Maak je smartphone klaar voor de vakantie

© PXimport

Maak je smartphone klaar voor de vakantie

Geplaatst: 19 juli 2017 - 09:11

Aangepast: 14 december 2022 - 11:39

Richard Veenstra

Tien jaar geleden liet je je mobiele telefoon nog gewoon thuis, tegenwoordig is dat ondenkbaar. Je smartphone is een logische compagnon geworden, of dit nu als reisleider, fotocamera of vertaal-assistent is. Maak je smartphone klaar voor de vakantie met deze tien tips.

Voor je op reis gaat

Tip 01: Reservekopie

Voor je op vakantie gaat, is het handig om een reservekopie van je smartphone-gegevens te maken. Niet alleen omdat je meer risico loopt je smartphone kwijt te raken op vakantie, maar ook om extra ruimte vrij te maken zodat je meer foto’s kunt maken. Een iPhone sluit je aan op je pc of Mac en in iTunes klik je op het iPhone-icoontje bovenin. Onder Reservekopieën klik je op Maak reservekopie en je app-data, contacten en foto’s worden naar je harde schijf gekopieerd. Het is handig om een optie onder Maak automatisch reservekopieën op te kiezen. Als je toch bezig bent, kijk dan gelijk even of er een update voor je iPhone beschikbaar is door op Zoek naar update te drukken en een eventuele update uit te voeren. Je kunt automatisch reservekopieën van je Android-apparaat laten maken door bij Instellingen / Back-up en reset de schuif achter Back-up van gegevens aan te zetten. Als je je Android-smartphone op je pc aansluit, kun je ook gewoon de mapjes naar je harde schijf slepen om handmatig een reservekopie te maken.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Zoek mijn phone

Voordat je op reis gaat, is het slim om een tracking-functie in te schakelen. Op je iPhone heet dit Zoek mijn iPhone. Dit zet je aan door bij Instellingen op iCloud te tikken en voor Zoek mijn iPhone te kiezen. Als je je iPhone kwijt bent, kun je op een andere smartphone of pc naar www.icloud.com gaan en inloggen met je aanmeldgegevens. Je ziet op een kaart waar je iPhone zich bevindt en je kunt eventueel je iPhone op afstand wissen of met een bericht vergrendelen. Android heeft een soortgelijke functie, hiervoor ga je naar Instellingen en tik je op Apparaatbeheerders. Zorg ervoor dat het vinkje achter Android Apparaatbeheer aanstaat en je kunt hier zien waar je toestel zich bevindt. Je kunt het apparaat bellen, wissen of vergrendelen.

Tip 03 Een autolader kan handig zijn om je smartphone tijdens een lange rit op te laden.

© PXimport

Als je een hele dag onderweg bent, is het handig een extra batterij bij je te hebben

-

Tip 03: Accessoires

Als je met de auto op vakantie gaat, is het wellicht handig om een usb-auto-oplader aan te schaffen. Kies wel voor een variant met een 2.1ampère-aansluiting. Met zo’n usb-poort laad je je smartphone of tablet veel sneller op dan met een standaard 1-ampère usb-poort. Daarnaast is het handig om als je de hele dag onderweg bent, een extra batterij bij je te hebben. Zo’n powerbank, bijvoorbeeld met een vermogen van 3000 mAh, zorgt al voor een verdubbeling van de batterijcapaciteit van een normale smartphone en kost je nog geen tientje. Een houder voor je smartphone is ook een goed idee als je met de auto op vakantie gaat. Kijk wel even of de houder jouw model smartphone ondersteunt en of er geen dingen je smartphone-aansluitingen blokkeren. Ook kun je kijken of je een speciale verzekering voor je smartphone wilt afsluiten. Kijk wel even in de polis of deze ook in het buitenland is verzekerd. Sommige reisverzekeringen dekken overigens ook schade aan of verlies van een smartphone.

Tip 04 Maak je eigen toeristische kaart die je vervolgens in je vakantie op je smartphone kunt openen. Je kunt verschillende pinnetjes andere kleuren geven.

© PXimport

Tip 04: Kaart maken

Een beetje voorpret en voorbereiding kan nooit kwaad. Zo kun je met Google Maps je eigen kaarten maken die je vervolgens in je vakantie kunt bekijken. Het is het handigste om zo’n kaart op je pc te maken. Ga hiervoor naar www.google.com/maps en log in met je Google-accountgegevens. Klik aan de linkerkant op de drie streepjes en kies voor Mijn plaatsen. Klik vervolgens op Kaarten en onderin op Kaart maken. Een nieuw venster wordt geopend, klik linksboven op Naamloze kaart om de naam te veranderen. Als je een leuke bestemming hebt gezien die je in je vakantie wilt bezoeken, geef je de naam daarvan op in het zoekvenster. Een groene pin verschijnt, en als je de locatie wilt toevoegen aan je kaart, kies je voor Toevoegen aan kaart. Door dan nog even op het potloodje te klikken, kun je nog een beschrijving of url invoeren. Je ziet dat de locaties allemaal onder de automatisch aangemaakte laag Naamloze laag worden gezet. Lagen maak je aan door op Laag toevoegen te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld een laag toevoegen voor bezienswaardigheden, een laag voor cafés en restaurants en een laag voor overnachtingen. Je kunt bovendien een pinnetje een andere kleur geven door erop te klikken en voor het icoontje van een verfblik te kiezen. Ook kun je hier een ander pictogram voor je laag selecteren, zoals een mes en vork voor een eettent, een fotocamera voor een uitzichtpunt of een bed voor een hotel. Je kaart wordt automatisch opgeslagen en als je op je smartphone naar de Google Maps-app gaat, op de drie streepjes tikt en voor Mijn plaatsen kiest, dan vind je onder Kaarten je zojuist aangemaakte kaart.

Maak je smartphone klaar voor de vakantie-15082296

© CIDimport

Handige apps om te installeren

Tip 05: Bellen

Heb je alle voorzorgsmaatregelen getroffen en weet je waar je op moet letten? Dan is het nu tijd om een aantal handige apps te installeren. Ga je op vakantie naar een land buiten de EU, dan kan het een dure aangelegenheid worden als je af en toe even naar huis wilt bellen. Het is daarom slim om te bellen via een Voice over IP-dienst (VoIP). De bekendste app is wellicht Skype, maar ook FaceTime, WhatsApp en Facebook Messenger kun je gebruiken om met bekenden te (video)bellen. Zorg dat je verbinding maakt met een wifi-netwerk, bijvoorbeeld op de camping, in een café of op het vliegveld. Met sommige apps kun je videobellen, maar hoogstwaarschijnlijk heb je op die plekken geen hele snelle verbinding, waardoor het beter is om je te concentreren op normale audiogesprekken. Voor Skype heb je iemands Skype-accountnaam nodig, voor WhatsApp heb je alleen een telefoonnummer nodig. Als je verbinding met een wifi-netwerk hebt, betaal je nu geen geld om te kunnen praten met je thuisfront.

Maak je smartphone klaar voor de vakantie-15082296

© CIDimport

Ga je op vakantie naar een land buiten de EU? Dan kun je beter je thuisfront bellen via VoIP

-

Tip 06: Reizen

Maak je smartphone klaar voor de vakantie-15082296

© CIDimport

Onderweg wil je natuurlijk hotels of campings kunnen boeken of een al gemaakte boeking in kunnen zien. Goede hotel-apps zijn er in overvloed, bekende voorbeelden zijn Hotels.com, Expedia of Trivago. De laatste tijd is Airbnb is ook enorm populair. Met die app kun je direct met de verhuurder communiceren. Heb je nog geen overnachting geboekt, dan kun je dit gemakkelijk vanuit de app doen. Nieuw in Airbnb is bovendien dat je ervaringen kunt boeken. Dit zijn tours van lokale bewoners in hun stad/omgeving. Denk hierbij aan een privé-fietstocht van twee uur door San Francisco, een bezoek aan een martial arts-training in Londen of een kookcursus in Frankrijk. Ben je op zoek naar een bed & breakfast voor een vakantie in eigen land, download dan de app B&B NL. Campings vind je met de campinggids-app van de ANWB.

Ga je wat verder weg op vakantie, dan is het handig om een reisgids bij je te hebben. In combinatie met zo’n papieren reisgieds is TripAdvisor van toegevoegde waarde als je op basis van je locatie snel een restaurant of bezienswaardigheid wilt vinden. Ook de app Guides by Lonely Planet kan een goede digitale aanvulling op de papieren versie zijn. Er staan veel steden in en je kunt meteen op een kaart zien waar bezienswaardigheden, cafés en hotels zich bevinden. Je kunt zelfs een offline kaart van de stad downloaden als je op Tap to download offline map tikt. Wist je dat je in Google Maps trouwens ook een offline map kunt downloaden? Tik in de app op de drie streepjes en kies voor Offline gebieden. Tik op Aangepast gebied en pas het gebied aan dat je offline beschikbaar wilt hebben. Sluit af door op Downloaden te tikken.

Tip 07: Foto’s

Heden ten dage is het niet meer noodzakelijk een echte fotocamera mee op vakantie te nemen. Zeker wanneer je een moderne smartphone hebt, heb je waarschijnlijk al een erg goede camera bij je. Zorg er dan wel voor dat je genoeg ruimte op je smartphone vrij hebt en dat je af en toe een kopie van je foto’s maakt zodra je een wifi-verbinding hebt, bijvoorbeeld met de functie Camera Upload van Dropbox. Meld je aan voor een gratis account en je krijgt 2 gigabyte gratis ruimte. In de app tik je op Recent en vervolgens op het tandwiel. Selecteer Camera Uploads en zet de schuif achter Camera-uploads aan. Als je nu een foto neemt met je camera, zal de foto automatisch naar je Dropbox-map worden gekopieerd als je smartphone een wifi-verbinding heeft. Als je ook video’s wilt kopiëren, zet dan ook de schuif achter Video’s uploaden aan. Google kan overigens automatisch foto’s kopiëren naar Google Foto’s en Apple kan gemaakte foto’s opslaan op iCloud.

