Dit zijn de mogelijkheden voor je slimme huis

© PXimport

Dit zijn de mogelijkheden voor je slimme huis

Geplaatst: 13 januari 2019 - 10:04

Aangepast: 14 december 2022 - 11:26

Jeroen Boer

Slimme producten zoals een thermostaat, verlichting en rookmelders worden steeds normaler. Maar waar moet je eigenlijk aan denken bij een slim huis? Wij zetten (een gedeelte van) de mogelijkheden voor je slimme huis op een rij.

Een slim huis is eigenlijk niets nieuws. Decennia geleden werd er al gesproken over domotica waarmee bijvoorbeeld verlichting centraal kon worden aangestuurd. Toen werden er voornamelijk bedrade systemen gebruikt. Bedrade systemen bestaan nog steeds, maar zijn doorgaans prijzig en lastig te installeren zijn omdat er kabels naar een centraal punt getrokken moeten worden. Voor thuis zijn systemen die gebruikmaken van draadloze communicatie daarom al snel de enige keuze. Sommige slimme producten worden verkocht inclusief een eigen bridge, maar er zijn ook losse draadloze producten zoals schakelaars en sensoren te koop die gebruikmaken van standaarden als KlikAanKlikUit (KAKU) of Z-Wave en die je kunt koppelen aan een eigen domoticasysteem. Vanaf pagina ## in dit nummer lees je meer over de verschillende standaarden.

Verlichting

Slimme verlichting maakt het mogelijk je lampen via je smartphone of domoticasysteem (buitenhuis) te bedienen. Bediening kan doorgaans ook met draadloze wandschakelaars op batterijen die je overal op de muur kunt monteren. De precieze mogelijkheden voor automatisering hangen af van het systeem dat je uiteindelijk kiest. Er zijn verschillende manieren om je lampen slim te maken. Zo kun je complete lampen van bijvoorbeeld Hue met E27-, E14- of GU10-fitting kopen die je zo in je armaturen schroeft. Je kunt ook een stap verder gaan en de elektrische installatie van je huis voorzien van inbouwmodules die je achter je bestaande lichtschakelaars plaatst.

Media has no description

© PXimport

Draadloze stopcontacten

Ook draadloos bedienbare stopcontacten worden vaak voor verlichting gebruikt, maar je kunt er natuurlijk ook andere apparaten mee aan- en uitzetten. Duurdere varianten bevatten doorgaans ook een ingebouwde dimmer of energiemeter. KlikAanKlikUit is de bekendste leverancier van stopcontacten die met afstandsbediening worden geleverd, maar ook Z-Wave-varianten van fabrikanten als Fibaro of TKB zijn volop verkrijgbaar. Je kunt ook kiezen voor wifi-varianten van bijvoorbeeld Belkin of TP-Link. En IKEA, Osram en Innr verkopen een slim stopcontact op basis van ZigBee dat werkt met hun lichtsystemen.

Media has no description

© PXimport

Verwarming

Waar een klokthermostaat doorgaans vrij lastig te programmeren is, kun je een slimme thermostaat eenvoudig via je smartphone instellen. Bekende slimme thermostaten zijn de Nest Learning Thermostat en Toon, maar er is nog veel meer keuze, bijvoorbeeld Tado, ThermoSmart, Honeywell, Anna en Netatmo. Ieder merk heeft net wat andere toevoegingen, zoals aanwezigheidsdetectie of zonering, maar één ding hebben de slimme thermostaten gemeen: het zijn klokthermostaten die je via internet ook op afstand kunt bedienen. Hierdoor ben je niet per se afhankelijk van een klokprogramma om je huis te verwarmen voordat je thuiskomt, maar kun je de verwarming ook zelf op afstand aanzetten zodat je in een warm huis arriveert. Sommige thermostaten ondersteunen daarbij geofencing, waarmee het systeem automatisch doorheeft dat je naar huis gaat en alvast de verwarming aanzet.

Media has no description

© PXimport

Sensoren en actuatoren

In een écht slim huis wil je vermoedelijk dat veel zaken automatisch gaan. Je ontkomt dan bijna niet aan sensoren. Er zijn veel soorten sensoren te koop, denk aan bewegingssensoren, deur/raam-sensoren, rookmelders en overstroomsensoren. Dergelijke producten zijn voor verschillende draadloze standaarden zoals KAKU of Z-Wave te koop. Sensoren laten zich in een slim huis voor meerdere taken inzetten. Zo kun je bewegingssensoren als je niet thuis bent inzetten voor beveiliging terwijl je ze tegelijkertijd ook kunt gebruiken voor aanwezigheidsdetectie. Raamsensoren kun je behalve voor beveiliging ook gebruiken om bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten als het raam open staat. Sensoren wil je vermoedelijk gebruiken om acties uit te laten voeren. Behalve het schakelen van slimme lampen kun je hier de eerder genoemde draadloze stopcontacten voor gebruiken of inbouwmodules die net als sensoren voor verschillende standaarden te koop zijn. Dergelijke producten die een actie uitvoeren noem je actuatoren.

Een systeem

Je kunt je huis nog slimmer maken door al je producten te koppelen. Veel slimme producten ondersteunen IFTTT, waarmee je acties in kunt stellen om apparaten aan elkaar te koppelen. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen letten op HomeKit-ondersteuning, waarmee slimme producten via de iPhone of iPad gekoppeld worden en via Siri te bedienen zijn. Wil je veel flexibiliteit om je slimme huis te programmeren en automatiseren op basis van bijvoorbeeld sensoren, dan zul je snel tegen allerlei beperkingen aanlopen. Die kun je oplossen met een domoticasysteem dat al je apparaten koppelt. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn Fibaro Home Center, HomeWizard, Zipato VeraBox, Athom Homey, Devolo Home Control of KlikAanKlikUit Internet Control Station. Deze systemen zijn voorzien van één of meerdere radio’s voor bijvoorbeeld 433 MHz (KlikAanKlikUit), Z-Wave of ZigBee. Doorgaans geldt logischerwijs dat duurdere controllers meer verschillende radio’s bevatten. Daarnaast kunnen producten met een eigen bridge via het netwerk aan een controller gekoppeld worden, waarna er via een api gecommuniceerd kan worden. Behalve een kant-en-klare domoticacontroller, kun je een controller ook zelf bouwen met behulp van software als Domoticz, Home Assistant of OpenHAB. Je kunt deze software bijvoorbeeld op een Raspberry Pi installeren en de gewenste radio’s in de vorm van usb-uitbreidingen toevoegen.

Spraakbediening

Media has no description

© PXimport

Geofencing

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000