Je MAC-adres vinden op Windows 10 kan op deze 3 manieren

Door: Wesley Akkerman | 22 mei 2020 16:53

MAC-adres Windows 10 opzoeken
How To

Elk apparaat dat je aan het internet verbindt, heeft zijn eigen, unieke identificatienummer; beter bekend als de media access control (MAC-adres). Die zit ingebed in de fysieke netwerkkaart en is een belangrijke spil in het web van de communicatie tussen apparaten in het netwerk.

Uiteraard hebben apparaten die draaien op Windows 10 ook een MAC-adres. Je kunt dit adres nodig hebben om een bepaalde handeling uit te voeren binnen je router, bijvoorbeeld. Waar je het ook voor nodig hebt, met deze drie manieren kom je er gauw genoeg achter wat het adres is.

MAC-adres Windows 10 via Instellingen vinden

Om te beginnen kun je naar Instellingen gaan. Daar tref je Netwerk & internet aan. Afhankelijk van je netwerk (met of zonder draad) kies je voor Wi-Fi of Ethernet. Selecteer nu het netwerk dat je in beeld ziet staan. Helemaal onderaan de pagina zie je een lijst met technische eigenschappen, zoals SSID (netwerknaam), protocol, netwerkband en helemaal onderop het MAC-adres. Naast dat adres staat op Fysiek adres, dan weet je dat je de goede hebt. Het identificatienummer bestaan uit zowel cijfers en letters. Ze zijn gegroepeerd in twee tekens, met iedere keer een liggend streepje ertussen.

MAC-adres Windows 10 opzoeken

MAC-adres Windows 10 vinden via Configuratiescherm

Je kunt hetzelfde doel bereiken door gebruiken te maken van het oude en vertrouwde Configuratiescherm. Open dat scherm (door Configuratiescherm in te tikken in de Verkenner) en kies voor de optie Netwerk en internet. Bovenaan staat de optie Netwerkcentrum, selecteer die. Links tref je de optie Adapterinstellingen wijzingen aan. Klik op het netwerk waar Windows 10 mee verbonden is en klik vervolgens op details. In het nieuwe scherm als vierde regel van boven Fysiek adres. De combinatie letters en cijfers die daar achter staan is je MAC-adres.

MAC-adres Windows 10 opzoeken

MAC-adres Windows 10 vinden via Opdrachtprompt

Je kunt de gegevens ook via de Opdrachtprompt opvragen. Tik daarvoor op het Windows-icoon op je toetsenbord en begin met het woord Opdrachtprompt in te tikken. Open de app met Enter en tik de volgende regel tekst in:

ipconfig /all

Je krijgt nu een lijst met allerlei gegevens te zien. In beeld staat nu ook de regel Physical Address. De letters en cijfers die daar weer achter staan, is het adres waar je naar op zoek bent.

Er zijn dus verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. Zoek uit welke je het snelst of het prettigst vindt, zodat je de volgende keer het MAC-adres sneller vinden kunt.

MAC-adres Windows 10 opzoeken

0 Reactie(s) op: Je MAC-adres vinden op Windows 10 kan op deze 3 manieren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.