Zo werken de selectievakjes in Windows Verkenner

© PXimport

Zo werken de selectievakjes in Windows Verkenner

Geplaatst: 20 februari 2019 - 12:11

Aangepast: 14 december 2022 - 11:22

Ronald Smit

Windows Verkenner is de standaard bestandsbeheerder in Windows (10). Het werkt op zich prima, maar met een beetje tweaken zet je het helemaal naar je eigen hand.

De Windows Verkenner beschikt over diverse mogelijk wat minder bekende maar best handige opties. Een ervan is het gebruik van selectievakjes. Normaal gesproken selecteer je meerdere bestanden tegelijk door tijdens het klikken de Control-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden. Op zich werkt dat prima, tot je een keer per ongeluk die toets loslaat tijdens het selecteren. Op dat moment is alleen het laatst aangeklikte bestand nog geselecteerd. Overkomt je dat met enige regelmaat, dan zou je de alternatieve manier van bestanden en mappen selecteren eens kunnen proberen. Klik daarvoor in het menu op Beeld. Je ziet nu een lint verschijnen. Tipje tussendoor: het standaardgedrag van dit lint is dat 't automatisch verdwijnt na gedane arbeid. Vastzetten van het lint is ook mogelijk, door op de punaise rechtsboven (naast het blauwe bolletje met vraagteken) te klikken. Dat terzijde. Om selectievakjes te gebruiken in de Verkenner schakel je de optie Selectievakjes voor item in. Als je nu je muis boven een bestand of map houdt, zie je een selectievakje verschijnen, klik erop om een item te selecteren. Ook kun je in een klap alle bestanden en mappen in een map (de)selecteren door op het selectievakje naast Naam (helemaal bovenaan) te klikken. De ervaring leert dat dit soms best prettig werkt. Verder geldt dat de 'vakjesmethode' niet betekent dat de oude Control-klik-manier niet meer werkt; dat gaat prima samen!

Gebruik eens selectievakjes in de Windows Verkenner

© PXimport

Meer opties

Ook via het lint zijn verborgen bestanden zichtbaar te maken door de optie Verborgen item (de vertaler van Verkenner heeft wat moeite gehad met meervoudsvormen...) aan te zetten. Het is verstandig om die niet continu aan te laten staan; verborgen bestanden zijn vaak niet zonder reden verborgen. Voor je het weet wis je per ongeluk iets essentieels. Een laatste vermeldenswaardige optie is Bestandsnaamextensie. Door die aan te zetten zie je áltijd de bestandsextensie. Dat is verdraaid handig, want zo weet je altijd met wat voor bestandstype je te maken hebt. Ook uit veiligheidsoogpunt bezien geen slecht plan om deze optie wel altijd aan te laten.

Klik - nog steeds in het lint onder Beeld - ook eens op Opties en in het daarop geopende venster op de tab Weergave. Deels vind je hier dezelfde zaken terug als die in het lint. Maar ook een paar extra opties. Het is verstandig om de optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen aan te zetten. Het zorgt ervoor dat als je meerdere Verkenner-vensters geopend hebt en er crasht er daarvan eentje, niet ál je Verkenner-vensters het loodje leggen. Kortom: goed voor de stabiliteit en het voorkomt een hoop irritatie. Van de overige opties kan je het best afblijven, tenzij je heel precies weet waar je het een of ander voor nodig hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000