Chromebook kopen? Hier moet je op letten

© PXimport

Chromebook kopen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 10 maart 2019 - 08:41

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Chromebooks staan bij veel mensen bekend als laptops die weinig kunnen. Onterecht, want juist doordat hardware en software op elkaar zijn afgestemd, hoeft een Chromebook minder onder de motorkap te hebben om goed te presteren. De meeste Chromebooks zijn prima in staat om te fungeren als volwaardige privé- of werklaptop. Wij vertellen je waar je bij de aanschaf op moet letten.

Tip 01: Chrome OS

Deze tip heeft niets te maken met een keuze, maar met bewustwording. Het is namelijk belangrijk om te weten dat alle Chromebooks zijn voorzien van Chrome OS, in plaats van Windows. Dit betekent dat installatie en gebruik van Windows-programma’s op een Chromebook niet mogelijk is. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, er zijn namelijk duizenden apps die je kunt downloaden uit de Chrome Webstore en Google Play Store en de kans is groot dat je favoriete programma, of een variant daarop, daar te vinden is. Dat is echter wel iets dat je waarschijnlijk even wilt controleren voor je besluit een Chromebook te kopen. Het zou immers zonde zijn als je een exemplaar koopt om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je niet kunt doen wat je wilde.

Chrome OS is geen Windows, dat is wel belangrijk om te weten.

© PXimport

Tip 02: Omvang

Toen Chromebooks nog maar net op de markt waren, lag de nadruk heel erg op de lage prijs en als gevolg daarvan ging het ook voornamelijk om compacte modellen. Chromebooks zijn nog steeds veel goedkoper dan reguliere laptops, maar tegenwoordig zijn er ook wat duurdere modellen met meer systeemprestaties en ook een grotere omvang. Dat laatste is wel even iets om uit te zoeken, want net als een Windows-laptop of MacBook kan een Chromebook behoorlijk groot zijn. Een te grote laptop is niet prettig als je hem vaak bij je moet dragen, maar een te kleine laptop is niet prettig als je er veel op moet werken. Bekijk dus even goed wat voor display er in zit (hoeveel inch), maar ook wat de daadwerkelijke afmeting van de Chromebook is. Er zijn namelijk steeds meer laptops met een groot display, die zo’n kleine rand om het scherm hebben, dat de afmeting van de laptop tóch meevalt.

Er bestaan hele kleine Chromebooks én hele grote, kies het model dat bij je past.

© PXimport

Tip 03: Gewicht

In het verlengde van de omvang, is het gewicht ook iets om te bekijken. De meeste Chromebooks hebben geen harde schijf (maar in plaats daarvan een ssd) of optisch station en zijn daardoor al een stuk lichter dan sommige Windows-laptops. Er bestaan echter ook Chromebooks die wél een harde schijf hebben, en het gewicht van schermen en componenten kan sowieso sterk verschillen. Net als bij een te grote laptop, is het meesjouwen van een te zware laptop niet prettig. Je hoeft niet de Chromebook zelf in handen te hebben om dat te testen, bekijk simpelweg wat de laptop die je voor ogen hebt weegt, en neem iets in handen dat ongeveer hetzelfde weegt.

Een Chromebook met harde schijf weegt meer dan een model met ssd, let op dat je niet teveel meezeult.

© PXimport

Let goed op aanwezige aansluitingen, dat kan onprettige verrassingen voorkomen

-

Tip 04: Aansluitingen

Wat we zo fijn vinden aan Chromebooks is dat men, ondanks het beperkte prijskaartje, vaak niet bezuinigt op de aansluitingen. Een hdmi- en usb-aansluiting vind je op vrijwel elke Chromebook, de meeste exemplaren hebben een ingebouwde kaartlezer en een enkel exemplaar ook een ingebouwde Ethernetpoort. Maar welke aansluitingen er precies aanwezig zijn, verschilt per merk en model. Soms is er wel hdmi of usb, maar dan met een microstekker, en dat is wel handig om te weten voor je een aanschaf doet. Ook in de usb-poorten zelf zit verschil. Hoeveel usb-poorten zijn er aanwezig, zijn ze van het snelste soort? Is er ook usb-type-c aanwezig, enzovoort. Je wilt immers niet tijdens het werken pas ontdekken dat er niet genoeg poorten zijn om zowel je harde schijf als je externe muis aan te sluiten.

