Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips

Door: Jeroen Boer | 26 augustus 2021 17:25

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

Netflix is één van de grootste en bekendste diensten om films, series en documentaires te streamen. De streamingdienst heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld en er zijn veel nieuwe functies toegevoegd. Er is dus een grote kans dat jij nog niet alles over Netflix weet. We geven je dan ook 12 tips om de streamingdienst te gebruiken.

We zijn erg enthousiast over Netflix. Technisch zit de dienst goed in elkaar. Zo is vrijwel het hele aanbod beschikbaar in Full-HD en zijn de nieuwste eigen titels ook beschikbaar in 4K-UHD. Ook de interface is prima voor elkaar. Navigeren gaat soepel en na het selecteren van de gewenste titel begint Netflix direct met spelen. Er is echter één ding waar we minder blij mee zijn en dat is dat het aanbod soms wat ondoorzichtig is. Gelukkig zijn er genoeg handigheidjes waarmee je orde schept in Netflix. Een waarschuwing vooraf: Netflix sleutelt regelmatig aan de dienst, dus wellicht dat sommige tips in dit artikel op het moment van lezen niet goed meer werken.

Gebruik je Netflix al een tijdje, dan zijn het getoonde aanbod en scores afgestemd op jouw smaak.

01 Netflix-abonnement upgraden

Wanneer je al een abonnement hebt, ben je waarschijnlijk niet gegaan voor de allerduurste variant. Waarschijnlijk heb je besloten dat een Basic-abonnement, waarbij je op één apparaat tegelijkertijd kunt kijken, voldoende is. Maar als je huishouden uit meer mensen bestaat, zul je al snel merken dat dat niet voldoende is. Dan is het goed om te weten dat je je abonnement heel eenvoudig kunt opwaarderen. Je doet dit door in te loggen bij Netflix, rechtsboven op je profielfoto te klikken en vervolgens op Account / Abonnement wijzigen. Je kunt nu met één druk op de knop je abonnement wijzigen. Naast Basic (7,99 euro per maand), kun je kiezen voor twee schermen (10,99 euro per maand, met als voordeel dat je ook in HD kunt kijken) en vier schermen (13,99 euro, met als voordeel dat je ook in UltraHD kunt kijken).

Door te upgraden kan je meerdere apparaten en UltraHD-kwaliteit gebruiken.

02 Gepersonaliseerd

Categorieën of genres worden getoond op basis van wat Netflix denkt wat jij leuk vindt. Het algoritme dat gebaseerd is op kijkgedrag en beoordelingen werkt voor ons goed. Als Netflix voorspelt dat iets leuk is, dan is dat vaak ook zo. Wanneer je een film of serie gekeken hebt, beoordeel deze dan altijd met een score. Zo weet het algoritme steeds beter wat je leuk vindt en krijg je relevante aanraders. Geef ook zeker een beoordeling als je iets niet leuk vindt. Doe je niets, dan heb je kans dat Netflix ervan uitgaat dat je het leuk vindt. De beoordelingen die je in Netflix ziet voor titels die je nog niet beoordeeld hebt, zijn niet per se de gemiddelde beoordelingen van andere gebruikers.

Het zijn deels voorspellingen van Netflix van hun verwachting wat jij ervan vindt. Een keerzijde van dit systeem is dat Netflix mogelijk films, series of genres verbergt die je misschien wel leuk vindt. Heeft iemand anders je account gebruikt en een titel gekeken die jij niets vindt? Dan kun je deze verwijderen via Account / Kijkactiviteit, je vindt deze optie onder Mijn profiel. Zo wordt deze titel niet gebruikt voor suggesties en het filteren van het aanbod. Beoordelingen vind je terug onder Account / Beoordelingen.

Je kunt beoordelingen weghalen, maar de scores ook eens doornemen als je smaak is veranderd. Belangrijk voor een goede werking van het algoritme is dat iedere gebruiker met zijn eigen account kijkt. Wil je ervaren hoe een nieuwe Netflix-gebruiker de dienst krijgt voorgeschoteld, dan kun je een nieuw profiel toevoegen via Profielen beheren / Profiel toevoegen. Je krijgt dan ook in een grotere mate standaardcategorieën te zien en geen categorieën gebaseerd op jouw kijkgedrag.

Door een nieuw account aan te maken, werk je om Netflix' aanbevelingsalgoritme heen.

03 Nieuw en verdwijnend aanbod

Netflix voegt regelmatig nieuwe titels toe, maar is helaas een beetje geheimzinnig over wat er wanneer is toegevoegd. Het nieuwe aanbod is wel (deels) te zien in de categorie Nieuwkomers, maar heel handig is dat niet. Er zijn verschillende websites die inventariseren welke titels Netflix heeft toegevoegd. Websites die zich specifiek op de Nederlandse markt richten zijn onder andere www.netflix-nederland.nl en www.nuopnetflix.nl. Voor de Belgische markt is er www.netflixinbelgie.be.

Iedere site heeft zijn sterke punten. Zo biedt Flixfilms een snel overzicht van wat nieuw is, terwijl Netflix Nederland een lijst heeft met het complete aanbod, die je kunt sorteren op IMDb-score. Een ander probleem is achterhalen welke titels gaan verdwijnen. Netflix geeft bij individuele titels vlak voordat ze verdwijnen wel aan dat ze binnenkort niet meer beschikbaar zijn.

Hou je muiscursor boven een titel en klik op het pijltje naar beneden. Klik op Details en vervolgens op het pijltje naar rechts. Als een titel snel verdwijnt, zie je de vermelding Beschikbaarheid met een datum. Er is binnen Netflix echter geen lijst met alle titels die gaan verdwijnen. De eerder genoemde websites inventariseren dit, maar een website die dit naar onze smaak beter doet is http://uNoGS.com. Klik op Country details in het menu bovenin en zoek Netherlands in de lijst. Door te klikken op xx Videos about to expire zie je wat er binnenkort verdwijnt. Daarnaast laat de site ook zien wat er nieuw is.

Er zijn diverse websites waarop je kunt controleren wat er is toegevoegd.

Onmisbaar: Upflix

Websites die het nieuwe aanbod van Netflix inventariseren zijn handig, maar misschien lastig om tijdens het kijken snel te gebruiken. Eén van de beste manieren om alles uit Netflix te halen is de app Upflix, die beschikbaar is voor iOS en Android. Upflix laat per dag zien wat er is toegevoegd. Behalve om te zien wat er nieuw is, is Upflix ook handig om in het aanbod te zoeken. In Upflix wordt het aanbod verdeeld in veel meer genres dan in Netflix zelf, het zijn de 'geheime' genres waar we elders in dit artikel aandacht aan besteden. Handig is dat ook nog eens kunt filteren op Netflix-, Flixster, IMDb- en Rotten Tomatoes-scores. Heb je iets leuks gevonden, dan kun je het direct afspelen in de Netflix-app of de reviews op Netflix, IMDb of Rotten Tomatoes lezen. Weet je helemaal niet wat je wilt kijken, dan kun je een draai aan het rad van fortuin geven en een willekeurige titel kijken. Upflix bevat reclame die je kunt afkopen voor 99 cent.

04 Aanbod andere landen

Behalve in Nederland is Netflix ook in vrijwel alle andere landen actief. Omdat er per land onderhandeld wordt over het aanbod zitten er grote verschillen tussen wat je in landen kunt kijken. Vooral in thuisland Verenigde Staten en Canada is er veel recent Engelstalig aanbod. Sommige titels zijn dan weer alleen in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Wie alles wil zien, ontkomt er dus niet aan om diverse landen te gebruiken.

Er zijn diverse websites waar je kunt zoeken in het aanbod van de Netflix-regio's. Naast het eerder genoemde http://uNoGS.com is FlixSearch een handige site. Tik een titel in en de site zal je tonen in welk land deze titel beschikbaar is. Heb je een titel in een ander land gevonden die je wilt kijken, dan moet je je afspeelapparaat uiteraard wel overschakelen naar een andere regio. Helaas wordt dat steeds lastiger gemaakt, het is dan ook maar de vraag in hoeverre zoeken in het aanbod van andere landen nog nuttig is.

Met FlixSearch kun in het aanbod van alle landen waar Netflix actief is zoeken in het aanbod.

05 Verborgen subgenres

Op de achtergrond heeft Netflix meer genres dan aan de gebruiker getoond worden. Al deze genres hebben een uniek nummer. Zo zie je in Netflix bijvoorbeeld het genre Sci-Fi, aan de achterkant zijn er onder andere de (sub)genres Alien Sci-Fi, Anime Sci-Fi, Classic Sci-Fi & Fantasy, Cult Sci-Fi & Fantasy, Sci-Fi Horror Movies en Sci-Fi Dramas. Er zijn diverse websites die deze (sub)genres inventariseren en je de bijbehorende nummers tonen. Whatsonnetflix.com is bijvoorbeeld erg handig.

Je kunt nadat je bent aangemeld bij Netflix direct naar een genre gaan door de url www.netflix.com/browse/genre/### in je browser in te voeren, waarbij je de drie hekjes vervangt door het nummer van het gewenste genre. Het is een beetje onzinnig om alle nummers uit je hoofd te leren. Daarbij komen er regelmatig nieuwe genres bij en verdwijnen sommigen ook weer. Gelukkig hoef je niet per se zelf de nummers in te voeren. Met de plug-in Netflix Super Browse voor Chrome voeg je een keuzelijst met alle geheime categorieën aan Netflix toe. Kies in het menu Meer hulpprogramma's / Extensies en klik op Meer extensies toevoegen. Zoek op netflix super browse en klik op Toevoegen aan Chrome en vervolgens op Extensie toevoegen. Heb je de extensie geïnstalleerd, dan bevat Netflix het nieuwe menu Super Browse waarin je alle (sub)categorieën kunt zien en direct kunt kiezen.

Netflix bevat op de achtergrond meer genres dan je normaal gesproken te zien krijgt.

5 Reactie(s) op: Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2016 08:24 Anoniem
  Is het ook mogelijk om te zien welke films je al gezien hebt?

  Jan Wiggers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2016 20:41 Anoniem
  Eind december 2015 kon ik 4K streamen. Ongeveer begin maart kan dit niet meer. Wat kan hiervan de oorzaak zijn. Philips TV 7600 serie. Kan dit te maken hebben H264 te wijzigen in H265 compressie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2016 18:06 Anoniem
  Upflix bevat reclame….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2018 16:41 Kasander1
  Ik hou het wel alleen bij de Netflix category browser als addon in Firefox.
  Jammer dat de "smart"tv niet zo slim is om dat te kunnen doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2019 13:05 Isabelb
  Ik heb een reportage gedownload van Netflix op mijn smartphone. Deze reportage is momenteel in Netflix zelf niet meer beschikbaar. Ze staat nog bij de downloads in de netflix app op mijn smartphone. Maar na verloop van tijd verloopt die ook.
  Kan ik die reportage op mijn sd kaart zetten of op een externe schijf om voorgoed te kunnen bewaren?? Momenteel kan ik ze enkel op mijn smartphone bekijken.
  Ik vind die wel nergens terug in mijn interne opslag
  Weet iemand hiermee raad?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.