Met deze tool update je nu al handmatig naar Fall Creators Update

Door: Mark Gamble | 17 oktober 2017 21:12

Windows 10
How To

De update-tool van Microsoft waarmee je je bestaande Windows 10-installatie kunt updaten is bijgewerkt. Je kunt hiermee nu ook buiten Windows Update om de Fall Creators Update downloaden en installeren. Hier lees je hoe dat moet.

Als je niet wilt wachten totdat Microsoft de Fall Creators Update voor jouw computer beschikbaar maakt via Windows Update, kun je nu alvast zelf de update downloaden en installeren in een paar stappen. Inmiddels wordt de update ook op de normale manier uitgerold, dus check ook even Windows Update of er niet al iets klaar staat voor je aan de omweg begint.

Download Windows 10

Sinds Windows 10 uit is, kun je altijd en onbeperkt een installatie-upgrade naar de nieuwste versie uitvoeren. Handig, want op deze manier beschik je vaak sneller over de nieuwste versie van Windows 10, nog voordat deze beschikbaar komt via Windows Update. Dat updaten gaat via een speciale tool, die je kunt downloaden vanaf deze website.

Update-tool

Op de pagina Download Windows 10 vind je bovenaan de knop Update nu (als je tenminste Windows 10 gebruikt). Als je daarop klikt, wordt een klein uitvoerbaar bestand van zo'n 6MB gedownload, genaamd Windows10Upgrade9252,exe. Als je het bestand nu downloadt, heb je als het goed is de juiste versie te pakken. Dat kun je checken door het .exe-bestand te rechtsklikken en via Eigenschappen naar Details te gaan. De Fall Creators Update heeft dan als Productversienummer 1.4.9200.22256.

Start het programma en er wordt meteen gecontroleerd welke huidige versie van Windows 10 je hebt en of er een update beschikbaar voor je is.

Windows-versies

De verschillende versies van Windows 10 bestaan intern uit een versienummer en een buildnummer. Het versienummer geeft de hoofdversie van Windows 10 aan, en bestaat uit de eerste twee cijfers van het jaar en de maand waarin de update beschikbaar is gekomen. Bijvoorbeeld: De huidige Makersupdate heeft als hoofdversie nummer 1703, ofwel uitgebracht in maart 2017.

Een build is eigenlijk een subversie van Windows 10. Kleinere updates voor de hoofdversie van Windows 10 wijzigen dus het buildnummer. Het buildnummer is een reeks van 5 cijfers, een punt en vervolgens nog een aantal cijfers, bijvoorbeeld 14393.693 of 15063.0

Het versienummer van de vorige update van Windows 10 (de 'gewone' Creators Update) is versie 1703 en heeft buildnummer 15063.674. Deze versie kun je met de tool nu updaten naar de Fall Creators Update, versie 1709 build 16299.

Controle

De tool controleert verder ook of je systeemeisen voldoen aan de update en - heel belangrijk - of je voldoende schijfruimte vrij hebt. Er moet namelijk minstens 20 GB vrije ruimte beschikbaar zijn om de download en de update succesvol te laten verlopen.

Update wordt gedownload

Nadat je op de knop Volgende hebt geklikt, wordt de update voor je gedownload. De tool kun je eventueel nu minimaliseren, in de taakbalk word je op de hoogte gehouden van de voortgang. Als de computer opnieuw moet worden opgestart, krijg je vanzelf een melding.

Het downloaden van de update duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van de drukte op de servers van Microsoft en je internetsnelheid. Als de download is voltooid, kun je vanuit de tool direct de computer opnieuw opstarten of, door op de knop Later opnieuw starten te klikken, een ander moment kiezen. Let wel: als je niets doet, wordt de computer automatisch na een half uur opgestart, dus zorg er sowieso voor dat je al je werk hebt opgeslagen.

De totale updateprocedure duurt zo'n 30 tot 45 minuten. Tijdens het updateproces hoef je verder geen stappen uit te voeren, alles gaat vanzelf. Na het inloggen op het systeem is de update voltooid en wordt standaard eenmaal Edge geopend met een scherm waarin je kunt zien wat er allemaal nieuw is in de Fall Creators Update.

2 Reactie(s) op: Met deze tool update je nu al handmatig naar Fall Creators Update

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 oktober 2017 21:00 Just.Theo
  Kende deze mogelijkheid al maar moest het op mijn PC de vorige onder een administrator account het uitvoeren anders stopte het proces na ± 35% met een onduidelijke fout.

  Als tweede LOL want heb nog diverse pc's die nog niet eens naar 1703 zijn overgezet, laat het bewust even gaan om te zien hoe lang het duurt, alle pc's handmatig omzetten kost heel veel tijd.
  Dus laat ze eerst de 1703 versie compleet uitrollen voordat ze met de 1709 verder gaan.

  Hoop dat de hoeveelheid bagger die weer extra wordt geïnstalleerd terwijl de het niet door hardware wordt ondersteunt. Bijv. Miracast / Verbinden: krijg melding "Het apparaat biedt geen ondersteuning voor Miracast, dus u kunt hierop niet draadloos projecteren".
  Triest is allen als ik het probeer te verwijderen, normaal kan niet, krijg ik bij powershell een melding dat het niet kan, mag en nog meer kreten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2017 12:23 frewo
  Prima verlopen met de Update-Tool, duurt wel lang maar geduld is een schoone zaak.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.