het netwerk toevoegen kan flink helpen. We nemen ze in de volgende tips door.

 

© PXimport

Tip 09 IPv6 is het IP-adres van de nabije toekomst.

Tip 10: Powerline

Powerline-internet is een handige oplossing om bedraad te netwerken, zonder dat je netwerkkabels door het hele huis aan moet leggen. Powerline-adapters werken via het stopcontact. De ene adapter sluit je met een kabeltje aan op de router.

Een tweede adapter plaats je ergens in huis in het stopcontact. De adapter is voorzien van één, twee of soms zelfs meer ethernetpoorten. Via deze poorten kun je met een netwerkkabel de desktop-pc, smart-tv en gameconsole met een stabiele verbinding aansluiten op de router. De kwaliteit en snelheid van een verbinding via powerline is afhankelijk van het elektriciteitsnet van je huis. Een powerline-adapter met ingebouwd wifi-accespoint is nog handiger. De adapter heeft dan namelijk een draadloos toegangspunt dat een wifi-signaal uitzendt. Het draadloze signaal hoeft dan niet helemaal vanaf de router (die veelal in de meterkast staat) te komen, maar komt via de adapter.

Let wel op de doorgeefsnelheid van de powerline-adapter. Dat kan bijvoorbeeld verschillen tussen een theoretische snelheid van 200 Mbit/s en 500 Mbit/s.

 

© PXimport

Tip 10 De draadloze grens van internet is tegenwoordig vrij eenvoudig te verleggen.

Tip 11: Range-extender

Een wifi-repeater, ook wel een range-extender genoemd, herhaalt het draadloze netwerksignaal. Het werkt dus als een onzichtbaar verlengsnoer. Het bereik van het signaal wordt versterkt, waardoor je op meer plekken in of rondom het huis gebruik kunt maken van het draadloze lokale netwerk en internet. Handig als je bijvoorbeeld geen wifi-signaal meer hebt op zolder. Door de repeater te plaatsen op de eerste verdieping, wordt de verbinding doorgegeven naar boven.

De meeste toestellen zijn plug-and-play: je steekt het kleine kastje eenvoudigweg in het stopcontact. Het signaal van de router wordt opgevangen en een antenne geeft het weer door. Dit alles gebeurt beveiligd en snel. Het apparaat kan ook werken als een bridge. Sluit bijvoorbeeld een mediaspeler met een netwerkkabel aan op de repeater, waarna de mediaspeler draadloos in het thuisnetwerk wordt opgenomen en zo kan worden benaderd. Gebruik je naast de standaard 2,4GHz-netwerkband ook de 5GHz-band, zorg er dan voor dat je een repeater aanschaft die beide radiogolven ondersteunt.

 

© PXimport

Tip 11 Powerlines zijn slimme oplossingen voor het thuisnetwerk.

Tip 12: Switches

Zijn alle netwerkpoorten van de router bezet, maar wil je toch meerdere apparaten aansluiten? Neem dan een switch. Een router heeft al een ingebouwde switch: daardoor kun je meerdere ethernetkabels aansluiten op het kastje. Een switch is een hub of een soort stekkerdoosje voor netwerkkabels. Zo kun je op een enkele netwerkpoort bijvoorbeeld wel acht apparaten aansluiten. Je kunt ook een switch plaatsen bij bijvoorbeeld je televisie. Zo hoef je maar één kabel naar de televisie te trekken, maar kun je daar toch meerdere apparaten zoals een televisie, spelcomputer en mediaspeler bedraad aansluiten.

Er bestaan diverse soorten switches. Allereerst is de snelheid belangrijk: er bestaat een fast ethernet- en gigabituitvoering (zie Tip 04). Ook de hoeveelheid netwerkpoorten kan belangrijk zijn. Veel kastjes hebben ruimte voor vijf kabels, sommige ook wel voor acht. Daarnaast verschillen de functies. Wil je een extra apparaat zoals een IP-camera aansluiten? Een switch met de functie Power Over Ethernet (POE) geeft ook stroom aan het aangesloten netwerkapparaat. De IP-camera heeft dan geen stroomadapter nodig en kan zo overal in huis geplaatst worden, door hem alleen met een netwerkkabel aan te sluiten op de switch.

 

© PXimport

Tip 12 Een wifi-repeater werkt als een onzichtbaar verlengsnoer.

Toprouter voor elk budget

Sitecom WLR-4100 - € 69,-

Wifi: 802.11b/g/n (300 Mbit/s, 2,4 GHz)

Ingebouwde antenne

LAN: 4 ethernet-poorten 1 Gbit/s

IPv6: Ja, na software-update

10 jaar garantie

Met Sitecom Cloud Security voor virusbescherming op het netwerk

Geen usb-poort en netwerkserver

 

© PXimport

D-LINK DIR-857 - € 149,-

Wifi: 802.11b/g/n (450 Mbit/s, 2,4 en 5 GHz)

Ingebouwde antenne

LAN: 4 ethernet-poorten 1 Gbit/s

IPv6: Ja

1 usb3.0-poort, met printerserver, UPnP en VPN

 

© PXimport

Netgear D6300 - € 209,-

Wifi: 802.11g/n/ac (1300 Mbit/s, 2,4 en 5 GHz)

Rondstraal-antenne

LAN: 4 ethernet-poorten 1 Gbit/s

Gigabit-WAN: ondersteuning voor glasvezel

IPv6: Ja

2 usb2.0-poorten, met printerserver, UPnP, VPN

Inclusief modem

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten