Philips Hue synchroniseren met je pc

© PXimport

Philips Hue synchroniseren met je pc

Geplaatst: 9 februari 2019 - 11:58

Aangepast: 14 december 2022 - 13:32

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Wie ooit een Philips Ambilight-televisie heeft gehad, weet hoe bijzonder het is als de verlichting in je huiskamer reageert op wat er op het scherm gebeurt. Met Philips Hue lampen kun je een soortgelijk effect creëren in je woonkamer, gameroom of elke andere ruimte waar hue-lampen hangen en een pc of Mac staat.

1 De juiste lampen

Dit artikel gaat over de Philips Hue-lampen, dus het laat zich raden dat je voor deze workshop dit soort lampen nodig hebt. Echter, niet álle Hue-producten zijn geschikt, en daarbij doelen we vooral op de Bridge. Er zijn twee soorten Bridges, een ronde (de oude) en een vierkante (de nieuwe). Op de ronde Bridge werken deze stappen helaas niet, dus controleer of je de juiste Bridge hebt, voordat je met deze stappen aan de slag gaat. De lampen werken overigens met alle Bridges, dus die hoef je in ieder geval niet te vervangen.

Media has no description

© PXimport

2 Lampen configureren

Voordat we aan de slag kunnen, is het belangrijk dat je je lampen goed hebt geconfigureerd. Met configureren bedoelen we: zorg ervoor dat je kamers hebt aangemaakt en de juiste lampen met een herkenbare naam aan de kamers hebt toegewezen. De makkelijkste manier om dit te doen is in de Hue-app. We zien nog vaak dat mensen hun lampen op één hoop gooien met een vaag herkenbare naam, en dat werkt in dit geval niet, omdat we precies willen definiëren welke lamp precies wat gaat doen.

3 Hue Sync downloaden

Er zijn verschillende manieren om interactie te bewerkstelligen tussen je Hue-lampen en andere apparaten in je huis, zoals het maken van een recept via IFTTT (if this, then that). De snelste en eenvoudigste manier is echter via de methode van Philips zelf, met behulp van de Hue Sync-app. Deze app is zowel beschikbaar voor Windows als voor macOS. In dit artikel gebruiken we de Windows-app als voorbeeld, maar de stappen in de interface van de macOS-app zijn vrijwel identiek. Je hebt echter wel de Hue-app op je smartphone nodig om de boel te configureren. Je downloadt Hue Sync hier.

Media has no description

© PXimport

4 Entertainmentruimte maken

Voordat we Hue Sync kunnen configureren, is het eerst noodzakelijk om een entertainmentruimte aan te maken. Wederom, de makkelijkste manier is om dit te doen op de Hue-app op je smartphone. Je zou denken dat je daarvoor naar het overzicht met kamers gaat en een nieuwe ruimte aanmaakt, maar dit werkt gek genoeg net even iets anders. Open de app, druk op Instellingen en vervolgens op Entertainmentruimten. Klik tot slot op Ruimte aanmaken om de entertainmentruimte aan te maken. Selecteer vervolgens de kamer waaraan je je ruimte wil koppelen en daarna welke lampen je wilt meenemen in je entertainmentplan.

Media has no description

© PXimport

5 Lampen positioneren

Media has no description

© PXimport

Nu je de entertainmentruimte hebt gemaakt, en de app weet welke lampen mogen meedoen met het feestje, wordt het tijd om de lampen te positioneren. Er wordt een bank met een televisie getoond, maar in je hoofd kun je die elementen natuurlijk prima vervangen voor een stoel en een computer. Het gaat simpelweg om de positie van de lampen ten opzichte van waar jij je bevindt. Ga op de bank (of bureaustoel dus) zitten, druk op een lamp op je smartphone, bekijk welke er knippert, en sleep de positie van die lamp naar de daadwerkelijke positie van de lamp ten opzichte van je eigen positie.

6 Ontbrekende lampen

Het kan zijn dat je bij het configureren van je entertainmentruimte een of meer lampen mist. De reden hiervoor is dat Hue Sync in principe alleen maar werkt met kleurenlampen. We zeggen in principe, omdat er ook Hue-lampen zijn die alleen wit licht hebben, maar wel in verschillende warmtegradaties, en die worden dan weer wél ondersteund. Een tikje verwarrend, maar het enige dat je hoeft te onthouden is het volgende. Als je lamp niet wordt getoond tijdens het configureren, en het is geen kleurenlamp, dan wordt deze dus simpelweg niet ondersteund.

Media has no description

© PXimport

7 Setup testen

Wanneer je alle lampen naar de juiste positie hebt gesleept (en voor de goede orde, dit is geen exacte wetenschap, bovendien kun je het later nog wijzigen) is het tijd om je setup te testen. Dit is een beetje verwarrend, omdat de app je vraagt of het lichtpatroon van de lampen overeenkomt met wat je ziet op het scherm, terwijl er een televisie getoond wordt. Voordat je in paniek raakt en denkt: die heb ik toch nog niet gekoppeld? Het gaat om het patroon van de lampen op het scherm van je smartphone.

