Je thuisnetwerk klaarstomen voor supersnelle downloads

© PXimport

Je thuisnetwerk klaarstomen voor supersnelle downloads

Geplaatst: 11 maart 2014 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Maikel Dijkhuizen

Internetproviders bieden steeds snellere breedbandverbindingen aan. Wil je hiervan profiteren via snelle downloads en streams, dan is het zaak om een goede netwerkconfiguratie te kiezen. We leggen uit hoe je je thuisnetwerk klaarstoomt om supersnelle downloads en streams te verwerken.

Tip 01: Internetabonnement

Hoe snel je kunt downloaden, hangt er maar net vanaf wat voor internetabonnement je hebt afgesloten bij je provider. Hoe duurder het abonnement, hoe sneller je doorgaans bestanden downloadt vanaf internet.

Ben je ontevreden over de downloadsnelheid? Overweeg dan om over te stappen naar een andere internetprovider of kies een duurder abonnement. Een belangrijke keuze is hierbij of je downloads via ADSL (koperdraad) of kabel wil ontvangen. Laatstgenoemde geniet de voorkeur, omdat via deze verbinding doorgaans veel hogere downloadsnelheden mogelijk zijn. ADSL heeft bovendien als nadeel dat de downloadsnelheid afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Je weet daarom vooraf niet met welke downloadsnelheid je werkelijk te maken krijgt. Internet via de kabel werkt over het algemeen lekker vlot. Zo bieden Ziggo en UPC abonnementen aan met een maximale downloadsnelheid van respectievelijk 150 en 200 Mbit/s.

In theorie kun je met het duurste UPC-abonnement dus 25 megabyte per seconde downloaden. Overigens zal je in de praktijk nooit helemaal de beloofde snelheid halen. Houd er rekening mee dat je bij een kabelabonnement verplicht bent om ook een televisiedienst bij deze aanbieder af te nemen.

 

© PXimport

Tip 01 UPC belooft met zijn duurste abonnement een maximale downloadsnelheid van 200 Mbit/s.

Tip 02: Glasvezel

Glasvezel is het walhalla voor downloadfanaten. Steeds meer huishoudens zijn aangesloten op deze supersnelle internetverbinding. Glasvezel heeft enorm veel potentie waarbij je nu of in de toekomst razendsnel films kunt downloaden. Momenteel zijn ongeveer 1,6 miljoen huizen aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Ben je benieuwd of dat ook voor jou geldt? Surf naar deze website. Vul aan de rechterkant je postcode en huisnummer in. Klik op Check en bekijk of er voor je woning (binnenkort) glasvezel beschikbaar is. Als er bij jou glasvezel in de straat ligt, is het alleen nog nodig dat een monteur de kabel bij je door de muur boort.

Op dit moment zijn er al aanbieders die snelheden van maar liefst 500 Mbit/s beloven, zoals Helden van nu, KPN en TriNed. Naar verwachting schroeven internetproviders de snelheden de komende jaren nog veel verder op.

 

© PXimport

Tip 02 Wil je zo snel mogelijk downloaden, dan loont het de moeite om de beschikbaarheid van glasvezel te controleren.

Tip 03: Snelheid meten

Wil je graag weten hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is? Nuria is een programma dat op de achtergrond van je systeem actief is en periodiek de download- en uploadsnelheid meet. Omdat de snelheden bij internetproviders variabel zijn, krijg je gemakkelijk inzicht op welk moment van de dag je het snelste kunt downloaden. De snelheid loopt bij drukte op de kabel of het ADSL-netwerk namelijk terug.

Aangezien er 's avonds altijd veel mensen tegelijk online zijn, is dit theoretisch het ongunstigste moment om te downloaden. Verder maak je met Nuria een globale inschatting of je pc de internetverbinding wel maximaal benut. Open de website en installeer de Windows-versie op je systeem. Zodra je Nuria opstart, geef je aan welk internetabonnement je gebruikt. De kans is overigens groot dat het programma automatisch al het juiste abonnement selecteert. Geef aan of de computer met wifi is verbonden en klik op Verder. Vul verder de velden achter Postcode en E-mail om een account aan te maken. Een meting uitvoeren is simpel.

Klik in het systeemvak met de rechtermuisknop op het Nuria-pictogram en kies voor Nu een meting uitvoeren. Voor een duidelijk overzicht klik je in hetzelfde menu vervolgens op Rapportage. Als je allemaal negens en tienen scoort, valt er niet zo veel meer aan het thuisnetwerk te verbeteren. Vallen de scores lager uit, dan is er nog genoeg terrein te winnen. Klik op Vergelijken en detail om meer gegevens te achterhalen.

 

© PXimport

Tip 03 Nuria is een uitstekend hulpmiddel om na te gaan of je de internetverbinding optimaal benut.

Tip 04: Netwerkcheck

Zeker als je een supersnel internetabonnement van 100 Mbit/s of meer hebt afgesloten, loont het de moeite om je thuisnetwerk te onderwerpen aan een grondige inspectie. Een verouderde UTP-kabel, modem, router of switch is namelijk voldoende om de downloadsnelheid af te remmen. Gebruik daarom bij voorkeur kabels die in staat zijn om data in 1000 Mbit/s (gigabit) te transporteren.

De kabeltypes cat5e, cat6 en cat7 zijn snel genoeg om gigabit-ethernet aan te leggen in je woning. Gebruik je oudere kabels, dan is het raadzaam om ze te vervangen. In de meeste gevallen leveren internetproviders een geschikte modem/router-combinatie mee die bestemd is om snel internet te verwerken. Voor de zekerheid controleer je alsnog even of het apparaat 1 Gbit/s ondersteunt.

Wanneer er kabels verbonden zijn via een switch, is het belangrijk dat dit verdeelkastje eveneens compatibel is met gigabit-ethernet. Powerline-adapters kun je het beste vermijden, want internet via het lichtnet is te traag om vlug downloads binnen te halen.

 

© PXimport

Tip 04 Het is belangrijk dat je netwerkapparatuur geschikt is om de maximale downloadsnelheid uit je internetverbinding te halen.

Tip 05: Snelle wifi

Als je downloads zo snel mogelijk binnen wil halen, sluit je de pc of laptop bij voorkeur aan op een ethernetverbinding. In de praktijk is er uiteraard niet overal een netwerkkabel aanwezig. Wanneer je in de tuin of op zolder wil downloaden met je laptop, ben je waarschijnlijk alsnog aangewezen op het wifi-netwerk.

Voor een snelle verbinding is het noodzakelijk dat de modem/router-combinatie de 802.11n-standaard ondersteunt. Hiermee lukt het in het gunstigste geval om ongeveer een downloadsnelheid van 100 Mbit/s te halen. Besef wel dat de draadloze netwerkadapter van je notebook ook de 802.11n-standaard dient te ondersteunen voor een optimale internetverbinding.

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer routers en draadloze netwerkadapters met 802.11ac op de markt. Theoretisch kun je dankzij deze wifi-standaard bestanden met een snelheid van 1 Gbit/s (of zelfs nog sneller) downloaden. Zeker met de opkomst van glasvezelverbindingen is het reëel dat je deze snelheid in de toekomst daadwerkelijk haalt. Je draadloze netwerk is met 802.11ac dus helemaal klaar voor de toekomst! Zorg er verder voor dat er overal in en rondom je woning voldoende wifi-ontvangst is.

Heb je niet overal wifi? Overweeg dan een range-extender als uitbreiding van het thuisnetwerk. Dit kastje vergroot het wifi-bereik door het signaal te versterken.

 

© PXimport

Tip 05 Als je snel wil downloaden via wifi, is het noodzakelijk dat je netwerkapparatuur de 802.11n- of 802.11ac-standaard ondersteunt.

Tip 06: Krachtige pc

Wanneer je zware filmbestanden wil downloaden, heb je een behoorlijk krachtige machine nodig. Een rappe processor en voldoende werkgeheugen zorgen ervoor dat het systeem de binnenkomende datapakketjes soepel verwerkt. Bij bepaalde downloadnetwerken is het nodig om bestanden om te zetten naar een bruikbaar mediaformaat, waardoor er ook weer extra rekenkracht vereist is.

Om te voorkomen dat het systeem bij downloadtaken vastloopt, raadt internetprovider XS4ALL bijvoorbeeld aan om minimaal een dualcore-processor en 4 GB RAM te gebruiken. Klik binnen het configuratiescherm op Systeem en beveiliging / Systeem om de hardware te inspecteren. Zo nodig kun je onderdelen vervangen.

Is je internetverbinding sneller dan 100 Mbit/s? In dat geval heb je een netwerkkaart van 1 Gbit/s nodig om de maximale downloadsnelheid te benutten. Let tijdens downloadtaken verder op dat je niet te veel (zware) programma's hebt openstaan.

 

© PXimport

Tip 06 Controleer of de hardware van je pc voldoende vermogen heeft om snelle downloads te verwerken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten