Meervoudig knippen en plakken met de Office Prikker

Door: dirk-schoofs | 19 maart 2021 12:04

How To

Vaak kennen zelfs doorgewinterde Office-gebruikers de Prikker niet. Jammer, want dit is een interessante functie om in Word blokken tekst en afbeeldingen van verschillende locaties te kopiëren en allemaal tegelijk op een andere plaats te plakken.

Ctrl+F3

De Prikker, of in het Engels ‘the Spike’, is genoemd naar de ouderwetse papierprikker. Je kent wel het blokje hout waar een grote scherpe spijker doorheen zit zodat mensen hierop vellen papier kunnen prikken van de taken die ze hebben afgewerkt. Omdat de spijker door het papier heen zit, ligt de volgorde van de afgewerkte taken vast. De Prikker in Word verschilt van het klembord, waarmee je slechts één gekopieerde blokje tekst tegelijk kunt verwerken. Deze Prikker verzamelt namelijk een aantal niet-aangrenzende tekstblokken tegelijk en bewaart ze tot je ze ergens anders hebt geplakt. Je selecteert eerst de tekst en de afbeelding(-en) die je aan de Prikker wilt toevoegen. Om de gegevens te verzamelen gebruik je de sneltoets Ctrl+F3.

Met Ctrl+F3 voeg je een selectie toe aan de Prikker.

Knippen

Hiermee zal Word deze gegevens uit het document knippen en in het geheugen van de Prikker plaatsen. Je gaat door met het knippen van inhoud totdat Word alles heeft toegevoegd aan Prikker. Iedere keer dat je Ctrl+F3 gebruikt, knip je de selectie en verdwijnt het stukje tekst of de afbeelding uit de oorspronkelijke tekst. Waarschijnlijk denk je op dit moment: “Hoezo knippen?! Ik wil de gekopieerde tekst helemaal niet uit document verwijderen. Ik wil kopiëren, niet knippen!” Wanneer je de tekst niet uit de oorspronkelijke locatie wilt verwijderen, druk je eenvoudig op Ctrl+Z nadat je de tekst naar de Prikker hebt gekopieerd om de knip ongedaan te maken. Wat je daarnet hebt geknipt, bevindt zich dan nog steeds in de Prikker.

De geprikte tekst verdwijnt uit het document, maar je kunt die terughalen met Ctrl+Z.

Plakken

Je kunt de inhoud van de Prikker altijd bekijken en controleren. Selecteer het tabblad Invoegen op het lint. Klik op de knop Snelle onderdelen in het gedeelte Tekst en selecteer AutoTekst. In het uitklapmenu zie je het onderdeel Prikker staan en daar lees je alles wat je inmiddels aan de Prikker hebt toegevoegd. Vervolgens open je een nieuw document om alle elementen te plakken die zijn opgeslagen in de Prikker. Nu mag je niet de opdracht Plakken gebruiken, maar wel Ctrl+Shift+F3. Alle informatie in de Prikker en dus niet alleen het laatste tekstblok dat je eraan hebt toegevoegd, wordt in het document geplakt op het invoegpunt. Tegelijk wordt alle informatie in de Prikker gewist.

Bij de Snelle onderdelen kun je de inhoud van de Prikker zien.

0 Reactie(s) op: Meervoudig knippen en plakken met de Office Prikker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.