In 3 stappen een veilige browser

Door: robbin-ooijevaar | 07 oktober 2016 10:42

How To

Wil je veilig internetten, dan is een goed beveiligingsprogramma een basisbehoefte. Maar je hebt geen extra veilige browser nodig en je hoeft ook geen computerexpert te zijn. We bespreken een paar handige ‘leefregels’ die jouw internetervaring aanzienlijk veiliger maken.

Stap 1: Waarschuwing vooraf

Als je bijna in een diepe plas stapt, is het fijn als iemand roept: “Pas op!”. Ditzelfde bereik je met WOT of McAfee WebAdvisor, maar dan op internet. De oplossingen werken in Internet Explorer, Chrome en Firefox. Je krijgt een waarschuwen voor onveilige websites. Linkjes van bijvoorbeeld zoekresultaten krijgen een extra markering, zodat je – nog voordat je doorklikt – ziet of je misschien gevaar gaat lopen. Lees ook:11 tips om alles uit je browser te halen.

Overbodige uitbreidingen in je browser zijn een potentieel veiligheidsrisico. Het is belangrijk om alle extensies die je gebruikt te kennen: waar dienen ze voor en heb je ze echt nodig? Controleer één keer per maand of er geen ongewenste uitbreidingen zijn geïnstalleerd.

WOT en McAfee WebAdvisor helpen je om veilige en onveilige websites sneller te identificeren.

Stap 2: Browserversie

Welke browser je gebruikt is helemaal bij jou. Wel willen we je op het hart drukken om ervoor te zorgen dat je met de meest recente versie werkt. Hiermee voorkom je dat je slachtoffer wordt van oude lekken. Alle browsers hebben een automatische update-functie, maar het is verstandig om dit regelmatig handmatig te controleren. In Firefox druk je op de Alt-toets. Ga naar Help / Over Firefox om te zien of je browser bij de tijd is. In Chrome klik je op de drie streepjes en kies je Help / Over Chrome. Internet Explorer en Edge worden in Windows 10 bijgewerkt via Windows Update. Als je een oudere Windows-versie hebt, kun je de meest recente Internet Explorer-versie binnenhalen.

Zorg ervoor dat je altijd werkt met de meest recente versie van je browser.

Stap 3: Patchen, patchen, patchen!

Omdat veel browsers ook uitbreidingen van derde partijen gebruiken, bijvoorbeeld java en onderdelen van Adobe, is het noodzakelijk om deze onderdelen regelmatig te updaten. Dit kun je handmatig doen of via de ingebouwde update-functie van het betreffende programma. Het is slimmer om een oplossing te gebruiken die al je software bijwerkt naar de meest recente versie, bijvoorbeeld Patch My PC of Kaspersky Software Updater.

Laat je programma’s automatisch bijwerken met Patch My PC of Kaspersky Software Updater. Zo werk je nooit meer met verouderde versies.

2 Reactie(s) op: In 3 stappen een veilige browser

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2016 09:58 hkevers
  Het gaat hier over "veilig", niet over privacy veilig. Na Win10 heb ik een allergie ontwikkeld wat betreft privacy. Volgens mij hebben al deze hulpmiddelen slechts 1 doel namelijk zoveel mogelijk informatie verzamelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2016 14:19 Orsidee
  @hkevers, wel die indruk heb ik ook … bv. bij Win10, waar ik bij kan zeggen dat ik er best tevreden over ben, maar wat me niet bevalt is dat Win10 steeds maar updates doet, die eigenlijk dan nadien alles een beetje door elkaar haspelen om het in de taal der leken te zeggen. Ik vind dat WIJ als Win10 gebruikers zouden moeten kunnen beslissen of we wel dan niet een update willen. Kom ik er ook wel bij, dat de community van Windows begrip vraagt om die updates uit voeren om de bugs in Win10 op te lossen. Maar bij bv. Googles ben ik helemaal niet zeker over mijn privacy, die willen meer en meer in je privacy induiken met de reden … wij willen alles verbeteren, maar ik heb de indruk dat ze gewoon de algemene controle willen over het hebben en houwen van internet gegevens … enfin … whatever…DIT is mijn leek-idee!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.