In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen

© PXimport

In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen

Geplaatst: 17 november 2021 - 15:34

Aangepast: 19 december 2023 - 12:31

Redactie Computer!Totaal

Begint je pc wat traag te worden, dan is het tijd om deze op te schonen. Daar zijn veel tips en trucs voor. Wij geven je drie tips om je pc op te ruimen.

Stap 1: Browser

Voordat we naar extra 'schoonmaakmiddelen' grijpen waarvoor je een extra programma moet installeren, is het goed om te weten dat Windows al goede schoonmaakroutines aan boord heeft waarmee je overbodige bestanden kunt verwijderen.

Je browsers verzamelen tijdens het internetten veel extra bestanden en informatie. Dit kun je eenvoudig opschonen met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del. Deze toetscombinatie werkt in alle moderne browsers. Controleer alle onderdelen voordat je een schoonmaakactie doorvoert. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je opgeslagen wachtwoorden worden verwijderd uit je browser, iets dat veel mensen juist een prettige functie vinden.

De toetscombinatie Ctrl+Shift+Del werkt in elke moderne browser en activeert de ingebouwde 'schoonmaakhulp'.

© PXimport

Stap 2: Windows Schijfopruiming

Windows Schijfopruiming is ondergewaardeerd gereedschap als het gaat om het verwijderen van overbodige bestanden. Ook kun je schijfruimte vrijmaken door bijvoorbeeld back-upbestanden van Windows Update weg te gooien. Windows Schijfopruiming staat ergens in je startmenu, maar je start het onderdeel het eenvoudigst door de opdracht cleanmgr te geven via Windows-toets+R. Plaats vinkjes om aan te geven wat je wilt laten schoonmaken.

Onder Meer opties kun je extra schijfruimte vrijmaken door programma's te verwijderen die je niet gebruikt. Let er wel op dat het verwijderen van programma's binnen Windows 10 ook niet zaligmakend is. Er kunnen via deze manier nog steeds bestandsresten op je computer blijven staan. Met Revo Uninstaller kun jezoeken naar rotzooi die achtergebleven is op je computer nadat je bepaalde programma's hebt verwijderd.

Stap 3: BleachBit

Voor wie nog meer ruimte wil vrijmaken is BleachBit een aanrader. BleachBit gaat verder dan standaard Windows-onderdelen en pakt ook de 'werkbestanden' aan van bekende programma's. BleachBit legt alle verantwoordelijkheid van schoonmaakacties bij de gebruiker door alle opties standaard uit te schakelen. De onderdelen die je schoon kunt maken zijn onderverdeeld in categorieën als Systeem, Chrome en Internet Explorer. Klik op een categorie om te zien welke onderdelen je kunt laten schoonmaken. Vink aan waar je de 'poetsdoek' overheen wilt halen en klik op Voorbeeld voor een 'testschoonmaak'. Je ziet de gevolgen van je schoonmaakactie en weet dan ook hoeveel ruimte je ermee terugkrijgt. Controleer dit en voer de schoonmaakactie uit met de knop Opschonen. Het spreekt voor zich dat je nooit dingen moet verwijderen waarvan je niet weet waarvoor het dient. Met dit in het achterhoofd kun je BleachBit veilig gebruiken.

CCleaner

Meer schoonmaaktips

BleachBit is een uitgebreid schoonmaakprogramma om extra schijfruimte mee vrij te maken.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000