Je smartphone beschermen doe je zo

© PXimport

Je smartphone beschermen doe je zo

Geplaatst: 31 augustus 2018 - 05:53

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Richard Veenstra

Ooit je smartphone in het water laten vallen? Of laat je het kostbare apparaat wel eens een hoek van een tafel van dichtbij zien? Je smartphone beschermen doe je in een handomdraai met de tips uit dit artikel. We geven je ook nog wat hulp voor als je smartphone gestolen wordt of hoe je onbevoegden uit je apparaat houdt.

Tip 01: Reservekopie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Eén keer je smartphone in de wc laten vallen kan ervoor zorgen dat niks meer functioneert. Het is daarom essentieel dat je regelmatig reservekopieën van je data op je smartphone maakt. Bij zowel iOS als Android is dit een fluitje van een cent. Een iPhone sluit je op je pc of Mac aan, in iTunes selecteer je je apparaat en klik je op Maak reservekopie. De kopie wordt op je computer opgeslagen. Als je een online kopie wilt maken, dan selecteer je iCloud voordat je de kopie maakt. Vrijwel alles op je iPhone wordt gekopieerd, inclusief je foto’s, tenzij je deze al eerder naar je fotostream in iCloud hebt gekopieerd. HomeKit- en gezondheidsgegevens worden alleen gekopieerd als je de optie Codeer iPhone-reservekopie hebt geselecteerd. Een reservekopie van je Android-smartphone kun je in je Google-account opslaan. Op je smartphone ga je naar Instellingen en kies je Back-up en herstel. Foto’s worden niet gekopieerd, hiervoor kun je het beste de app Google Foto’s gebruiken.

Tip 01 Zorg dat je een recente reservekopie hebt van je mobiele apparaat.

© PXimport

Tip 02: Je apparaat terugvinden

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat je altijd een recente reservekopie hebt, is het slim om een dienst te activeren waarmee je je smartphone kunt lokaliseren. Apple heeft de dienst Zoek mijn iPhone, in Android heet dit Vind mijn apparaat. Zoek mijn iPhone is deel van iCloud en je vindt de dienst dan ook door naar www.icloud.com te gaan en in te loggen met je iCloud-accountgegevens. Klik op Zoek iPhone en de dienst geeft al je aangemelde Apple-apparaten weer op een kaart. Je kunt een geluid afspelen voor als je je apparaat even niet kunt vinden, maar ook de iPhone, iPad of Mac op afstand wissen. Dit doe je natuurlijk alleen als je zeker weet dat je apparaat gestolen is en dat je het niet terugkrijgt. Heb je je iPhone ergens laten liggen, dan klik je op Verloren-modus. Je kunt ervoor kiezen om een bericht weer te laten geven met je contactgegevens. Alleen met je iCloud-wachtwoord kun je de iPhone gebruiken. Vind mijn apparaat van Google werkt in principe hetzelfde.

Tip 02 Je kunt precies zien waar je apparaten zich bevinden. Eventueel wis je een apparaat op afstand of zet je het in verloren-modus.

© PXimport

Hitte en kou

Bij oververhitting schakelen de meeste toestellen zichzelf tijdig uit. Ook worden soms automatisch apps afgesloten om de temperatuur terug te dringen.

© PXimport

Tip 03: Niet laten vallen

Eén belangrijke tip: laat je smartphone niet vallen, daar houdt het niet van. Gevolg: als je geluk hebt een krasje, maar in de meeste gevallen is je scherm aan duigen. Een reparatie van het scherm is noodzakelijk, want je kunt helemaal niks meer met je smartphone. Een reparatie kost gauw een paar tientjes, dus is het zaak dat je beter je smartphone helemaal niet laat vallen. Of je koopt natuurlijk een goede hoes voor je iPhone of Android-apparaat. Een goede hoes heeft een dikke rand die iets boven je smartphone uitsteekt. Als je smartphone dan op de rand valt, breekt niet meteen een hoek af. Een ander voordeel is dat als de smartphone met het scherm naar beneden valt, de hoes de eerste klap opvangt. Goede producten zijn de hoezen van Urban Armor Gear, deze zijn voor verschillende types smartphones beschikbaar. Dit soort hoezen worden vaak rugged cases genoemd overigens.

Tip 03 De rugged cases van Urban Armor Gear bieden een goede bescherming voor je smartphone.

© PXimport

Verzekering

Een verzekering kan je zo 100 euro per jaar kosten.

