Makkelijk video bewerken met MiniTool MovieMaker

Door: Toon van Daele | 03 augustus 2020 06:02

How To

Het blijft jammer dat Microsoft het Movie Maker-project heeft beëindigd. Gelukkig zijn er gratis alternatieven. Denk aan Lightworks, Hitfilm Express of Shotcut. Maar die hebben vaak wel een steile leercurve. MiniTool MovieMaker laat je heel makkelijk video bewerken. We belichten in dit artikel de mogelijkheden.

Eerst gaan we MiniTool MovieMaker downloaden en installeren. We raden je aan hier eerst op Custom Installation te klikken en het vinkje weg te halen bij Agree to participate in Customer Experience Improvement Program. Daarmee voorkom je twijfelachtig uitgaand verkeer.

Voorlopig valt er niet veel aan de taal te morrelen: English, it will be. Nadat je het installatiepad hebt aangeduid, klik je op de installatieknop. De benodigde data worden gedownload en daarna staat het programma voor je klaar.

Wanneer je MiniTool MovieMaker opstart, verschijnt een venster met Movie Templates. Jammer genoeg stelt zowel het aantal als de kwaliteit van deze sjablonen niet veel voor. Daar komt nog bij dat uit onze tests lijkt dat de import langs deze weg niet heel stabiel verloopt.

Je belandt nu in de video-editor zelf. Linksboven vind je het mediavenster terug dat aangeeft hoeveel video’s, muziekbestanden en afbeeldingen er al voor je project klaarstaan. In het midden zie je een voorvertoning van de mediabestanden. Houd de muis boven zo’n voorbeeld om die iets groter te zien of om die in miniatuur af te spelen (audio en video). Helemaal rechts vind je het afspeelvenster terug van de media die je op de tijdlijn onderaan hebt geplaatst.

Zonder mediabestanden valt er weinig te beleven. Klik daarom op Import Media Files, waarmee je alle gewenste bestanden importeert. Je hoeft je trouwens niet al te veel zorgen te maken over de mediatypes. MiniTool MovieMaker kan overweg met elf video- en zes fotoformaten.

De geïmporteerde media worden direct in de juiste rubriek van het mediavenster onder gebracht. Je krijgt al meteen negen muziekbestanden cadeau. Eigen muziek importeren is natuurlijk ook mogelijk.

Wil je niet alleen video's bewerken, maar ook wel eens foto's? Neem dan een kijkje bij onze Cursus Fotobewerking.

Werken met de tijdlijn

Om geïmporteerde media te kunnen gebruiken, moet je ze op de tijdlijn krijgen. Dat doe je door een bestand simpelweg naar de tijdlijn verslepen. Je kunt ook op het plusknopje klikken dat verschijnt wanneer je met de muis over de voorvertoning gaat.

MiniTool MovieMaker plaatst afbeeldingen en video’s automatisch op het middelste spoor. Muziekbestanden belanden op het onderste spoor. Je kunt de onderlinge volgorde altijd aanpassen door een audio-, video- of fotoclip naar een andere locatie te verslepen.

Via de afspeelknop linksonder de videoweergave kun je tussentijds het resultaat bekijken. Versleep het blauwe knopje onder de weergave om snel naar een ander punt in je video te gaan. Je zult merken dat tegelijk de blauwe verticale lijn op de tijdlijn mee verplaatst. Je kunt het afspeelpunt zelf ook aanpassen door deze lijn te verslepen.

Heb je een fout gemaakt? Geen paniek: linksboven de tijdlijn vind je Undo, naast Redo. Een clip weghalen kan eenvoudigweg via de Delete-knop of via het vuilnisbakpictogram.

Wil je in een videoclip een overgang invoegen of een videofragment weghalen? Verplaats hiervoor de verticale lijn tot net boven het beginpunt waarop je een video of eventueel een foto wilt splitsen. Klik vervolgens op het schaarpictogram: de video wordt meteen gesplitst.

Herhaal dit desgewenst voor het eindpunt van het fragment. Daarna kun je het fragment makkelijk verwijderen of verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat het toegevoegde audiobestand automatisch wordt mee gesplitst. Dat is op zich geen probleem, omdat de gesplitste muziek wel gewoon blijft doorspelen.

Video bewerken en effecten toevoegen

MiniTool MovieMaker bevat ook een paar handige gereedschappen. Klik met de rechtermuisknop op een foto- of videoclip en kies Edit. Rechts van de videoweergave duiken enkel schuifbalken op waarmee je snel de Contrast, Saturation of Brightness van de clip aanpast.

Leuk is ook de optie 3D LUT. Dit staat voor 3D lookup table. Bij deze optie kun je uit zo’n 23 kleureffecten kiezen. Daarvan is een groot deel op een populaire film of serie geïnspireerd, zoals Batman en Game of Thrones. Bovenaan vind je nog knopjes om de film met 90 graden te draaien of om die verticaal of horizontaal te spiegelen.

Schroom niet om te experimenteren: met Reset keer je snel terug naar de originele waarden. Bevestig met OK om de wijzigingen door te voeren. Je vindt de Edit-functie ook terug bij audioclips. Hier beperken de effecten zich tot Fade in, Fade out en het aanpassen van het Volume.

Nog meer beeldeffecten vind je terug in het menu Effect. Het mediavenster maakt dan plaats voor 24 effecten, opgedeeld in drie rubrieken: Artistic, Common en MotionBlur. De voorvertoningen in miniatuur geven je een aardig idee van het effect.

Net als bij een foto- of videoclip hoef je maar op het plusknopje te klikken of het effect naar de gewenste clip op de tijdlijn te verslepen. Een effect weer ongedaan maken kan op verschillende manieren: je kies het effect None, gebruikt Undo of je klikt met rechts op het effectenpictogram op de clip en kiest voor Delete.

Overgangen en teksten toevoegen

Een sporadische overgang tussen twee foto- of videoclips kan leuk zijn. MiniTool MovieMaker heeft hiervoor een mooi arsenaal. Zodra je Transition kiest duiken er liefst 98 op, met subcategorieën als Advance, Diagonals en Wipe. Je hoeft slechts de muis boven zo’n miniatuur te houden om de overgang te zien. Lijkt het wat? Dan versleep je die gewoon naar de tijdlijn tussen de twee gewenste clips.

Vanuit het contextmenu haal je zo’n overgang weer weg of je stuurt die nauwgezet bij met Edit. Uiterst rechts kun je de Duration (van 0,25 tot 2 seconden) instellen. Bij Transition Mode geef je aan of de overgang op het einde van de eerste clip, in het begin van de tweede of op beide clips te zien moet zijn.

Een video voorzie je wellicht graag van tekst, bijvoorbeeld voor bijschriften bij foto’s (Captions), titels (Titles) of aftitelingen (Credits). Klik op Text en versleep een geschikt teksttype naar het bovenste spoor. Selecteer het toegevoegde item, zodat je de tekst rechtstreeks in de videoweergave kunt bewerken. Rechts ervan vind je nu allerlei typische formatteringsopties, zoals uitlijning, spatiëring, grootte en kleur.

MiniTool MovieMaker is niet zuinig wat het aantal lettertypes betreft. Je kunt kiezen uit alle fonts die al op je systeem zijn geïnstalleerd. Tekst roteren en verplaatsen doe je eenvoudigweg op de videoweergave zelf. Met Reset zet je alle beginwaarden van de tekst terug. Je kunt het tekstblok in de tijdlijn met de muis verslepen en de duur aanpassen door een van beide zijkanten van het blok te verslepen.

Exporteren maar!

Voor je overgaat tot het exporteren doe je er verstandig aan je project lokaal te bewaren. Dat is sowieso verstandig om regelmatig te doen. Klik rechtsboven op het hamburgermenu en kies File, Save Project (as). Van hieruit kun je een bewaard project ook weer openen.

Ziet alles er goed uit? Klik dan op Export en kies het uitvoerapparaat: PC of Device (mobiel). Stel een geschikt Format in. Bij PC kun je uit twaalf mediaformaten kiezen en bij Device zijn er negen beschikbaar. Klik op Settings om Quality, Encoder, Resolution en Bit Rate in te stellen. Selecteer het uitvoerpad. Bevestig met Export en wacht rustig af. De export duurt ongeveer even lang als de video zelf. Geniet daarna volop van je video!

0 Reactie(s) op: Makkelijk video bewerken met MiniTool MovieMaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.