Google Chrome gebruikt veel RAM: zo ga je dat tegen

© PXimport

Google Chrome gebruikt veel RAM: zo ga je dat tegen

Geplaatst: 13 december 2021 - 18:12

Aangepast: 19 december 2023 - 05:47

Wesley Akkerman

Google Chrome is een populaire browser die notoir is om zijn RAM-gebruik. Geloof het of niet, maar mettertijd is het programma veel minder werkgeheugen gaan gebruiken. Toch kan het altijd beter en daarom geven we enkele tips die het gebruik verminderen.

Google Chrome verbruikt veel RAM doordat die elk proces apart in het werkgeheugen plaatst. Dat levert meer stabiliteit en veiligheid op, maar daar betaal je dus wel hoge kosten voor. Maar deze manier van werken betekent ook dat je er structureel voor kunt zorgen dat de browser minder RAM verbruikt. 

Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat Chrome geen apps meer op de achtergrond laat draaien op het moment dat je de browser afsluit. Je kunt dergelijke processen handmatig afsluiten via Taakbeheer, maar je regelt dit ook gemakkelijk via de instellingen. 

Open Chrome-instellingen en ga naar Geavanceerd en Systeem. Sleep de schuifregelaar bij Achtergrondapps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten naar links. Is hij grijs? Dan staat deze optie (al) uit.

 

© PXimport

Google Chrome minder RAM laten gebruiken

Elke tab is z’n eigen werkgeheugenproces. Dat betekent dus wanneer je veel tabs open hebt, de browser veel van je werkgeheugen vraagt. Vraag jezelf dan af of je daadwerkelijk zoveel tabs open moet hebben staan en of je er niet gewoon een paar kunt sluiten. Hoe minder tabs er open staan, hoe minder belastend het is voor je werkgeheugen

Sla wat sites op onder je favorieten, zodat je ze altijd snel bezoekt wanneer je ze nodig hebt, maar laat ze niet onnodig openstaan. En wees eens kritisch over de lading Chrome-extensies die je gebruikt. Heb je ze echt nog allemaal nodig? Of heb je er ook genoeg aan één of twee? Onder Meer hulpprogramma's binnen het menu van Chrome vind je de opties voor Extensies. Daar staat je verzameling en kun je extensies ook verwijderen.

Google Chrome heeft bovendien zijn eigen taakbeheer. Die open je door in een actief scherm Shift + Esc in te drukken. Nu zie je een overzicht met actieve processen. 

 

© PXimport

Selecteer een proces en druk rechts onderin op de blauwe knop voor het beëindigen van het proces, wanneer je denkt hem niet meer nodig te hebben. 

Mocht het zo zijn dat de bovenstaande tips niet helpen, dan is er nog altijd de laatste, drastische maatregel. Je kunt de Google Chrome-browser terugbrengen naar de fabrieksinstellingen onder de geavanceerde opties. Je raakt dan wel al je huidige instellingen en tijdelijke data kwijt. 

Je extensies worden uitgeschakeld, tot je ze weer inschakelt. Ook kun je ervoor kiezen om Chrome te verwijderen en helemaal opnieuw te installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten