Je tablet als kookboek gebruiken doe je zo

© PXimport

Je tablet als kookboek gebruiken doe je zo

Geplaatst: 14 juli 2019 - 08:22

Aangepast: 14 december 2022 - 11:15

Redactie ID.nl

We schrijven een serie over wat je allemaal kunt doen met een oude of goedkope nieuwe tablet. We hebben in deze serie de tablet al aan het werk gezet op verschillende plekken in het huis. Nu is het tijd voor de keuken, waar je tablet je uitstekend dienst kan doen als de ideale kookhulp.

Een tablet als kookboek? Beetje decadent misschien, maar het werkt wel superhandig. Recepten zoeken doen we tegenwoordig veelal online en je kunt tussendoor even een filmpje kijken om te zien hoe je bijvoorbeeld die groenten het best snijdt. Het scherm van een tablet heeft voor dit doel een veel fijner formaat dan dat van een smartphone. Je hebt overigens echt geen duur exemplaar nodig: een goedkope Android-tablet of oude iPad kun je hier prima voor inzetten. En gebruik je al een tablet, dan kun je die prima deze taak als tweede functie geven.

01 Standaard

Een tablet als kookboek in de keuken kan enorm handig zijn, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat er in de keuken nogal veel gebeurt. Meestal raden we je aan om een goedkope tablethoes te kopen die je op kunt rollen, zodat je tablet overeind blijft staan. In dit geval raden we dat juist af: die standaarden zijn goed, maar vallen wel om als je er een tik tegen geeft (en zoiets gebeurt bij ons in de keuken nou eenmaal regelmatig). Heb je een handige plek waar je hem vast kunt maken aan een kast of muur, dan kun je hem vastmaken met behulp van Command Strips van 3M (te koop in de bouwmarkt). Maar natuurlijk alleen als je de tablet alleen als kookboek wilt gebruiken én er een stopcontact in de buurt is.

In de meeste gevallen is het aan te raden om een tafelstandaard te kopen. Voor twee tientjes bestel je op een site als www.telefoonhouderstore.nl een perfecte, stabiele en compacte standaard die je tablet (ongeacht het model en type) keurig rechtop zet, zonder het risico dat hij bij een klein stootje omvalt.

 

© PXimport

02 Bescherming

Wanneer je je tablet gaat neerzetten of ophangen in de keuken, dan is er toch wel iets meer bescherming nodig dan wanneer je hem op de koffietabel neerlegt of op een andere plek in het huis. Een gewone beschermhoes is niet voldoende, omdat die je tablet veelal alleen beschermt als de hoes dicht is.

We raden in elk geval een screenprotector aan. Hiermee voorkom je dat alle levensmiddelen die rondvliegen in de keuken (tja, wij zijn nu eenmaal wilde koks) je scherm onherstelbaar vies of bekrast maken. Daarnaast kan het geen kwaad om de openingen in je tablet (bijvoorbeeld die van de oplader of de koptelefoon) even te beschermen met een plakbandje. Je kunt je namelijk voorstellen dat een tablet met restjes kaneel, suiker en stroop in de koptelefoonaansluiting, niet optimaal meer functioneert. Een screenprotector koop je overigens al voor een paar euro bij de plaatselijke eurowinkel of online.

Er bestaan ook waterdichte hoezen waar je de hele tablet in stopt en die dus ook gelijk de koptelefoon- en oplaadpoort beschermt.

 

© PXimport

Instellingen

 

© PXimport

03 Apps

Wanneer het gaat om recepten, hoef je op internet niet heel lang te zoeken. Het staat er barstensvol Nederlandstalige en Engelstalige sites met de lekkerste recepten voor koken en bakken. Hoewel dit soort sites echt heel handig zijn, vinden we het minder praktisch om ze te gebruiken op de tablet in de keuken. De eenvoudige reden hiervoor is dat je bij een website meestal vooral moet zoeken en typen. Een app is meer gericht op vegen en aantikken, wat veel praktischer is. Gelukkig zijn er ook heel veel goede kookapps voor zowel Android als iOS voor je tablet.

Een hele fijne app voor zowel iOS als Android is Receptenmaker. Deze app kost niets en is superhandig. Je kunt niet alleen je eigen recepten toevoegen, maar ook met één druk op de knop recepten van andere sites plukken. En juist omdat de app beschikbaar is voor zowel iOS als Android, kun je dus in principe je recepten toevoegen vanaf je iPhone, en vervolgens gebruiken op je (oude) Android-tablet. Een ideale combinatie. De interface is weinig spectaculair, maar wél duidelijk, met een heldere verdeling tussen beschrijving en daadwerkelijk te nemen stappen.

 

© PXimport

04 Video’s

Apps zijn handig, maar soms is het nog handiger om een voorbeeld echt te zien. En dan zijn kook-video’s ideaal. Zo kun je zien hoe je gemakkelijk die peper klaarmaakt, hoe je die worteltjes brunoise snijdt, of hoe je een heel gerecht samenstelt. We raden vooral YouTube aan. Niet alleen omdat je daar fantastische kookkanalen vindt, zoals 24Kitchen, How To Cake It, en How To Cook That (de namen mogen wat ons betreft wat origineler) maar vooral ook omdat wat we straks bespreken in tip 6, hier goed van toepassing is. Je kunt Google Assistent namelijk vragen om een video te pauzeren, terug te spoelen en weer verder te spelen. Helaas heeft Siri deze opties niet (de opties wel, maar ze werken niet met YouTube).

 

© PXimport

05 Vieze vingers

We hebben het natuurlijk al even gehad over de omstandigheden in de keuken en dat je tablet er heel snel vies kan worden. Een screenprotector helpt daarbij, maar je kunt je voorstellen dat ook dat beschermmiddel vies en vettig wordt wanneer je de tablet vaak gebruikt tijdens het koken. De meeste screenprotectors zijn eenvoudig schoon te maken (en als je een heel goedkope variant gebruikt, kun je hem ook gewoon eens in de zoveel tijd vervangen). Nog beter is wellicht om ervoor te zorgen dat je het scherm helemaal niet hoeft aan te raken en dat kan eenvoudig door twee exemplaren van een goedkope stylus aan te schaffen. Waarom twee? Omdat je soms bij recepten even in moet zoomen, en dan zou je alsnog je vingers nodig hebben. Met twee pennen kun je gewoon in- en uitzoomen zoals je met je vingers zou doen. We raden je aan om in dit geval zo goedkoop mogelijke pennen te kopen (wederom biedt de eurowinkel of internet uitkomst), zodat je je in elk geval geen zorgen hoeft te maken over vieze pennen.

 

© PXimport

06 Spraakassistent?

Er is natuurlijk nog een alternatief voor wie z’n tablet niet vies wil maken, en dat is er eentje die wij zelf met regelmaat gebruiken in de keuken: de spraakassistent. Spraakassistenten zoals Google Assistent en Siri maken het mogelijk om je tablet te besturen met je stem. Het nadeel is wel dat je niet alle functies van je tablet kunt gebruiken. Zo kun je apps starten en dingen opzoeken, maar je kunt niet zeggen: blader naar het volgende recept (tenzij de app die je gebruikt specifiek wordt ondersteund).

Waar je de spraakassistent wel voor kunt gebruiken? Je kunt zowel Siri als Google Assistent vragen om een timer voor je in te stellen (of meer dan één, dat is superhandig). Zo kun je dus terwijl je handen onder het deeg zitten, roepen: Hé Siri (of Google), zet de timer op vijf minuten. Dit lijkt futiel, maar scheelt veel gedoe tijdens het koken of bakken.

Daarnaast kun je de assistenten vragen om dingen voor je op te zoeken. Google Assistent is hier iets geavanceerder in dan Siri, omdat Google zelfs de ingrediënten kan opzoeken en deze kan toevoegen aan je (Albert Heijn) boodschappenlijstje, dankzij samenwerking met de juiste partijen. Maar ook in Siri kun je gewoon een recept laten opzoeken op internet. Je moet dan alleen zelf nog even de link aantikken.

 

© PXimport

Siri Opdrachten

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000