Opstartprogramma's wijzigen in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 21 november 2019 14:03

How To

Wanneer Windows wordt opgestart, worden bepaalde programma's automatisch geladen. Dat kan handig zijn, maar het kan de boel ook vertragen. Zo kun je opstartprogramma's wijzigen in Windows 10.

Wanneer je je computer aanzet en Windows wordt opgestart, worden er automatisch allerlei programma's geladen. Sommige van deze programma's zijn nodig om je computer goed te laten functioneren. Andere programma's zijn gewoon heel handig, zoals bijvoorbeeld cloudsynchronisatiediensten, omdat je ze anders misschien vergeet te laden en daardoor je bestanden niet langer up-to-date zijn.

Via Taakbeheer / Opstarten krijg je een lijst met alle opstartprogramma's te zien.

Opstartprogramma's bekijken

Sommige programma's voegen zichzelf echter tijdens hun installatieprocedure toe aan de opstartlijst, zonder jouw medeweten. Wanneer een programma tijdens het opstarten geladen wordt, duurt het langer voordat Windows volledig geladen is, en bovendien blijft het programma op de achtergrond systeembronnen in beslag nemen. En veel van deze programma's hoeven echt niet constant op de achtergrond te draaien.

Het is daarom een goed idee om een kijkje te nemen naar de opstartprogramma's in Windows. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en Taakbeheer te selecteren. Klik in het venster dat verschijnt op het tabblad Opstarten om een lijst weer te geven met alle programma's die tijdens het opstarten door Windows geladen (kunnen) worden.

Windows 10 taakbeheer
In het Windows 10 Taakbeheer zie je de programma's die met Windows starten.

Opstartprogramma's uitschakelen

Of een programma ook daadwerkelijk automatisch geladen wordt, kun je zien onder de header Status. Als een programma is ingeschakeld, wordt het bij het opstarten geladen. onder de header Invloed op opstarten kun je zien in welke mate het programma je computer vertraagt.

Om ervoor te zorgen dat een applicatie niet langer automatisch geladen wordt, moet je erop klikken en rechtsonderaan op Uitschakelen klikken. Als je liever eerst meer informatie over een programma wilt hebben voordat je het uitschakelt, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Online zoeken selecteren. Als je op Eigenschappen klikt, krijg je de eigenschappen van de executable te zien, zoals de bestandslocatie, het formaat en de installatie- en wijzigingsdatum.

Autoruns voor Windows 10

In het Taakbeheer van Windows 10 kun je precies zien welke programma's er meestarten met Windows. Maar gevorderde gebruikers willen wellicht ook weten welke processen er precies opstarten met Windows. Dat zijn er namelijk veel meer! Om dit inzichtelijk te maken kun je het tooltje Autoruns (ontwikkeld door Microsoft zelf) gebruiken. In dit tooltje zie je precies welke processen er allemaal starten en kun je desgewenst processen niet mee laten starten. Let echter wel op, dat dit voor gevorderde gebruikers is.

Met Autoruns zie je ook alle processen die met Windows 10 opstarten.

4 Reactie(s) op: Opstartprogramma's wijzigen in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 december 2016 18:32 RenaatG
  Dat was simpel, maar hoe voeg ik een programma toe aan 'opstarten' (bvb. TotalCommander) ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2016 18:33 RenaatG
  Dat was simpel, maar hoe voeg ik een programma toe aan 'opstarten' ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2016 18:33 RenaatG
  Dat was simpel, maar hoe voeg ik een programma toe aan opstarten ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2019 11:25 dirkvdw
  Niet alles is uit te schakelen, omdat uitschakelen grijs is. Inloggen als Adm zie ik een totaal andere lijst. (logisch is een andere gebruiker).
  Voor toevoegen zie: https://www.computeridee.nl/workshop/programmas-automatisch-opstarten-in-windows-10/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.