Mobiel internet voor al je apparaten regel je zo

© PXimport

Mobiel internet voor al je apparaten regel je zo

Geplaatst: 30 augustus 2018 - 05:49

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Gertjan Groen

Ben je vaak onderweg, dan wil je natuurlijk gewoon verbonden kunnen blijven om door te kunnen werken – of streamen, gamen etc. Of dat nu op je laptop, smartphone of tablet is. Er zijn vele manieren om onderweg met verbonden te blijven of je mobiele verbinding te delen. Wij leggen uit hoe je mobiel internet voor al je apparaten regelt.

De Nederlandse mobiele netwerken behoren tot de beste van de wereld. Je kunt in bijna heel Nederland online zijn via 3G of het nog snellere 4G. Met bijvoorbeeld een usb-dongel in je laptop of een tablet die mobiele data ondersteunt kun je direct online. Zeker zo praktisch is het opzetten van een draagbare wifi-hotspot waar al je apparaten gebruik van kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld met een mifi die van een 4G-signaal een draagbare wifi-hotspot maakt. Maar je kunt zo’n persoonlijke hotspot vaak ook gewoon opzetten via de software in de smartphone die je toch al bij je hebt. Wil je ook over de grens mobiel internetten, dan kan dit binnen de Europese Unie tegenwoordig gewoon uit je bundel, net als bellen en sms’en.

Wie vaker op reis gaat en/of buiten de EU reist, kan ook een internationale simkaart overwegen. Dat is zeker in combinatie met een mifi een uitkomst. Bedrijven als We.Stream en Keepgo bieden dit zelfs als een alles-in-één pakket. Er zijn dus volop mogelijkheden die we hier graag voor je uitleggen. Uiteraard mag wifi niet ontbreken: behalve thuis en op het werk komt dat ook onderweg en vanaf je vakantieadres van pas. Maar hoe vind je al die wifi-hotspots?

01 Beste mobiele netwerken

Wie overal online wil zijn, ontkomt er bijna niet aan: het gebruik van mobiel internet via 3G of 4G. De Nederlandse mobiele netwerken laten je niet snel in de steek: ze bieden bijna overal een goede dekking en snelheid. In internationale testen scoren ze altijd hoog. Sterker nog, in de laatste benchmark van het gerenommeerde bureau P3 wist T-Mobile zelfs de hoogste score ooit te behalen. Alle vier providers bieden opmerkelijk hoge prestatieniveaus en stabiliteit in vergelijking met andere Europese landen. Het betekent helaas ook dat we zijn verwend: in het buitenland mag je niet dezelfde dekkingsgraad of snelheid als in Nederland verwachten, zeker niet als je wat verder buiten de grote steden komt.

01 De Nederlandse mobiele netwerken scoren ook internationaal erg goed.

© PXimport

02 Controleer dekking

Wil je zeker zijn dat er dekking is rondom een bepaalde plaats, zoals je weekendbestemming of een vakantiestek over de grens? Providers bieden vaak zelf een dekkingskaart waarop je dit kunt controleren. Daarnaast staat er op www.opensignal.com een handige dekkingskaart waarop je dit wereldwijd kunt nagaan voor alle plaatselijke providers. De data op die website wordt verzameld via de gebruikers, ook wel crowdsourcing genoemd. Je kiest eenvoudigweg een stad of land in het lijstje en één van de providers die daar actief is. Op de kaart zie je vervolgens de netwerkkwaliteit. Overigens is het soms wat lastig om uit te vissen met welke buitenlandse providers jouw provider een roaming-overeenkomst heeft. Vooral bij Tele2 zijn de mogelijkheden voor 4G-roaming over de grens erg beperkt, al moet die situatie in de loop van dit jaar beter worden.

02 Bij OpenSignal kun je dekking van providers wereldwijd bekijken.

© PXimport

03 Simkaart alleen voor data

Wellicht heb je genoeg aan je mobiele abonnement met een internetbundel, waarbij je af en toe je smartphone als hotspot inzet. Zeker nu je in de hele Europese Unie gebruik van je abonnement kunt maken zonder extra kosten. Maar wat als je graag je mifi of tablet van 3G of 4G voorziet? Voorheen gaven diverse providers je vrij makkelijk een tweede simkaart voor dat doel, die alleen voor data beschikbaar was (ook wel data-only-simkaart genoemd). Tegenwoordig kan dit meestal niet meer en zul je dus iets moeten kopen. Bijvoorbeeld een data-abonnement voor 3G of 4G. Alle grote providers bieden dit aan, met bundels vanaf zo’n 200 MB tot 10 GB per maand.

Wie veel naar het buitenland gaat en/of buiten de EU komt, kan ook een internationale simkaart voor Europa of de hele wereld overwegen, al dan niet alleen voor data. Een alternatief is de aanschaf van een lokale simkaart in het land zelf.

04 Mifi-hotspot

Een mifi is een eenvoudig en handzaam apparaatje dat eigenlijk maar één taak heeft: het opzetten van een lokale wifi-hotspot voor je apparaten op basis van een mobiele internetverbinding via 3G of 4G. Er kunnen veelal zo’n acht tot tien apparaten gebruik van maken. De meeste mifi’s hebben een ingebouwde accu, die het vaak wel zo’n tien uur volhouden. Daarna kun je ze gewoon voeden via een usb-kabel of adapter. Veelal kun je via een klein schermpje statusinformatie aflezen, zoals de verbindingskwaliteit of resterende batterijcapaciteit.

Er zijn inmiddels talloze modellen van merken als Huawei, Netgear en TP-Link. De grootste verschillen zien we in de 3G- en 4G-snelheden die worden ondersteund en de prestaties van wifi. Veel modellen bieden tegenwoordig wifi op zowel 2,4 GHz als 5 GHz. Enkele modellen kunnen ook meeliften op een gratis wifi-netwerk in de buurt, om de 4G-verbinding (tijdelijk) te ontzien. Je kunt een mifi natuurlijk los kopen via de bekende webshops, maar ze zijn ook als bundel met simkaart verkrijgbaar via bijvoorbeeld Keepgo en We.Stream, zoals je hieronder kunt lezen. Je maakt daarmee dan direct internetverbinding in Europa of zelfs de hele wereld.

05 Keepgo

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Keepgo is ook op de Nederlandse markt actief. Op zijn website biedt het onder andere een internationale simkaart aan inclusief 1 GB data voor Europa (24,95 euro) of de hele wereld (49,95 euro). Wat dit aanbod vooral interessant maakt, is dat het tegoed onbeperkt houdbaar is. Je moet wel eens per jaar opwaarderen, anders wordt het tijdelijk bevroren. Opwaarderen kan met bijvoorbeeld 500 MB (8 euro), 1 GB (14 euro) of 3 GB (35 euro).

Wie dat wil, kan bij dit bedrijf ook een mifi aanschaffen voor Europa (99,95 euro) of wereldwijd (149,95 euro), met ook weer 1 GB data en dezelfde opwaardeertarieven. Als mifi voor Europa levert het momenteel de Huawei E5577Cs-321 die simlockvrij is, zodat je er eventueel ook een eigen simkaart in kunt plaatsen. De mifi voor wereldwijd gebruik is een eigen model van Keepgo met een virtuele simkaart, waardoor je niet zelf een simkaart kunt plaatsen. Een mifi huren kan trouwens ook (zie het kader ‘Hotspot huren?’).

05 Keepgo levert naast internationale simkaart ook een Huawei-mifi voor Europa of wereldwijd.

© PXimport

Hotspot huren?

06 We.Stream

We.Stream lanceerde begin dit jaar een mifi met ingebouwde simkaart waarmee je in meer dan 100 landen wereldwijd toegang tot internet hebt. Wat het product interessant maakt zijn de uitgebreide opties voor een vpn, voor extra veiligheid. Bij de aanschafprijs (149 euro) zijn drie dagen onbeperkt gebruik inbegrepen. Het voordeligste jaarabonnement is 20,75 euro per maand, waarbij je maandelijks tot 2 GB op de hoogste snelheid kunt internetten, daarna gaat de snelheid omlaag, maar kun je blijven internetten. De mifi werkt met een volle lading tot vijftien uur op de accu en kan eventueel ook andere apparaten opladen. Je kunt ook je eigen simkaart plaatsen. Er zijn zelfs twee simkaartsloten voor nog meer flexibiliteit. Het gebruiksgemak is groot, mede dankzij het touchscreen dat helpt bij het instellen van bijvoorbeeld de dataverbinding.

07 Smartphone als persoonlijke hotspot

Zowel een iPhone als Android-smartphone kun je in een handomdraai omtoveren in een persoonlijke hotspot. De mobiele internetverbinding van dat apparaat deel je dan via wifi met andere apparaten zoals je laptop of tablet. Ideaal voor apparaten die geen mobiele data ondersteunen. Het werkt grotendeels hetzelfde als een mifi, je levert hooguit wat in als het gaat om prestaties en functies. Een groot voordeel is dat de apparaten gewoon meeliften op je bestaande abonnement. Je hoeft dus niets extra aan te schaffen. Dankzij de versoepelde voorwaarden voor roaming kun je bovendien in de EU gewoon internetten uit je bundel. Als je vaak gebruik gaat maken van de hotspot of wilt roamen in het buitenland, is het wel verstandig te controleren of je internetbundel nog groot genoeg is.

07 Via een smartphone kun je eenvoudig een persoonlijke hotspot opzetten.

© PXimport

08 Online met je tablet

Zowel bij Android-tablets als de iPad heb je vaak de keuze uit een apparaat met alleen wifi, of met wifi én mobiele data. Dit laatste geeft je de mogelijkheid om direct een micro-simkaart of (steeds vaker) nano-simkaart te plaatsen voor mobiele internettoegang. Normaliter zijn tablets simlockvrij, maar als je er een koopt via een provider moet je daar wel speciaal op letten.

Bij de iPad kan Apple SIM nog interessant zijn: een speciale simkaart van Apple zelf die meerdere aanbieders ondersteunt. Je kunt na het plaatsen van die simkaart direct vanuit het instellingenmenu van de iPad een data-abonnement afsluiten voor korte of langere tijd bij aangesloten netwerkaanbieders. Ook wisselen kan hierdoor eenvoudiger. Truphone biedt sinds september 2017 nieuwe databundels voor Nederlandse iPad-gebruikers met Apple SIM. Die databundel kan in veertig landen worden gebruikt. Naast de dagbundel van 300 MB (3 euro) zijn er maandbundels van 1 GB (8 euro) en 3 GB (22 euro). Je mag het gratis proberen tot 100 MB zonder verplichtingen. Voor het afsluiten van een abonnement zijn maar een paar stappen nodig: ga naar instellingen op je iPad, kies Mobiele data en Configureer mobiele data. Kies een provider in het lijstje gevolgd door de gewenste bundel.

09 Tablets met ingebouwde simkaart

De Apple SIM maakt het makkelijker om internet op je iPad te activeren bij een aanbieder naar keuze. Bij recente uitvoeringen van de iPad Pro is dit zelfs nóg makkelijker: de Apple SIM is daarin namelijk al ingebouwd, al heb je ook nog de vrijheid een gewone (nano-)simkaart te plaatsen. Apple heeft deze embedded sim oftewel e-sim (door fabrikanten ook wel eSim of eSIM genoemd) ook in de laatste generatie Apple Watch ingebouwd. Het is niet de enige fabrikant die zoiets doet: bijvoorbeeld ook de Google Pixel 2 en diverse auto’s bevatten een geïntegreerde simkaart, en andere fabrikanten zoals Samsung zijn er mee bezig. Het grootste struikelblok is dat nog maar weinig netwerkaanbieders de e-sim ondersteunen. In Nederland heeft helaas nog geen enkele provider deze stap gemaakt. Wat meespeelt is dat de standaard nog relatief jong is en nog volop in ontwikkeling.

10 Meeste regiobeperkingen verdwenen

Je kunt in de EU niet alleen internetten uit je bundel, maar ook de meeste abonnementsdiensten gebruiken zoals je in Nederland gewend bent (zoals streamingdiensten). Onder druk van de Europese Raad zijn de meeste regioblokkades namelijk recent verdwenen. Daardoor kun je bijvoorbeeld de apps van Ziggo, KPN en Xs4all gebruiken om televisie in het buitenland te bekijken. Ook Nlziet kun je over de grens gebruiken, zolang je hoofdverblijf in Nederland is, net als Netflix en Videoland. De regels gelden overigens niet voor gratis diensten. Als je actief gaat streamen is het verstandig een wifi-netwerk op te zoeken, want zeker met streaming video jaag je er veel data doorheen.

10 Streamingdiensten zoals Nlziet kun je in de hele Europese Unie gebruiken.

© PXimport

11 Steden met gratis wifi

Zeker op een vaste stek is wifi een fijn alternatief voor mobiel internet. Uiteraard vind je dit meestal wel in een café of een Amerikaanse keten als McDonald’s of Starbucks, eventueel met de hulp van een app (zie ook kader ‘Apps om wifi-netwerken te vinden’). Maar zowel binnen als buiten Nederland kun je ook in veel steden gratis stads-wifi gebruiken. Heel soepel lopen die projecten meestal niet, maar er zijn positieve uitzonderingen. Een voorbeeld is Stichting Wireless Leiden dat volledig draait op vrijwilligers en zich vooral richt op mobiele gebruikers. Het netwerk omvat al een groter gebied dan alleen Leiden.

Buiten Nederland zijn er volop initiatieven in bijvoorbeeld Londen, Barcelona, Milaan, Parijs, New York en Melbourne. New York is trendsetter en creatief: zelfs reclamezuilen en oude telefooncellen worden er omgebouwd tot wifi-hotspot. Steden zoals Londen kennen zelfs meerdere aanbieders, die deels op betalende klanten zijn gericht. Parijs kent ruim 300 openbare plekken met gratis wifi, onder meer in parken, stadstuinen, bibliotheken en musea. Barcelona telt er ruim 630 en ook Madrid en Bilbao zijn goed voorzien.

In veel steden met universiteiten en onderzoekscentra is eduroam actief. Leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers kunnen met eigen inloggegevens op een veilige manier gebruikmaken van het draadloze netwerk van allerlei onderwijs- of onderzoeksinstellingen.

11 In New York zijn onder andere oude telefooncellen omgebouwd tot wifi-hotspot.

© PXimport

Apps om wifi-netwerken te vinden

12 Gratis wifi in iedere Europese stad?

Voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie kondigde reeds in september 2016 aan dat elke Europese stad in 2020 gratis wifi moet hebben. In stadsparken, pleinen, musea en bibliotheken moet je straks de bordjes met het logo WiFi4EU tegenkomen. Het vrijgemaakte bedrag van 120 miljoen euro is bedoeld voor overheidsinstanties uit de EU-lidstaten, en IJsland en Noorwegen. Je mag het een bescheiden investering noemen, maar het is een begin. Gemeenten kunnen sinds half mei dit jaar daadwerkelijk een aanvraag indienen voor een voucher die een waarde van 15.000 euro heeft. Daarmee zijn (in ieder geval deels) de kosten gedekt voor het laten installeren van een wifi-hotspot door een installatiebedrijf. Er zijn wel allerlei kwaliteitseisen waar dat netwerk aan moet voldoen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000