© PXimport

Tip 04: Waterschade

Een populaire methode om je smartphone om zeep te helpen, is door het in de wc of het bad te laten vallen. In tegenstelling tot een val kan water tot serieuzere problemen leiden. Als er eenmaal water in de smartphone is gelopen, kan corrosie zelfs leiden tot problemen die pas weken of maanden later optreden. Is je toestel in contact gekomen met water, maak het apparaat dan zo snel mogelijk droog. Zorg er vooral voor dat er geen water in de openingen kan lopen, mocht dit niet al zijn gebeurd. Als er al water in is gelopen, zorg dan dat het water uit de openingen loopt. Daarna schakel je meteen de smartphone uit om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Om je toestel te drogen, gebruik je in geen geval een föhn of ander apparaat dat warmte genereert, dit kan ervoor zorgen dat delicate onderdelen kapot kunnen gaan. Beter is het om iets te gebruiken waarmee het water uit de smartphone gezogen kan worden. Dit gaat het makkelijkste met een zak rijst. Je stopt de smartphone er twee tot drie dagen in en de rijst zal het water absorberen. Twee nadelen: er kunnen kleine stukjes rijst in de smartphone terechtkomen en als er veel water geabsorbeerd wordt, heb je plakkerige rijst om je apparaat. Een beter idee is om nu alvast in een phone drying kit te investeren, een zak waarin je je smartphone kunt stoppen om vocht te absorberen.

Tip 04 Op internet koop je zogenaamde phone drying kits.

© PXimport

Zelf repareren

Lees hoe je zelf het beeldscherm van je iPhone kunt repareren.

© PXimport

Tip 05: Zand en stof verwijderen

Een irritant probleem: er zit zand of stof in je koptelefoonuitgang of er zijn kleine stofdeeltjes of haartjes onder het beeldscherm terechtgekomen. Hoe krijg je ze daar weg? Voor viezigheid in in- en uitgangen gebruik je het beste een spuitbus met samengeperste lucht. Denk eraan dat je een spuitbus met alleen lucht gebruikt en koop zeker geen spuitbus waar chemicaliën aan zijn toegevoegd of die voor het reinigen van contacten is bedoeld. Kijk uit dat je niet met brute kracht recht in een opening of microfoon spuit, dit kan de componenten beschadigen of stof juist dieper in een opening duwen. Wil je grotere dingen verwijderen, gebruik dan een tandenstoker of iets dergelijks. Een microvezeldoekje is ook een goede hulp, net als wattenstaafjes. Bij de laatste geldt echter dat je niet te hard moet duwen, anders kunnen er stukjes van het watje in de telefoon blijven zitten. In geen geval moet je water of andere vloeistoffen gebruiken voor het reinigen van je smartphone. Het enige wat je met een klein beetje water kunt reinigen, is het beeldscherm. Stof onder het beeldscherm reinig je ook met een microvezeldoekje, op iFixit lees je hoe je het beeldscherm voor jouw type smartphone verwijdert.

Tip 05 Een spuitbus met samengeperste lucht is een goede oplossing om stof te verwijderen.

© PXimport

Tip 06: Veiligheid

Niet alleen je eigen onhandige acties kunnen leiden tot ergernis, ook handelingen van anderen kunnen een oorzaak zijn van ellende. Bijvoorbeeld als ongewensten toegang hebben tot jouw smartphone of jouw accounts. Het belangrijkste is dat anderen geen toegang hebben tot jouw smartphone. Daarom is het raadzaam je apparaat te beveiligen met een code of je vingerafdruk. Op een iPhone ga je daarvoor naar Instellingen / Touch ID en toegangscode, op een Android-apparaat vind je dit bij Instellingen / Schermvergrendeling en beveiliging. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat je smartphone up-to-date blijft met de laatste updates van het besturingssysteem. Bij een Android-toestel is het bovendien belangrijk dat je weet wat je installeert. Bij elke app die je installeert, zie je wat voor informatie die nodig heeft. Als je een simpele nieuws-app installeert en deze toegang vraagt tot je microfoon en contacten, krab je dan nog eens achter je oren. Bij Apple is dit veiliger, het bedrijf heeft een strenge selectie wat wel en niet in de App Store mag komen. Het is onmogelijk om apps buiten de App Store om te installeren. Een laatste tip is om niet te vaak gebruik te maken van open wifi-netwerken. Als netwerken niet met een wachtwoord beveiligd zijn, kunnen kwaadwillende individuen via speciale software toegang krijgen tot data die jij met het netwerk deelt, zoals inlognamen en wachtwoorden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000