Media has no description

© PXimport

8 Verbinden met Bridge

Wanneer je de tests hebt uitgevoerd en alles werkt naar behoren, dan is het tijd om de Hue-sync app te verbinden met je Bridge. Zorg ervoor dat je Bridge bereikbaar is, want zodra je de Bridge is gevonden en je klikt op Verbinden heb je slechts beperkt de tijd om de grote ronde knop op je Bridge in te drukken. Wanneer je dan naar beneden moet rennen en linksonder in de voorraadkast onder de trap moet duiken, zou het zomaar eens kunnen dat je te laat bent en er ook nog iets op je hoofd valt. Zodra je op de knop drukt, is de Bridge verbonden met de Hue Sync-app.

9 Instellingen

Je Hue-lampen zijn nu via de Sync app gekoppeld aan je pc, en in principe kun je direct van start. Wel is het verstandig om nog even wat instellingen aan te passen, om ervoor te zorgen dat het geheel zo vlekkeloos mogelijk voor je werkt. Wanneer je in de app een entertainmentruimte hebt gekozen, klik je rechtsboven op Instellingen. Bij Algemene voorkeuren kun je vervolgens aangeven hoeveel de app van je processor mag vragen en of het starten van je pc automatisch betekent dat de lampen ook meedoen. Dat laatste raden we af, je bent niet altijd dingen aan het doen waarbij de lampen mee moeten doen, en dan gaat de boel snel irriteren.

Philips Hue synchroniseren met je pc -15082296

© CIDimport

10 Synchronisatie starten

Wanneer je het menu Instellingen sluit, zie je onderin de knop Synchronisatie starten. Zie je deze knop niet, dan heb je waarschijnlijk de optie Scènes geselecteerd. Deze optie zit er bij als extra, je bepaalt daarmee simpelweg de kleurstelling van de lampen, zoals je dat ook in de Hue-app zou doen. Het heeft niets met synchronisatie te maken, maar we vermoeden dat Philips het heeft toegevoegd zodat je alles op één plek kunt regelen, ook als je even geen synchronisatie nodig hebt. Klik je op één van de andere opties, dan kun je klikken op Synchronisatie starten om het feestje te laten beginnen.

11 Muziek

Wanneer je je lampen graag wilt synchroniseren met bijvoorbeeld de muziek die je op Spotify luistert, dan klik je op de optie Muziek. Vervolgens kun je aangeven hoe intens je je huiskamerdisco wilt hebben (van Subtiel tot Intens) en onderin kies je vervolgens een kleurenpalet. Deze laatstgenoemde optie heb je alleen bij muziek, en de reden daarvoor is dat bij sommige muziek de kleuren elkaar nogal snel zullen opvolgen. Je wilt natuurlijk wel dat het een mooi organisch geheel wordt, in plaats van een hysterische willekeurige opeenvolging van kleuren. Zet de muziek aan, en zie hoe je lampen reageren (echt heel leuk om te zien).

12 Video

Omdat je tijdens de configuratie hebt aangegeven waar de lampen zijn, weet de Sync-app op basis van de kleuren van bijvoorbeeld de YouTube-video die je kijkt precies welke kleuren waar moeten worden weergegeven. Als je geen smart-tv hebt, maar wel een Chromecast, dan kun je je huiskamer veranderen in een Hue-systeem. Je streamt dan namelijk gewoon de inhoud van je pc waarop Sync draait, naar je televisie. Stem dan wel je lampen af op je positie ten opzichte van je televisie, en niet op de positie ten opzichte van je pc.

Philips Hue synchroniseren met je pc -15082296

© CIDimport

13 Games

Video kijken terwijl lampen reageren op de inhoud van je scherm is al bijzonder, maar gamen op deze manier is pas echt een bizar intensieve ervaring. Een raket afschieten, een explosie veroorzaken, en vervolgens bijna verblind worden door het licht in je gameroom (eerlijk is eerlijk, het werkt het best in kleine, donkere ruimten). Overigens kun je er ook voor kiezen om de optie Audio gebruiken voor effect in te schakelen (ook bij Video overigens). Dit zorgt ervoor dat je lampen reageren op het geluid dat op je pc of Mac wordt geproduceerd. Let op: het gaat hier om het geluid op je pc, niet het geluid uit je luidsprekers. Het werkt dus ook prima met koptelefoon.

14 Razer

Voor fanatieke gamers is er nog een extra optie, namelijk integratie met de producten van Razer, fabrikant van onder andere computers en muizen die speciaal bedoeld zijn voor gamen. Niet alleen zorgt de Synapse 3-software van Razer ervoor dat het licht in de muis en het toetsenbord je Razer-hardware gelijk loopt met het licht van je Hue-lampen, de software wordt ook ondersteund door heel veel softwareontwikkelaars, die een op maat gemaakt lichtplan bieden voor hun games. Denk daarbij aan een lamp achter je die aangaat, wanneer er een explosie achter je plaatsvindt, in plaats van alle lampen tegelijk. Het is de droom van elke gamer.

Philips Hue synchroniseren met je pc -15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000