Vind je je eigen fotografische kwaliteiten niet altijd goed genoeg, dan kan Aviary Photo Editor je wel een handje helpen. Dit is één van de beste gratis bewerkings-apps en heeft ook een aantal filters aan boord. Postagram Postcards is een leuke app waarmee je foto’s als echte ansichtkaarten kunt laten versturen. Alle apps zijn voor zowel iOS als Android beschikbaar.

Maak je smartphone klaar voor de vakantie-15082296

© CIDimport

Postagram is een leuke app waarmee je foto’s als echte ansichtkaarten kunt laten versturen

-

Tijdens je vakantie

Tip 08: Stedentrip

Als je in je vakantie een stad bezoekt, ga je waarschijnlijk gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ouderwets met een metrokaart lopen heeft natuurlijk een nostalgische waarde, maar handiger is om een app te installeren waar je je trips het beste mee kunt plannen. Citymapper is een erg goede app om snelle verbindingen te zoeken, de app is in 31 steden beschikbaar, waaronder Berlijn, Londen, Brussel, Parijs en Rome. Tik op Ik wil ergens heen en typ je bestemming in. Je vindt stations maar ook bezienswaardigheden, een zoekterm als Brandenburger Tor of Manneken Pis brengt je snel naar je bestemming. Tik op de groene pijl en je ziet hoelang je erover doet met het openbaar vervoer, met de fiets of lopend. Als je voor openbaar vervoer kiest, zie je op de kaart precies welke stations je route aandoet. Tik je op GO, dan krijg je stap-voor-stap-navigatie. Wil je weten wat leuke evenementen zijn in de stad die je bezoekt, installeer dan de app Eventbrite of kijk op de website. Onder Vind je volgende ervaring typ je de stad in en kies je voor Zoeken. Klik rechts op Datum om alle evenementen van vandaag en de volgende dagen te zien.

Tijdens je reis kun je nu vanuit de app een foto nemen of reisverslag schrijven

-

Tip 09: Polarsteps

Maak je smartphone klaar voor de vakantie-15082296

© CIDimport

Een leuke app om je reis tijdens je vakantie bij te houden, is Polarsteps. De app is voor Android en iOS te downloaden en kost niets. Zodra je de app hebt geïnstalleerd, meld je je aan met je Facebook-account of met je e-mailadres. De app werkt het beste als het je locatie weet, dus tik op Enable location services als de app hierom vraagt. Geef een profielnaam op en tik op Done! om de registratie af te sluiten. Om een nieuwe reis toe te voegen, tik je op Add a trip. Geef een naam op en eventueel een start- en einddatum. Als je het schuifje achter Travel tracker aan laat staan, volgt de app je locatie. Ben je een dag ergens geweest waar je geen verbinding met internet had, dan raadt de app waar je je hebt bevonden. Op die manier kan het een aardig beeld maken van jouw route. Je kunt nog veel meer met de app, waaronder het bijhouden van een blog.

Tip 10: Vertalen

In je vakantie hoop je dat je je kunt redden met Engels, maar niet in alle landen spreken ze die wereldtaal even goed. Voor dit soort onvoorziene omstandigheden is het handig om een vertaal-app bij je te hebben. De app Google Translate is natuurlijk prima voor het vertalen van kleine zinnetjes of woordjes, maar een betere hulp is de app SayHi Translate. Helaas is deze app alleen voor iOS beschikbaar, maar voor Android is er een soortgelijke app met de naam Voice Translator Free. Installeer niet de Say Hi-app uit de Google Play Store, dit is een dating-app en heeft niets met vertalen te maken. In SayHi kies je een bron- en doeltaal door bovenin de twee talen te kiezen. Onderin worden deze talen nu ook weergegeven: de brontaal is blauw en de doeltaal is groen. Tik op de brontaal (in ons geval Nederlands) en spreek gearticuleerd je vraag uit na de piep. De vraag wordt meteen in de doeltaal vertaald en op het scherm van je iPhone weergegeven. Handig is bovendien dat de app de vraag meteen in de doeltaal uitspreekt. Je gesprekspartner kan hetzelfde doen door op de groene knop te tikken en te wachten op de piep. De vertalingen zijn niet altijd helemaal correct, maar je kunt op deze manier prima een gesprek met een voorbijganger of campingeigenaar houden.

Maak je smartphone klaar voor de vakantie-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000