Bekijk goed welke aansluitingen je Chromebook heeft, dat voorkomt verrassingen.

© PXimport

Tip 05: Beeldscherm

De omvang van het beeldscherm hebben we in tip 2 al even besproken, maar het soort beeldscherm is natuurlijk ook van belang. Bevat de Chromebook van je keuze tn-technologie (diepe zwarte kleuren, hoge verversingssnelheid) of ips-technologie (grotere kijkhoek, betere kleurechtheid)? Is het mat of juist niet, hoe hoog is de helderheid (zodat je er buiten ook goed op kunt zien)? Wat is de maximale resolutie? Full hd? Of 4K (op het moment van schrijven nog slechts aangekondigd)? En is zo’n superhoge resolutie belangrijk voor je, of zie je het verschil nauwelijks. Dit zijn dingen die deels met specificaties af te vangen zijn, maar in alle eerlijkheid raden we je liever aan om naar de winkel te gaan en het beeldscherm met eigen ogen te bekijken. Je zult er toch flink wat uren naar moeten kijken en dan moet het wel een beeldscherm zijn dat je prettig vindt.

De resolutie van het scherm is uiteraard niet onbelangrijk.

© PXimport

Tip 06: Aanraakscherm

Een beeldscherm is niet altijd alleen om naar te kijken, in steeds meer gevallen is het ook interactief. We zien steeds meer Chromebooks met een aanraakscherm, wat handig is als je niet de hele dag je muis wilt gebruiken. Daar zeggen we wel direct bij: staar je niet blind op een aanraakscherm. Zo’n scherm is eigenlijk pas handig als je een Chromebook hebt die je helemaal om kunt klappen, zodat je van de laptop een tablet maakt. In dit geval is het toetsenbord niet in beeld en is het aanraakscherm je enige optie. Is je Chromebook niet omklapbaar, dan is het aanraakscherm wat ons betreft weinig efficiënt en zonde om extra voor te betalen.

Een omklapbaar Chromebook met aanraakscherm kan ook als tablet fungeren.

© PXimport

Er komen waarschijnlijk steeds meer Chromebook-tablets met los te koppelen toetsenbord

-

Tip 07: Detachable screen

Dit is voor Nederland nog een klein beetje toekomstmuziek, maar we verwachten komend jaar een flink aantal Chromebooks met ‘detachable screens’. Dit zijn Chromebooks waarvan de systeemhardware zich niet in de body maar in het schermdeel bevindt. Dat levert een Chromebook-tablet op met los te koppelen toetsenbord, in plaats van een Chromebook-laptop met vast – en eventueel omklapbaar - scherm. Qua opzet dus te vergelijken met de Microsoft Surface Pro, maar dan als Chromebook in plaats van Windows-computer. Op het moment van schrijven was van dit type Chromebook alleen de HP Chromebook X2 in Nederland verkrijgbaar, maar er komen ongetwijfeld meer bij. Dus als dit concept je aanspreekt is het misschien een idee om een aankoop nog een half jaartje uit te stellen voor meer keuze en waarschijnlijk lagere prijzen.

Er komen waarschijnlijk steeds meer Chromebooks op de markt waarvan je het scherm los kunt halen.

© PXimport

Tip 08: Opslagcapaciteit

In een artikel over Windows-laptops zou opslagcapaciteit wat ons betreft een breekpunt zijn. Een Chromebook afrekenen op z’n opslagcapaciteit zou echter niet eerlijk zijn. Chromebooks zijn juist ontwikkeld met het oog op online opslag, zodat een grote harde schijf of dure ssd niet noodzakelijk is. Het is daarbij goed om te weten dat Google de eigenaar van een Chromebook gratis 100 GB opslagcapaciteit geeft in Google Drive, naast de standaard opslagcapaciteit die het bedrijf aanbiedt via de clouddienst. Desalniettemin is het natuurlijk wel fijn als je ook lokaal wat zaken op kunt slaan (al was het alleen maar om Netflix-films en series te downloaden, iets wat met een Chromebook wel kan en met een Windows-laptop niet). De opslagcapaciteit van Chromebooks loopt nogal uiteen. We zien Chromebooks met 32 GB opslagcapaciteit, maar ook met 256 GB, en zelfs meer dan een TB, al zit daar dan een reguliere harde schijf ingebouwd. Denk voor je overgaat tot een aankoop goed na of je vaak offline bent (waarbij je dus geen toegang hebt tot cloud-opslag) en of je andere redenen kunt verzinnen waarom offline opslag belangrijk voor je is. Als blijkt dat dat niet zo is, kun je veel geld besparen door voor weinig opslagcapaciteit te gaan.

Denk goed na hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt, maar weet ook dat je veel Cloud-opslag gratis krijgt.

© PXimport

Tip 09: CPU en geheugen

Ook rekenkracht is voor een Chromebook minder relevant dan voor een Windows-laptop, maar helemaal onbelangrijk willen we het niet noemen. Zo mag je aannemen dat een Chromebook met een Intel Celeron-processor en 4 GB geheugen, aanzienlijk minder krachtig is dan een laptop met een Intel Core i5-processor met 8 GB geheugen, en dat verschil zul je ook terugzien in het prijskaartje. Het blijft lastig, zéker als het om een Chromebook gaat, om te bepalen welke processor nu precies zorgt voor welke prestaties. Onze ervaring is dat een Chromebook met een prijs tot ongeveer zeshonderd euro vooral bedoeld is voor basale zaken, als internet, mail, tekstverwerking enzovoort. Chromebooks boven dat bedrag zijn meestal krachtig genoeg om ook andere zaken, zoals fotobewerking en lichte games aan te kunnen. Boven de duizend euro kun je ook gaan denken aan videobewerking.

De processor en het geheugen bepalen onder andere hoeveel je met je Chromebook kunt doen.

© PXimport

Tip 10: Videokaart

De processor en het geheugen bepalen in grote mate hoeveel je met je Chromebook kunt doen, maar als het gaat om grafische applicaties, zoals games en videobewerking, dan is de ingebouwde videokaart van groot belang. We kunnen helaas niet een specifieke videokaart noemen die je in staat zal stellen tot videobewerking, sterker nog, zelfs het onderscheid tussen een afzonderlijke videokaart en een geïntegreerde chip op het moederbord is niet doorslaggevend. Het handigste om te doen is bekijken welke videokaart de Chromebook van je keuze aan boord heeft, en met Google zoeken wat de mogelijkheden zijn van die kaart. Dit loont echt de moeite, want er zijn soms Chromebooks die je verrassen en waarmee je voor een redelijke prijs meer kunt dan met modellen van de concurrentie.

Een goede videokaart kan het verschil maken tussen wel en geen video kunnen bewerken op je Chromebook.

© PXimport

Tip 11: Batterij

Tot slot, wat ons betreft één van de belangrijkste afwegingen: de capaciteit van de batterij. Die verschilt bij Chromebooks gigantisch. Er zijn heel veel Chromebooks met een batterij die het zo’n 12 tot 14 uur uithoudt, alvorens opgeladen te moeten worden. Er zijn echter ook negatieve uitschieters, die het maar vier uur uithouden. Dat hoeft niet erg te zijn. Als je je laptop voornamelijk thuis aan het stroom gebruikt, zal de capaciteit van de batterij niet zo boeiend zijn. Mocht je de Chromebook vaak onderweg gaan gebruiken, dan is 8 tot 10 uur toch wel het minste dat je van het apparaat mag verwachten.

Je wilt met je batterij natuurlijk wel de hele dag aan de slag kunnen.

© PXimport

Kooptips

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000