Zo breng je je draadloze netwerk in kaart met NetSpot

© PXimport

Zo breng je je draadloze netwerk in kaart met NetSpot

Geplaatst: 13 maart 2019 - 04:06

Aangepast: 14 december 2022 - 11:22

Redactie ID.nl

Hoe zit het met jouw wifi-dekking in huis? Zijn het bereik én de snelheid in elke kamer voldoende? Er zijn veel factoren die het draadloze signaal beïnvloeden, van het gebruikte materiaal voor de wanden tot een magnetron die aan staat en de wifi-netwerken van de buren. Daar valt wel wat aan te sleutelen! Een handig tooltje om je te helpen met het inrichten en in kaart brengen van het perfecte draadloze thuisnetwerk is NetSpot, waar we mee aan de slag gaan.

1 NetSpot

NetSpot geeft inzicht in nabije draadloze netwerken, en visualiseert het bereik van je draadloze netwerk via een heatmap, de zogenaamde ‘site survey’. De tool is voor zowel macOS als Windows beschikbaar. Er is met NetSpot Free een gratis uitvoering, maar die kent zijn beperkingen. We gaan wel eerst met die gratis versie aan de slag. Voor uitgebreidere mogelijkheden is een upgrade naar een betaalde versie nodig van minimaal 49 dollar.

Media has no description

© PXimport

2 Op een laptop

Hoewel je NetSpot op een vaste pc (met wifi!) kunt installeren, is dat niet heel praktisch. Je zult namelijk op verschillende plekken in huis metingen moeten uitvoeren, om inzicht te kunnen krijgen in de signaalsterkte en de draadloze netwerken in de omgeving die het signaal kunnen beïnvloeden. Aangezien de software oorspronkelijk voor macOS is ontworpen, kiezen we voor deze workshop een MacBook Air van Apple uit 2013. Die kan met alle belangrijke draadloze standaarden overweg (802.11a/b/g/n/ac). Je kunt natuurlijk ook een laptop of netbook met Windows gebruiken.

3 Gratis versie

We beginnen met de gratis versie van NetSpot, op het moment van schrijven is de meest recente versie 2.10.952. De voornaamste feature van deze gratis versie is dat je op het tabje Discover een overzicht van alle draadloze netwerken in je omgeving kunt inzien. De draadloze netwerken verschijnen in een lijst die continu wordt bijgewerkt. Het scannen kun je eventueel pauzeren met de knop linksonder. In de lijst zie je voor elk netwerk bijvoorbeeld het gebruikte kanaal, de frequentieband, de gebruikte beveiliging (zoals wpa of wpa), de mode (zoals 802.11b/g of ac) en de gemeten signaalsterkte. Met daarbij niet alleen de actuele maar ook gemiddelde, maximale én minimale waarde.

4 Netwerkplanning

De discover-modus is niet uniek, ook andere wifi-analyzers bieden zoiets, maar helpt wel om te zien hoe krachtig jouw draadloze netwerk is op de plek waar je je bevindt. Filter rechtsonder eventueel op de naam oftewel ssid van het netwerk, of op een specifiek toegangspunt via de bssid. Voor het beoordelen van de signaalsterkte kijk je vooral naar de kolom Signal. Deze waarde loopt veelal uiteen van -90 tot -30 dB. Bij een sterk netwerk zal dit ongeveer -40 dB zijn, voor zwakke netwerken is dat eerder -80 tot -90 dB. De gekleurde balk in de kolom Level (SNR) geeft in één oogopslag weer hoe goed deze zogenaamde signaal/ruis-verhouding is.

Media has no description

© PXimport

5 Inzoomen op een netwerk

Wil je meer details over een bepaald draadloos netwerk, vink dan één of meerdere netwerken aan in het overzicht en klik vervolgens onderaan op Details. Je ziet nu een grafiek met het historische verloop van de signaalsterkte en de wifi-frequenties van de geselecteerde draadloze netwerken. Elk netwerk herken je in de grafiek aan een eigen kleur. De gegevens kunnen je helpen het optimale kanaal voor je eigen netwerk te vinden.

