Outlook-gegevens overzetten van Windows naar macOS

Door: Ronald Smit | 25 januari 2018 09:47

How To

Ben je overgestapt van een Windows-pc naar een Mac (of gebruik je beiden), dan kan het handig zijn om je Outlook-gegevensbestand over te hevelen naar die Mac. Dat kan gewoon, je moet alleen wel even weten hoe het moet.

Outlook wordt nog altijd zo ongeveer als de gouden standaard beschouwd in het bedrijfsleven. Als jij ook een fervent gebruiker bent van dit pakket dat zowel een mailclient als agenda is, dan kan je mogelijk niet zonder. Overstappen van Windows naar Mac betekent dan hoogstwaarschijnlijk dat een van de eerst geïnstalleerde softwarepakketten op je nieuwe Apple MS Office zal zijn. Met daarin Outlook. Het overhevelen van gegevens van de Windowsversie naar de Mac-versie is gelukkig goed te doen. De eerste stap is het kopiëren van het zogeheten .pst-bestand. Hier zitten al je Outlookgegevens tegelijk in verstopt. Dat .pst-bestand moet je eerst aanmaken. Start - op de Windows-pc - Outlook en klik daar in het lint op Bestand. Klik vervolgens aan de linkerkant van het nu voor je staande venster op Openen. Klik daarna op Importeren/exporteren aan de rechterkant. In de geopende wizard selecteert je de optie Naar een bestand exporteren.

Exporteren

Klik op Volgende en selecteer onder Bestand maken van type de optie Outlook gegevensbestand (.pst), gevolgd door wederom een klik op Volgende. Selecteer in het dan voor je staande venster de naam van de mailaccount die je wilt exporteren. Controleer of de optie Inclusief submappen is ingeschakeld en klik weer op Volgende.

Bewaren

Klik op de knop Bladeren en kies een map waar je het uiteindelijk resulterende .pst-bestand voor deze account wilt opslaan. Dat kan een gedeelde map op je nas zijn, of desnoods een usb-stick (mits het bestand daar op past). Klik tot slot op Voltooien. Een wachtwoord kun je laten voor wat het is, zeker als het bestand binnenshuis blijft. Alle gegevens van deze specifieke account zijn nu in het .pst-bestand bewaard. Helaas is er één nadeel aan de methode: als je meerdere accounts in Outlook gebruikt, moet je voor elke account een apart .pst-bestand maken op de zojuist beschreven manier. Let daarbij op de naamgeving van het bestand (standaard noemt de wizard het backup.pst), zodat je niet per ongeluk een eerder gemaakt exemplaar overschrijft.

Importeren

Nu is het tijd om Outlook op de Mac te starten. Klik als dat geregeld is in het menu Archief op Importeren. Selecteer in het geopende venster de optie Outlook voor Windows-archiefbestand (.pst) en klik op Doorgaan. Blader naar het net op de Windows-pc gemaakte bestand (te vinden op bijvoorbeeld die stick of gedeelde map), selecteer het en klik op Importeren. Als het goed is ben je nu direct 'back in business' zoals dat zo mooi in het Engels heet.

Andere weg

Overigens nog een tipje tot slot betreffende Outlook in de macOS-versie: het is vreemd genoeg onmogelijk om de Outlook-agenda te synchroniseren met de iCloud en dus agenda's van apparaten als iPhone en iPad. Gebruikers van Outlook smeken Microsoft al jaren om deze functionaliteit, maar de softwaregigant negeert deze vraag. Gebruik je hoofdzakelijk de agenda van Outlook en voor je mail een heel ander programma, dan kun je jezelf afvragen of een andere weg bewandelen niet praktischer is. Daarmee bedoelen we simpelweg het installeren van de iCloud-software op je Windows-pc. Na instellen hiervan wordt de Windows-versie van Outlook wél gesynchroniseerd met iCloud. Is dat eenmaal gelukt, dan is het 't overwegen waard om op de Mac simpelweg de prima standaard agenda die daar al op geïnstalleerd is te gebruiken. Je vindt daarin dan meteen al je Outlook agenda-items. Dit is vooral een snelle en simpele oplossing voor als je - zoals gezegd - Outlook niet voor mail gebruikt. Of als je van plan bent om op de Mac Outlook vaarwel te zeggen, maar wel nog de agendagegevens over wilt hevelen.

0 Reactie(s) op: Outlook-gegevens overzetten van Windows naar macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.