© PXimport

Digitaal veilig op vakantie

Geplaatst: 5 augustus 2018 - 04:05

Aangepast: 24 november 2022 - 13:13

Ronald Smit

We weten het (hopelijk) allemaal, maar de online-wereld en achterliggende verbinding kent nog al wat gevaren. En toch lijkt iedereen ze steeds weer te vergeten. Vandaar maar (weer) eens een lijst met zomerse tips voor veilig internetten onderweg.

Tijdens een vrolijke vakantie in de zon worden alle dagelijkse beslommeringen al snel vergeten. Niets mis mee, maar blijf wél alert wat veiligheid betreffende internetgebruik in den vreemde betreft. En dat in den vreemde mag ook best die alleraardigste camping dertig kilometer verderop zijn! Waar het om gaat is dat je daar niet aan je vertrouwde internetverbinding thuis hangt. Ga je gebruik maken van een lokaal aangeboden al dan niet openbare hotspot, dan loop je risico's. Ten eerste zijn veel van deze hotspots op geen enkele manier beveiligd en verloopt het dataverkeer onversleuteld. Meelezen door kwaadwillenden is dan wel heel eenvoudig. Als je onverhoopt in die situatie belandt en er is echt geen veiliger alternatief voor handen, gebruik dan in ieder geval alleen website die met https:// beginnen. Dan is in ieder geval het dataverkeer tussen jouw apparaat en de site versleuteld. Beter nog is het gebruik van een VPN-dienst. Hiermee bouw je een versleutelde verbinding op voor ál het internetverkeer dat tussen jouw apparaat en een VPN-server elders verloopt.

Roaming binnen de EU

Om veilig te internetten binnen de EU is het eigenlijk het handigst om gewoon gebruik te maken van je eigen mobiele internetverbinding. Daar zijn inmiddels geen extra kosten meer aan verbonden. Wel is het daarvoor noodzakelijk om roaming aan te zetten. Vergroot - indien je provider die mogelijkheid biedt tijdelijk je databundel. Ook na je vakantie kan roaming aan laten staan (maar vergeet de uitbreiding van de databundel niet weer te deactiveren), tenzij je vaak buiten de EU vertoeft. Daar hangt aan dataverkeer nog wel altijd de hoofdprijs! Via de meeste mobiele telefoons kan internet gedeeld worden via 'tethering'. Feitelijk fungeert jouw mobiel dan als een persoonlijke hotspot, waarmee je - net als bij je router thuis - verbinding kunt maken vanaf apparaten als een tablet of laptop. Een andere optie is om gebruik te maken van een portable router (een zogeheten mifi). Koop vervolgens op je vakantieadres een prepaid internetkaartje van een lokale provider en klaar. Deze truc is zeer aanbevelenswaardig voor internet buiten de EU, het scheelt namelijk heel veel geld terwijl je niets inboet aan mobiliteit. Tegelijkertijd ben je niet afhankelijk van lokale en riskante hotspots.

Binnen de EU kan je met een gerust hart via de eigen internetverbinding veilig en gecontroleerd online

© PXimport

Back-up

Als je je laptop perse mee wilt nemen op vakantie, maak dan een back-up van al je belangrijke documenten. Versleutel de originelen op de laptop zelf met een tool als bijvoorbeeld 7-zip. Wel goed het wachtwoord onthouden natuurlijk. Mocht je laptop dan gestolen worden, of verdwijnen van de bagageband dan heb je in ieder geval dankzij de back-up je gegevens nog achter de hand. En het rustige gevoel dat een dief niet bij privacy-gevoelige zaken kan. Omdat een laptop - zeker als deze voorzien is van een traditionele mechanische harddisk - tijdens de vakantie mogelijk wat meer te verduren krijgt dan thuis op het bureau is het maken van een systeemimage ook geen overbodige luxe. Raakt je harddisk defect, dan is er bij thuiskomst (of desnoods onderweg als je ook een image meeneemt) niets aan de hand. Gewoon een nieuwe schijf inbouwen, image terugzetten en klaar. Voor Mac-gebruikers is er Time Machine waarmee je je hele systeem in geval van nood in één klap herstelt.

Gezond verstand

Gebruik verder onderweg gewoon je gezond verstand. Zorg dat er geen nieuwsgierige meelezers zijn als je privacy-gevoelige gegevens invoert op je systeem. Bankieren doe je het best op je hotelkamer, in je tent of camper zonder vreemde vogels om je heen. Voor mailen geldt eigenlijk hetzelfde. En maak voor vertrek de afweging of je bepaalde apparaten écht mee wilt nemen. Laat die laptop lekker thuis bijvoorbeeld en neem alleen de iPad mee. Zorg dat die goed beveiligd is en je hebt een prima lichtgewicht alternatief voor welke notebook dan ook. Zorg verder voor wat extra geheugenkaartjes voor je camera. Als je je laptop toch meeneemt, kopieer dan regelmatig gemaakte foto's naar de laptop. En laat ze ook op het SD-kaartje staan. Wordt dan je camera of je laptop gestolen, dan heb je altijd nog een kopietje van de foto's achter de hand.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000