Media has no description

© PXimport

6 Netwerkdekking

Hoewel je in de discover-modus veel details kunt achterhalen, is het lastig om hiermee tot een goed oordeel van de wifi-dekking in je huis te komen. Daarvoor is de zogenaamde site survey bedoeld. Hierbij ga je, op basis van een plattegrond, actief metingen verrichten op verschillende plekken in huis. Zo kom je tot een zogenaamde heatmap. Dit doe je gewoonlijk per verdieping. We gaan daar nu verder mee aan de slag, hiervoor heb je wel minimaal NetSpot Home nodig (zie kader op de volgende pagina).

Media has no description

© PXimport

Extra’s in betaalde versies

Media has no description

© PXimport

7 Site survey

Ga naar het tabje Survey en klik op Start a new survey. Voer de gevraagde details voor het project in. Als naam kies je bijvoorbeeld een herkenbare naam voor de woning. Geef ook de naam op voor de eerste zone die je in kaart wilt brengen. We kiezen Begane grond waar we ook de eerste metingen gaan doen. Bij Zone’s area type kies je wat voor soort omgeving het is. We accepteren hier de eerste optie Closed office space or apartment. Als laatste vraagt NetSpot een plattegrond voor deze zone, bij voorkeur eenvoudig en in zwart-wit.

Media has no description

© PXimport

8 Plattegrond van een zone

Heb je nog bouwtekeningen van je huis of schetsjes dan kun je die prima als plattegrond gebruiken. Dat mag een pdf-bestand zijn maar ook een gescande afbeelding in onder andere png- of jpg-formaat. Je kunt ook met het programma zelf een schets tekenen, al is de editor wel erg simpel/beperkt. Verder kun je met de optie Sample map een voorbeeldplattegrond laden en met Blank map een lege plattegrond, al zijn die minder praktisch. Na het kiezen van een plattegrond moet je twee punten op de kaart aanwijzen en de werkelijke afstand tussen die punten invullen.

Media has no description

© PXimport

09 Metingen verrichten

Begin op een punt in je huis en geef op de kaart aan waar je je bevindt, door op die plek op de kaart te klikken. Er wordt nu een meting gedaan die ongeveer tien seconden in beslag zal nemen. Daarna doe je een paar stappen naar het volgende punt. Zo ga je stap voor stap door het huis. Rond elke plek verschijnt een groene cirkel. Zorg dat als je klaar bent het grootste deel van de kaart groen is gekleurd. Druk ten slotte op Stop scan waarna de heat map wordt aangemaakt.

Media has no description

© PXimport

10 Meet-tips

Zorg bij het maken van een site survey dat je minimaal drie of vier metingen per kamer verricht, bij voorkeur zelfs in elke hoek en het midden van de kamer. Als er geen obstakels zijn, mag de afstand wat groter zijn. Onderbreek het scannen niet te vaak omdat de omstandigheden zo veel mogelijk gelijk moeten zijn. Je kunt een meting eventueel verwijderen door erop te klikken. In de heatmap kun je later voor elk punt de gemeten waardes terugkijken. Ook zie je de locatie van je wifi-toegangspunt(en) op de kaart.

Media has no description

© PXimport

11 Verbeteringen zichtbaar maken

Op de heatmap zie je, geholpen door kleuren, hoe goed de dekking is. Links kun je kiezen voor welke draadloze netwerken je de visualisatie wilt zien. Let goed op hoe je de kleuren interpreteert: geel en rood zijn bijvoorbeeld beter dan groen! Heb je enkele verbeteringen aangebracht, zoals het plaatsen van een extra wifi-toegangspunt of het aanpassen van een kanaal, dan kun je handig gebruikmaken van snapshots. Klik daarvoor op de balk met Zone surveys op het plusteken. Meet nu opnieuw een aantal punten. Je kunt nu gemakkelijk deze heatmap met de voorgaande vergelijken.

Media has no description

© PXimport

12 Pro-versie

Bij de Pro-versie van NetSpot kun je eventueel nog ‘verborgen’ netwerken toevoegen die geen ssid uitzenden. Bovendien heb je de mogelijkheid om in plaats van een passieve scan een actieve scan te doen. Bij zo’n actieve scan worden de upload- en downloadsnelheid beproefd. Dat maakt het wat realistischer, al is voor elke meting wel veel extra tijd nodig. Bovendien werkt het alleen voor netwerken waarmee jouw laptop verbinding kan maken. Heb je alle opties doorlopen, dan kun je beginnen met het scannen!

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten