Maak een iPhone-kloon van je Android-telefoon

© PXimport

Maak een iPhone-kloon van je Android-telefoon

Geplaatst: 29 januari 2018 - 08:52

Aangepast: 15 december 2023 - 13:28

Richard Veenstra

De look van Android-smartphones wijkt niet alleen van de buitenkant af van een iPhone, ook het besturingssysteem ziet er anders uit. En dan zijn die looks ook nog per smartphone verschillend: Samsung gooit er zijn TouchWiz-sausje overheen en HTC heeft met Sense een bijna speels uiterlijk. Wil je dat je Android een Apple-ervaring krijgt? Dan kan je met een paar simpele aanpassingen een iPhone-kloon maken!

Tip 01: Android aanpassen

Android is geweldig, het grote voordeel is dat je veel van het besturingssysteem kunt aanpassen aan jouw wensen en dat je heel veel opties hebt die je in of uit kunt schakelen. Mogelijk een nog groter voordeel, is dat je veel keuze hebt qua budget. Voor onder de 200 euro heb je al een prima Android-apparaat tot je beschikking. De iPhone daarentegen is een duur toestel, de goedkoopste versie begint bij 489 euro. Je betaalt ook voor het design, wat strak en simpel is. Gelukkig kun je met een paar trucs je Android-apparaat op een iPhone laten lijken. Niet alleen qua looks, maar ook qua functionaliteit.

Met een paar trucs kun je je Android-apparaat op een iPhone laten lijken

-

Tip 02: Beginscherm

Op de iPhone heb je vier vaste apps aan de onderkant van je scherm. Alle apps worden daarboven getoond in verschillende schermen. Door van links naar rechts te vegen, komen er dus andere apps tevoorschijn. Apps zijn te combineren tot mappen door ze op elkaar te leggen. Bij Android staan standaard niet alle apps in de hoofdschermen, je kunt zelf bepalen welke apps daar wel staan. De rest staat in de launcher. Wil je de manier van iOS nabootsen, dan kun je het best de app Nova Launcher installeren. Als je de app start, vraagt Nova Launcher of je een reservekopie wilt laden. Klik op Volgende om dit over te slaan. In het volgende scherm kun je kiezen voor een lichte of donkere kleurstelling. Dit maakt voor ons doel niet uit, kies één van de twee en tik op Volgende. In de volgende schermen pas je nog een paar instellingen aan. Als je smartphone je vraagt om een startscherm-app te selecteren, kies je voor Nova Launcher en tik je op Altijd.

Tip 02 Selecteer Nova Launcher als de standard launcher-app.

© PXimport

Nova Launcher

Tip 03: Dock

Tip 03 Kies de optie 4 om het dock van een iPhone na te bootsen.

© PXimport

Open de instellingen van de Nova Launcher door op de zes stippen te tikken en voor Nova instellingen te kiezen. Tik op Dock / Dock pictogrammen om te bepalen hoeveel apps er aan de onderkant van je scherm vast moeten zitten. Stel hier 4 in en tik op Klaar. Op de iPhone heeft het dock een semi-transparante achtergrond. Om dit in te stellen, ga je naar Dock / Dock achtergrond en kies je onder Vorm de optie Rechthoek. De achtergrond in iOS past zich automatisch aan op de achtergrondafbeelding, kies bij Kleur een lichte variant van de kleur die veel in de achtergrondafbeelding voorkomt. Als je wit kiest, zijn de witte letters bijna niet leesbaar. Zet de Transparantie op ongeveer 20%. Zet de schuif achter Achter navigatiebalk tonen aan. Ga naar Dock / Pictogram lay-out en zet de schuif achter Label aan. Zorg dat het vinkje achter Schaduw uit staat en dat het vinkje achter Enkele regel aan staat. Tik op Bureaublad en vervolgens op Bureaublad raster. Nu kun je kiezen hoeveel apps je op je scherm wilt hebben staan. Een iPhone 5 of SE heeft vier rijen van vijf apps, een iPhone 6 of 7 heeft zes rijen van vier apps. Je kunt het haakje voor Subraster positionering laten staan. Sluit af door op Klaar te tikken. Voor een volledige Apple-ervaring scrol je naar beneden en zet je de schuif achter Pictogram toevoegen aan startscherm aan. Nu wordt een nieuw geïnstalleerde app automatisch aan je bureaublad toegevoegd.

Tip 04: Mappen

Mappen in iOS geven apps weer in groepjes van negen als je erop tikt. Om dit na te apen, ga je in de instellingen naar Mappen en tik je op Map voorbeeld. Kies voor Raster. Als je nu naar je apps op je scherm kijkt, zie je dat de apps in mapjes in een raster worden gegroepeerd, maar dat de achtergrond een doorzichtige cirkel is. Je moet de juiste achtergrond voor je mappen nog downloaden: een grijs vierkant met afgeronde hoeken. Deze vind je hier. Sla het bestand op en open het als je in Nova Launcher op Map achtergrond tikt en voor Aangepast kiest. Een map heeft op dit moment maximaal twee bij twee apps, in tegenstelling tot drie bij drie in iOS. Dit kun je helaas niet wijzigen met Nova Launcher. Heb je drie apps in een mapje, dan zal de derde midden onder de eerste twee komen te staan, de oplossing is om altijd een even aantal apps in een map te hebben staan. Als je op een map tikt, krijg je een wit scherm te zien met de apps van de map. Om dit een beetje meer op iOS te laten lijken, ga je naar Venster / Achtergrond en kies je onder Transparency een waarde van ongeveer 60%. Om de naam van de app in wit weer te geven, ga je naar Pictogram lay-out en kies je achter Kleur de kleur wit. Je kunt hier ook weer een lichtere variant van je achtergrond kiezen en dan de Transparency op ongeveer 20% zetten.

De juiste achtergrond voor je mappen: een grijs vierkant met afgeronde hoeken

-

Tip 05: Pictogrammen

De volgende stap is om je bestaande icoontjes meer op de pictogrammen van een iPhone te laten lijken. Apple heeft richtlijnen hoe een icoon eruit ziet en alle icoontjes op een iPhone hebben afgeronde hoeken. Het handigste is om de app Adastra – Icon Pack vanuit de Play Store te installeren. Om de pictogrammen te installeren, ga je naar Nova Launcher en tik je op Uiterlijk & gedrag. Tik op Pictogram thema en kies voor Adastra. Je ziet dat nu standaard-icoontjes van bijvoorbeeld de Google Play Store en Chrome vierkant zijn met afgeronde hoeken. Op sommige smartphones zijn de icoontjes wel erg klein. Je kunt dit aanpassen door bij Uiterlijk & gedrag de schuif achter Pictogram grootte normaliseren uit te zetten.

Tip 05 Met het icon-pack van Adastra lijken je icoontjes meer op die van iOS.

© PXimport

Tip 06: Icoontjes wijzigen

Je hebt nu alleen het uiterlijk van je pictogrammen aangepast aan een standaard iOS-design, maar de icoontjes zelf zien er nog niet precies zo uit als op een iPhone. Dit is mogelijk, maar vereist wel veel werk. Je moet het icoontje voor elke app afzonderlijk aanpassen. Allereerst download je het iOS Icon Pack hier. Dit is een pack voor iOS 9, maar de icoontjes voor iOS 10 en iOS 11 zijn grotendeels hetzelfde. Als je het pack hebt gedownload, kun je het rar-bestand met een app als RAR (te downloaden uit de Play Store) naar een bepaalde map uitpakken. Selecteer de map iOS9 en tik op het uitpak-icoontje. Kies een locatie door op Bladeren te tikken en kies voor OK. Nu moet je de icoontjes van de apps één voor één veranderen. Dit doe je door er een seconde op te tikken en voor Bewerken te kiezen. Tik op het icoontje en vervolgens op Galerij apps / Documenten. Hier kun je nu één van de uitgepakte icoontjes kiezen. Sluit af door op Klaar te tikken. Het is overigens handig om na het selecteren van het icoontje de hoeken precies naar de randen van het icoontje te slepen voor je op Klaar drukt. Zo is het pictogram zo groot mogelijk. Je kunt de naam van de app hier ook veranderen. Niet alle icoontjes van iOS vind je helaas terug in het icon pack. Voor ontbrekende moet je even googelen.

Tip 07: Achtergronden

Tip 07 Een standaard iOS-achtergrond in Android.

© PXimport

Je Android-smartphone heeft andere achtergronden dan een iPhone. Met een standaard iOS-achtergrond lijkt je nep-iPhone opeens een stuk echter. Je kunt de officiële achtergronden overal op het internet vinden, een simpele Google-zoekopdracht op afbeeldingen naar iOS 10 wallpaper geeft honderden resultaten. Klik wel even op Tools en kies hier Groot om alleen afbeeldingen met een hoge resolutie weer te geven. In Chrome in Android tik je boven de resultaten op HD voor grote afbeeldingen. Ga naar het instellingenmenu op je Android-smartphone en tik op Weergave / Achtergrond. Kies je achtergrond en tik op Achtergrond instellen.

Met een standaard iOS-achtergrond lijkt je nep-iPhone opeens een stuk echter

-

Tip 08: Statusbalk

Het gehele bureaublad ziet er nu uit als een iPhone. Het enige wat nog nergens naar lijkt, is de statusbalk aan de bovenkant. Je kunt de app iNoty OS 10 (van maker Cadetuam) installeren. Denk er wel aan dat de app potentieel allerlei persoonlijke gegevens in kan zien. De app waarschuwt hier zelf overigens ook voor als je op Turn On/Off Notify tikt. Zet een vinkje voor iNoty en Nova Launcher. Bovenaan zie je dat de statusbalk nu al op je iPhone gaat lijken. Helaas kun je de statusbalk niet doorzichtig maken zoals in iOS. Wel kun je de naam van je provider handmatig veranderen en de tijdweergave aanpassen. Tik op Clock Format en kies de juiste optie. Tik op Customize carrier’s name en geef een naam op. Eventueel kun je het batterijpercentage uitzetten door het vinkje achter Show battery percentage uit te zetten. Als je nu van boven naar beneden veegt, zie je het notificatiescherm dat je uit iOS kent. Tik op Change Background Notify, selecteer dezelfde afbeelding als je voor je achtergrond hebt gekozen door op Gallery te tikken. Nu ziet ook dit er een stukje echter uit.

Let op: er zijn verschillende apps in de app-store te vinden die ongeveer dezelfde naam hebben, maar deze zijn van wisselende kwaliteit en zorgen voor erg veel reclame of irritante meldingen, de versie van Cadetuam die we hier bespreken geeft alleen reclame pop-ups als je de instellingen wilt wijzigen, dit is best aanvaardbaar. Een directe link.

Tip 09: Lock Screen

Tip 09 Zelfs het vergrendelscherm kun je aanpassen met een app.

© PXimport

Het enige wat nu nog overblijft, is de vormgeving van het vergrendelscherm. Hiervoor kun je de app iLock – Lock Screen OS 10 van fabrikant OS Store downloaden. Ook deze app heeft toegang tot veel persoonlijke gegevens, iets wat je ziet als je de app wilt installeren. Zet de schuif achter Enable/Disable Lock Screen aan en kies je achtergrond door op Change Theme From Gallery te tikken. Zet vervolgens de schuif achter Use 24-hour Format aan en geef bij On screen time out aan hoelang je wilt dat het duurt voordat het scherm uitgaat. Je kunt de tekst van het vergrendelde scherm veranderen door op Change Tekst Slide te tikken. Standaard wordt hier Slide to unlock weergegeven, de officiële Nederlandse vertaling in iOS is Ontgrendel. Als je een ontgrendelcode wilt instellen, dan zet je de schuif achter Enable / Disable Passcode aan. Geef een nieuwe code op en bevestig de code. Zorg ervoor dat je bij je Android-instellingen geen schermbeveiliging hebt ingesteld bij Instellingen / Beveiliging / Schermvergrendeling.

Belscherm

Tip 10: Valse Toetsenborden

In Android kun je gemakkelijk een nieuw toetsenbord installeren en uiteraard zijn er ook veel iOS-achtige toetsenborden in de Google Play Store te vinden. Omdat er na installatie geen tot weinig controle is op de apps, is het geen goed idee om één van deze apps te installeren. Als een maker kwaad in de zin heeft, kan informatie die je via dit toetsenbord intypt, doorgestuurd worden naar de fabrikant. Anderen kunnen zo je wachtwoorden achterhalen en je creditcardgegevens inlezen, inclusief de ingetoetste beveiligingscode op bijvoorbeeld een webformulier.

Ben je er zeker van dat een toetsenbord van een bonafide fabrikant is, dan kun je nadat je de app hebt geïnstalleerd op Taal en invoer in je instellingenmenu het toetsenbord activeren.

Tip 10 Android waarschuwt je wel voordat je een toetsenbord wilt installeren, wees bewust van het risico als je op OK tikt.

© PXimport

Tip 11: One Launcher

Hoef je qua uiterlijk niet een een-op-een-kopie van iOS, dan kun je ook voor een launcher kiezen die direct het meest op de vormgeving van iOS lijkt. Een launcher-app die al miljoenen keren is gedownload uit de Play Store is One Launcher. De app biedt de basisvormgeving van iOS, maar heeft wel andere pictogrammen. Leuk is wel dat je meteen mappen hebt met negen app-icoontjes erin en als je een app wilt verwijderen, gaat de app wiebelen en kun je hem verwijderen door op het kruisje te tikken. Je moet de launcher in plaats van Nova Launcher gebruiken en handmatig de achtergrond wijzigen door op de drie stipjes te tikken en voor Wallpaper te kiezen. De pictogrammen kun je niet wijzigen. Je kunt wel een ander thema kiezen door op Themes / More te tikken, maar deze functie is verre van stabiel. De app is wel handig in het gebruik, werkt snel en vreet niet veel batterij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000