Hier moet je op letten bij slimme verlichting

© PXimport

Hier moet je op letten bij slimme verlichting

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Rens Blom

Met een slim verlichtingssysteem bedien je je lampen vanaf je telefoon, kies je de kleur die bij je filmavond of feestje past en gaat het licht op gezette tijden automatisch aan en uit. Klinkt goed toch? Maar wat voor slimme verlichting past bij jou en met welke zaken moet je rekening houden?

Allereerst: wat is een slim verlichtingssysteem? Het antwoord is misschien minder spannend dan je zou denken. Net als bij een traditioneel systeem draai je de ledlampen in het bestaande armatuur van je verlichting, bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel of de inbouwspotjes in de gang. Het verschil met een normale lamp is dat een slim exemplaar draadloze signalen kan ontvangen en versturen en in staat is om zijn weergave aan te passen. De meeste slimme lampen zijn dimbaar en kunnen allerlei wittinten tonen. Een rgb-kleurenlamp kan bovendien 16 miljoen kleuren weergeven.

Bridge

Het gros van de slimme verlichtingssystemen werkt alleen in combinatie met een bridge, oftewel een verbindingshub. Die bridge dien je via een ethernetkabel aan te sluiten op je router of switch, waarna hij verbinding maakt met je lampen. Een bridge ondersteunt doorgaans twintig tot honderd slimme lampen en accessoires. Er zijn ook peertjes verkrijgbaar met een ingebouwde 2.4 GHz wifi-radio. Dergelijke verlichting communiceert rechtstreeks met je router en vereist daarom geen bridge. Elke fabrikant die slimme lampen verkoopt, biedt een gratis app aan voor Android en iOS. Met die app registreer je de verlichting (en indien nodig de bridge) en regel je daarna zaken als de helderheid, kleurweergave en automatiseringsmogelijkheden.

Hier moet je op letten bij slimme verlichting-18821848

© PXimport

Fitting kiezen: meten is weten

Kijk voordat je één of meerdere slimme lampen aanschaft welke fitting(en) je nodig hebt. Praktisch alle verlichting is verkrijgbaar met een grote fitting (E27), maar het kan zijn dat je een kleine fitting (E14) of spotje (GU10) moet hebben. Niet alle merken verkopen slimme peertjes met een E14- of GU10-fitting. En waar je bij een E27-lamp vaak kunt kiezen uit wittinten of kleurenverlichting, zijn de meeste E14- en GU10-lampjes alleen in (dimbaar) wit te koop. Philips is eigenlijk de enige fabrikant die voor alle drie de fittingen kleurenverlichting aanbiedt.

IFTTT en HomeKit

De populaire automatiseringsdienst IFTTT (If This Then That) wordt door een aantal slimme verlichtingssystemen ondersteund. Met IFTTT kun je je lampen nog verder automatiseren dan via de app van de fabrikant, wat vooral leuk is voor wie zijn verlichting zoveel mogelijk naar eigen smaak wil instellen. Hecht je waarde aan de IFTTT-koppeling, kijk dan van tevoren of de dienst samenwerkt met jouw favoriete verlichtingssysteem. Onder andere Philips Hue, Yeelight en TP-Link ondersteunen IFTTT.

Ben je een Apple-gebruiker en gebruik je Apples HomeKit-app om je slimme huis te bedienen? Check dan of de lampen die jij op het oog hebt, door Apple gecertificeerd zijn en dus werken met HomeKit. Veel goedkopere verlichtingssystemen zijn niet compatibel, maar merken als Ikea en Philips hebben de goedkeuring van Apple wel op zak.

Hier moet je op letten bij slimme verlichting-18821849

© PXimport

ZigBee laat merken samenwerken

De meeste slimme verlichtingssystemen gebruiken het standaard verbindingsprotocol ZigBee Light Link. De open standaard wordt onder andere door Ikea Trådfri, Philips Hue, Trust en Innr gehanteerd om de lampen samen te laten werken met de bridge. Het mooie is dat deze – en andere – merken hun verlichting steeds beter geschikt maken voor onderlinge samenwerking. Het is vandaag de dag vrij eenvoudig om lampen van bijvoorbeeld Ikea en Innr te koppelen aan een Philips Hue 2.0-bridge, waarna je de peertjes probleemloos bedient via de Hue-app. Het aan- en uitzetten van de lampen en wittinten/kleuren regelen is bijvoorbeeld geen probleem. Fijn, want zo stel je je verlichtingssysteem naar eigen wens in. Niet alle merken verkopen immers dezelfde producten: er zit veel verschil in fittingen, kleurmogelijkheden en prijs. Houd er wel rekening mee dat andere apparatuur en digitale diensten kunnen ‘zien’ dat je lampen van verschillende merken gebruikt. Dat je Trust-peertjes zijn gekoppeld aan je Hue-bridge, betekent dus niet dat ze daarom ook werken met Apple HomeKit. Trust ondersteunt namelijk geen HomeKit. Lampen die rechtstreeks communiceren met je router, gebruiken wifi en geen ZigBee-protocol. Dergelijke verlichting, bijvoorbeeld van Yeelight, kan daarom niet worden verbonden met ZigBee-systemen.

Steeds meer merken verkopen naast een eigen verlichtingssysteem ook bijbehorende accessoires. Van bewegingssensoren en draadloze afstandsbedieningen tot dimmers en schakelaars: het aanbod groeit. Let er wel op dat dit soort accessoires over het algemeen minder goed samenwerken met lampen en accessoires van andere merken.

Smartphone-apps

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000