In 3 stappen een veilige browser

© PXimport

In 3 stappen een veilige browser

Geplaatst: 7 oktober 2016 - 06:42

Aangepast: 14 december 2022 - 14:45

Robbin Ooijevaar

Wil je veilig internetten, dan is een goed beveiligingsprogramma een basisbehoefte. Maar je hebt geen extra veilige browser nodig en je hoeft ook geen computerexpert te zijn. We bespreken een paar handige ‘leefregels’ die jouw internetervaring aanzienlijk veiliger maken.

Stap 1: Waarschuwing vooraf

Als je bijna in een diepe plas stapt, is het fijn als iemand roept: “Pas op!”. Ditzelfde bereik je met WOT of McAfee WebAdvisor, maar dan op internet. De oplossingen werken in Internet Explorer, Chrome en Firefox. Je krijgt een waarschuwen voor onveilige websites. Linkjes van bijvoorbeeld zoekresultaten krijgen een extra markering, zodat je – nog voordat je doorklikt – ziet of je misschien gevaar gaat lopen. Lees ook:11 tips om alles uit je browser te halen.

Overbodige uitbreidingen in je browser zijn een potentieel veiligheidsrisico. Het is belangrijk om alle extensies die je gebruikt te kennen: waar dienen ze voor en heb je ze echt nodig? Controleer één keer per maand of er geen ongewenste uitbreidingen zijn geïnstalleerd.

Media has no description

© PXimport

Stap 2: Browserversie

Welke browser je gebruikt is helemaal bij jou. Wel willen we je op het hart drukken om ervoor te zorgen dat je met de meest recente versie werkt. Hiermee voorkom je dat je slachtoffer wordt van oude lekken. Alle browsers hebben een automatische update-functie, maar het is verstandig om dit regelmatig handmatig te controleren. In Firefox druk je op de Alt-toets. Ga naar Help / Over Firefox om te zien of je browser bij de tijd is. In Chrome klik je op de drie streepjes en kies je Help / Over Chrome. Internet Explorer en Edge worden in Windows 10 bijgewerkt via Windows Update. Als je een oudere Windows-versie hebt, kun je de meest recente Internet Explorer-versie binnenhalen.

Media has no description

© PXimport

Stap 3: Patchen, patchen, patchen!

Omdat veel browsers ook uitbreidingen van derde partijen gebruiken, bijvoorbeeld java en onderdelen van Adobe, is het noodzakelijk om deze onderdelen regelmatig te updaten. Dit kun je handmatig doen of via de ingebouwde update-functie van het betreffende programma. Het is slimmer om een oplossing te gebruiken die al je software bijwerkt naar de meest recente versie, bijvoorbeeld Patch My PC of Kaspersky Software Updater.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten