Foutmelding 'ontbrekende bestanden' oplossen in Windows

© PXimport

Foutmelding 'ontbrekende bestanden' oplossen in Windows

Geplaatst: 30 maart 2016 - 06:46

Aangepast: 24 november 2022 - 11:53

Redactie ID.nl

Het kan gebeuren dat er ineens een rare foutmelding blijft verschijnen telkens wanneer je je Windows-computer wil opstarten. Hier laten we zien wat je kunt doen als je te maken krijgt met ontbrekende bestanden.

Krijg je ineens telkens wanneer je je computer opstart bij het laden van Windows een melding dat er bestanden ontbreken terwijl je computer verder prima in orde lijkt te zijn? Dit kan komen doordat Windows bij het starten automatisch een programma of onderdeel probeert te laden dat niet langer op je computer staat. Lees ook: Overbodige bestanden verwijderen in Windows 10.

Automatisch opstarten uitschakelen

Je kunt deze foutmelding laten verdwijnen door ervoor te zorgen dat Windows het niet-bestaande bestand niet langer probeert te laden. In Windows 8.1 en Windows 10 moet je hiervoor met de rechtermuisknop op taakbalk klikken en Taakbeheer selecteren. Als je bovenaan het venster dat verschijnt geen tabbladen ziet, moet je op Meer details klikken. Selecteer vervolgens het tabblad Opstarten.

Je krijgt nu een lijst te zien met alle programma's en diensten die Windows tijdens het opstarten automatisch probeert te laden. Probeer in deze lijst het item te vinden dat het probleem veroorzaakt. Als je meer informatie over een item wilt zien kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Eigenschappen selecteren. Je kunt dan onder andere de bestandsnaam zien, wat kan helpen bij het identificeren van de boosdoener.

Om ervoor te zorgen dat een programma of dienst bij het opstarten niet meer automatisch geladen zal worden, moet je er met de rechtermuisknop op klikken en Uitschakelen kiezen.

Eén voor één

Als je het lastig vindt om erachter te komen welk item verantwoordelijk is voor de foutmelding, kun je proberen om telkens één item uit te schakelen en de computer opnieuw op te starten om te zien of de foutmelding nog steeds verschijnt. Is het probleem niet opgelost, schakel dan het item weer in en ga door naar het volgende item.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten