Dit kun je met de Kaarten-app in iOS 14

Door: Ronald Smit | 25 november 2020 09:16

How To

De app Kaarten beschikt over flink wat vernieuwingen in iOS 14. Zoals altijd, ijlt deze functionaliteit in Nederland en Europa flink achter op wat er nu in de VS is uitgerold. Desondanks is het interessant eens een blik op de (voor ons grotendeels komende) mogelijkheden te werpen.

Ongetwijfeld het meest interessant voor Nederland is de mogelijkheid tot het plannen van fietsroutes. Gewoon je bestemming invoeren, als vervoermiddel voor de fiets kiezen en peddelen maar. Zoals we al vreesden is ook deze nieuw functie nog niet in ons land beschikbaar. Wel zien we al het pictogrammetje in de routeplanner, dus er is beslist hoop! Wat wel al werkt(e) is een wandelroute maken. En natuurlijk autorijden. Ben je eenmaal ergens aanbeland, dan zijn er de eveneens aangekondigde gidsen. Dit zijn lijsten die door kenners van de lokale omgeving gemaakt zijn. Vooralsnog werkt deze feature alleen San Francisco, Los Angeles, New York City en Londen. Waarbij voor allen geldt dat je daar waarschijnlijk geen voet aan de grond zult zetten in Covid-tijden. Maar goed, het idee is er. Nu afwachten wanneer ze in onze contreien beschikbaar komen.

Elektrische route en flitsers

Rijd je elektrisch, dan staat het plannen van routes geoptimaliseerd voor elektrisch rijden op springen. Denk daarbij aan het vinden van met enige regelmaat noodzakelijke oplaadpunten. Maar ook het soort route kan straks rekening houden met jouw type auto. Waarbij hellingen, heuvels en meer ook meegenomen worden in het berekenen van een zo geoptimaliseerd mogelijke route. Verder worden flitspalen en roodlichtcamera’s voortaan eveneens getoond tijdens het rijden. Minpuntje is dan weer wel dat de iOS-app Kaarten (ook in iPadOS te vinden trouwens) nog steeds de maximumsnelheid van de vaderlandse wegen niet kent. Maar ach, je bent in ieder geval gewaarschuwd.

Alternatieven met meer mogelijkheden

Wat altijd jammer is bij de app Kaarten: vernieuwingen betreffen altijd ‘komende’ zaken. En wanneer (en zelfs of) een feature echt wordt uitgerold in Nederland is de vraag. Wil je wat dat betreft meer zekerheid, dan is installeren van een losse navigatie-app nog altijd noodzakelijk. Meest voor de hand liggende gratis exemplaar is dan Google Maps, dat veel van de aangekondigde nieuwigheden van Kaarten allang aan boord heeft. Maar je verkoopt dan wel wéér een stukje van je ziel en zaligheid aan Google. Een betaalbare ‘echte’ navigatie-app in klassieke zin – inclusief 3D-weergave en andere opties is Sygic. En voor de kilometervreters is het aloude TomTom Gonog altijd de meest voor de hand liggende keuze.

0 Reactie(s) op: Dit kun je met de Kaarten-app in iOS 14

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.